vrijdag 1 april 2011

Eis 20 jaar voor moord 't Hooft in hoger beroep | Uitspraak 15 jaar

Tegen Remond Proveniers (43) (foto) is vandaag in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf geëist voor de moord op van de Haagse vastgoedhandelaar Victor 't Hooft (47), die op 7 november 2007 bij zijn woning aan de Haagse Bezuidenhoutseweg voor de ogen van zijn echtgenote werd doodgeschoten. De rechtbank sprak P. eerder vrij, omdat andere scenario's of andere, onbekend gebleven daders niet konden worden uitgesloten.

Ook medeverdachte Leslie S. (29) ging destijds bij de rechtbank vrijuit. Tegen hem eiste het OM in hoger beroep twaalf jaar cel. Tijdens de beroepsprocedure voor het Haagse gerechtshof heeft justitie nog uitgebreid nader onderzoek gedaan, wat de overtuiging dat P. en S. verantwoordelijk zijn voor de “kille afrekening” slechts heeft versterkt.

De recherche kwam P. destijds op het spoor nadat zijn DNA in de woning van 't Hooft was gevonden. In totaal was er sprake van zestien zogeheten DNA-hits. P. verklaarde dit uit het feit dat het wapen, dat door de schutter in het huis werd achtergelaten, in 2006 uit een kluis van P. was gestolen. De bodem kwam aan die stelling te ontvallen nadat onderzoek had uitgewezen dat het pistool pas in 2007 is gefabriceerd.

Ook poneerde P. een zogenaamde sleeptheorie: hij zou DNA-materiaal hebben achtergelaten bij de kassa van een tankstation, kort voor het tijdstip van de moord. Tien minuten na zijn vertrek aldaar bezocht de vrouw van 't Hooft dit station. Zij zou het DNA-materiaal hebben meegenomen naar de woning. Zeer onwaarschijnlijk, zo bestempelde justitie dit verhaal.

Remond P. uit Voorburg zou in de jaren negentig betrokken zijn bij de zeer gewelddadige Juliët-bende die onder meer handelde in xtc. P. werd in deze zaak in hoger beroep vrijgesproken.

Jaren later werd hij ook verdacht van de moord op de Brit Brian Fisher. Fisher werd in juli 2005 door een bezorger van BN DeStem dood gevonden bij het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht. Hij bleek te zijn doodgeschoten tijdens een overval op een wietkwekerij in Terheijden. Fisher was als bewaker aangesteld na een eerdere poging tot een ripdeal. P. bekende bij de kwekerij te zijn geweest, maar was naar eigen zeggen niet betrokken bij de schietpartij.
Leslie S. zou op de uitkijk hebben gestaan terwijl Remond P. de liquidatie uitvoerde. Hij heeft, evenals P., de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens het OM zijn er tijdens het hoger beroep getuigen gehoord die voor de beide verdachten belastende verklaringen hebben afgelegd.

Update 15 april 2011: Remond Proveniers wordt tot 15 jaar veroordeeld, maar blijkt al gevlucht Zijn raadsman stelt cassatie in tegen het vonnis..
Update 19 mei 2011: Remond P. is op de A12 ter hoogte van Nootdorp door de politie gearresteerd. Bij de arrestatie werd geschoten waarbij Remond P. gewond raakte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook