Voor de rechtbank in Groningen is donderdag 5 juni 2008 de 30-jarige Shaban S. uit Groningen conform de eis tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodslag op zijn vrouw Necat Zhindi (uit Irak). De man heeft jarenlang met succes gesuggereerd dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. Mede door wroeging, maar ook naar aanleiding van informatie die de oudste dochter aan een pleegouder had toevertrouwd, gaf hij zich eind vorig jaar aan bij de politie waar hij vertelde dat hij zijn vrouw tijdens een ruzie bij de keel had gegrepen. Volgens hem was haar dood het gevolg van een ongeluk. De rechtbank gaat daar niet uit.
De man heeft op 21 juni 2005 zijn vrouw, moeder van zijn twee kinderen, die destijds de leeftijd hadden van 9 maanden en bijna 4 jaar oud, op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Hij heeft haar in het bijzijn van de kinderen eerst met zijn handen gewurgd en vervolgens, zonder zich er van te vergewissen of zij mogelijk nog in leven was, aan een snoer opgehangen in de badkamer om het op een zelfdoding te laten lijken. De rechtbank oordeelde dat voor deze daad een zeer langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf gerechtvaardigd is. Ook rekende de rechtbank het de man aan dat hij de moord jarenlang verzwegen heeft, door te suggereren dat zijn vrouw zelfmoord zou hebben gepleegd.
Als de man haar inderdaad om het leven heeft gebracht, is 7 jaar een tamelijk korte straf. Zo zou Reinier Smit bijvoorbeeld een krappe week later voor dezelfde rechtbank 12 jaar krijgen voor doodslag op zijn vrouw Gonda Smit.
Het vonnis
donderdag 5 juni 2008
Zeven jaar voor verwurging echtgenote na jarenlange suggestie van zelfmoord
Eikelenboom (IFS) slaat de plank mis
In het nieuwe misdaad tijdschrift 'Koud Bloed' staat een interview met Richard Eikelenboom. Eikelenboom is voormalig directeur van het NFI en oprichter van het IFS te Hulshorts. Het interview gaat hoofdzakelijk over Eikelenbooms rol in de DNA analyse in de Deventer Moordzaak. Eikelenboom zegt daarin dat er zoveel bewijs is tegen Ernst Louwes dat hij niet begrijpt dat er nog mensen aan zijn onschuld twijfelen.
Ook komt de Schiedammer Parkmoord kort ter sprake:
Toch was dit onderzoek niet het einde van de zaak. De Schiedammer parkmoord, waarbij een onschuldige is veroordeeld, leidde in 2005 ook in de Deventer moordzaak tot nieuwe twijfels én het wijzen naar een alternatieve dader: de klusjesman. "Die zaken kun je niet vergelijken, vind ik. In de Schiedammer moord werd Kees B. vrijgepleit, omdat er geen spat DNA van hem werd gevonden. In de Deventer moordzaak is er geen spat DNA gevonden van de klusjesman, maar wel van de veroordeelde Louwes." Eikelenboom wijst verder op een extra DNA-spoor van Louwes onder het nagelvuil van de vermoorde weduwe Wittenberg. "Ook dit DNA past volledig in het profiel van Louwes. Ik vind het daarom schandalig dat sommigen nog steeds de klusjesman als dader aanwijzen."
Eikelenboom slaat hierbij echter de plank kolossaal mis. Kees B. werd niet vrijgesproken omdat er geen DNA van hem gevonden was (hij werd, ondanks dat feit aanvankelijk veroordeeld), maar omdat er DNA gevonden was dat niét van hem was (namelijk van Wik H). Het NFI was al lang op de hoogte van dit niet kloppende DNA, maar hield gewoon haar mond toen Kees B aanvankelijk tóch veroordeeld werd.
Volgens goed Nederlands gebruik, werd de klokkenluider ontslagen, terwijl de schuldigen (o.a. Officier van justitie Bernadette Edelhauser) promoties kregen.
De reputatie van het NFI laat nogal te wensen over in Nederland. Naast de blunders in de reeds genoemde zaken, noem ik maar het hart van Denise Schouten, de zaak Bindi, de Wreker van Zuuk, de niet bestaande breuk bij Bebe Paña, en de zaak Gerrit Snoeren.
Zeldzaam veel bewijs tegen Ernst Louwes.
Joma Sison mag worden vervolgd
Het Openbaar Ministerie (OM) mag doorgaan met de vervolging van de Filipijnse communistenleider José Maria Sison (alias 'Joema' of 'Joma'). Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag beslist.
Sison wordt er van verdacht van opdracht geven tot twee moorden op politieke tegenstanders Romulo Kintanar (2003) en Arturo Tabara (2004), gepleegd op de Filipijnen. Bij de moord in 2004 kwam ook Tabara's schoonzoon, Stephen Ong om het leven. Sison ontkent dat hij daarmee iets te maken heeft gehad.
De 69-jarige Sison is oprichter van de communistische partij op de Filipijnen (CCP) en haar gewapende tak, het New People's Army (NPA), dat al jaren gewapende strijd voert tegen de Filipijnse regering. Hij woont sinds 1987 in Nederland, nadat hij door Cory Aquino was vrijgelaten in ruil voor steun van de NPA bij haar verkiezing. Sison vroeg in 1987 politiek asiel aan in Nederland. Dat werd afgewezen, maar omdat hij in de Filippijnen gevaar zou lopen, kon hij niet worden uitgezet. Sindsdien woont hij in Nederland. In tegenstelling tot Louis Jalandoni en zijn vrouw (oprichters van het National Democratic Front), die zich ook in Nederland bevinden, heeft hij niet de Nederlandse nationaliteit gekregen.
Sison vocht in januari het besluit van het OM aan om het onderzoek tegen hem voort te zetten. Hij vroeg aan de raadkamer van de rechtbank om hem buiten vervolging te laten stellen.
Eerder die maand had justitie gezegd nog een aantal maanden nodig te hebben om het onderzoek naar de Filipijn af te ronden.
De rechtbank en het gerechtshof bepaalden eind vorig jaar dat Sison vrij moest komen omdat er te weinig bewijs tegen hem was.
Nog altijd is er onvoldoende bewijs voor de stelling van het OM dat Sison strafrechtelijk aansprakelijk is voor de moorden, meldt de rechtbank in Den Haag.
Maar uit nader onderzoek van het OM kunnen nog "relevante gegevens'' naar voren komen, aldus de rechtbank.
"Daardoor is niet nu al te zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter later de feiten geheel of gedeeltelijk bewezen zal verklaren.''
De rechtbank geeft het OM de tijd zijn onderzoek af te ronden. Justitie hoort momenteel nog enkele getuigen tegen Sison en onderzoekt in beslag genomen computerbestanden, meldt de rechtbank.
De NPA en Joma Sison zijn door President Bush op de terreurlijst gezet. In september 2002 werden de tegoeden van Sison en zijn partij door Nederland bevroren op verzoek van de VS. Later besloot het Europees Hof van Justitie dat deze bevriezing moet worden opgeheven. Toch staat hij klaarblijkelijk nog steeds op de EU-terrorismelijst. De NPA is onder andere berucht voor zijn Kangaroo courts onder de lokale bevolking waarbij het vonnis gewoonlijk de doodstraf is en het afpersen van de lokale bevolking onder het mom van revolutionary tax. De aanslagen van de NPA op vooral de communicatie stations van mobiel netwerk provider 'Globe' en niet op die van 'Smart' hebben geleid tot speculaties dat ook Smart 'belasting' betaald aan het NPA, of dat NPA leden Smart gebruikers zijn.
- Joma Sison arrested
- Nog maar 5700 NPA leden
- Kintanar widow to testify against CPP founder Joma Sison
- blogs about Joma Sison
- Joma Sison & ultra nationalist pseudo democratic group BAYAN
- Toeristen slachtoffer van conflict tussen twee gangsterbenden Joma Sison veroordeeld ontvoering en moord door Abu Sayaf maar keurt die van het NPA goed
- Joma Sison yearns for mango's and sings "Mao's Way"
- Brutale arrestatie van Jose Maria Sison
- Links kopstuk ten onrechte op terroristen lijst
- Guerrillero Joma zingt ook Karaoke
- Greetings To Comrade Kim Jong Il on his Birthday De verheerlijking van JoMa Sison en de zijnen van 'Kameraad Kim Il Young'
Uitspraak van de NPA over Kintanar:
CPP spokesman Gregorio Rosal had said: "It was absolutely correct to put an end to Kintanar's rotten, criminal, counter-revolutionary and bloody record." Rosal said a "people’s court" sentenced Kintanar in 1993. Kintanar was accused of being an "intelligence agent of the [Manila] government's military and police since 1992." He was also tagged by the CPP of being a "project officer in an assassination plot against Prof. Jose Maria Sison in the Netherlands" in 2000.
Rechtbank gewraakt in Snelkookpanmoordzaak
De rechtbank die zich zou buigen over de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord is vandaag gewraakt. Een wrakingskamer besliste dat de drie rechters moeten worden vervangen omdat de schijn is gewekt dat ze partijdig zijn.
De rechters verzochten eerder zichzelf te mogen terugtrekken, nadat een intern stuk over de zaak per abuis naar het Openbaar Ministerie en de verdediging was gestuurd. Dat verzoek werd echter afgewezen. Daarop kwamen -zoals reeds aangekondigt- de advocaten met een wrakingsverzoek.
Volgens de advocaten wordt de verdachte in het stuk al min of meer veroordeeld, omdat slechts belastende verklaringen tegen hem zijn opgenomen.
"Mijn cliënt voelt zich besodemieterd'', zei advocaat Gerard Hamer. De rechtbank oordeelde na een half uur bedenktijd dat de vrees voor partijdigheid "objectief gerechtvaardigd'' is.
Het gevolg van deze beslissing is dat er weer een nieuwe rechtbank moet komen om de verdachte te berechten. Dat is de derde op rij, want begin vorig jaar zijn de oorspronkelijke rechters vervangen nadat ze een medeverdachte, Tamara N. tot acht jaar cel hadden veroordeeld.
De hoofdverdachte van de snelkookpanmoord, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, zit intussen al ruim drieënhalf jaar in voorarrest. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en zijn lichaam door een vleesmolen gedraaid.
Y. zou in 2002 ook op gruwelijke wijze zijn 30-jarige ex-vrouw hebben vermoord. Hij ontkent beide misdrijven. Het is nog onbekend wanneer het proces doorgaat.
Zie ook: