woensdag 30 juni 2010

Joran van der Sloot gaat in beroep tegen afwijzen nietigverklaring bekentenis

Máximo Altez Navarro, de advocaat van Joran van der Sloot, heeft beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter om de resultaten van het politieonderzoek niet ongeldig te verklaren.

Van der Sloot, die wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores, had om nietigverklaring gevraagd omdat zijn bekentenis zou zijn afgedwongen. Rechter Wilder Casique Alvizuri wees het verzoek van Van der Sloot af.

Advocaat Altez zei dat Joran van plan is te blijven doorvechten tot aan het hoogste rechtscollege in Peru. Het beroep tegen de weigering van de rechter zijn verzoek in te willigen is de eerste stap.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijlating Saban Baran in Turkije ‘geen goed idee’

De vrijlating op borgtocht van Saban Baran vandaag in Turkije heeft in Nederland voor flink wat consternatie gezorgd. Even leken we vergeten dat het Nederland is die hem als eerste –na een verse veroordeling- op verlof liet gaan, waarbij Saban de kuierlatten nam naar turkije.

Hoe zat het ook al weer. Saban wordt in Nederland veroordeeld tot 7,5 jaar voor gruwelijke mensenhandel en gedwongen prostitutie en hij moest nog 19 miljoen euro betalen aan de staat. Daarbij moest hij later dit jaar alsnog terecht staan voor een poging tot moord.

In September vorig jaar krijgt hij plots een paar dagen verlof als een onervaren OvJ die waarneemt en de zaak niet kent het goedkeurt. De politie is in alle staten en deze OvJ laat Saban daags daarna weer arresteren. Saban protesteert, de zaak komt voor de rechter en vervolgens vergeet Justitie de rechters weer van de volledige achtergrond van Saban op de hoogte te brengen. De rechters gunnen hem weer zijn verlof en hij krijgt nog twee dagen extra wegens het geleden ongerief.

Saban, die dan al een Belgisch paspoort heeft geregeld, peert hem vervolgens naar Turkije. Daar wordt hij in Antalya vervolgens opgespoord door John vd Heuvel van de Telegraaf.

In Februari 2010 wordt Saban dan in Turkije gearresteerd wegens witwassen van zijn in Nederland vergaarde criminele winsten en voor mishandeling.

Dat zijn al met al mindere aanklachten dan de mensenhandel en daarom mag Saban dan ook nu tegen een borgsom van 16.000 euro uit voorarrest.

Ondanks het feit dat vooral Nederland boter op zijn hoofd heeft, wordt de Tukse regering bekritiseerd.

CDA'er Pieter Omtzigt, lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, stelde dan ook vandaag vragen aan minister van justitie Hirsch Ballin. Omtzigt vindt dat de ministers van Justitie in de Raad van Europa moeten duidelijk maken wat Nederland en Turkije moeten doen om de veroordeelde mensenhandelaar Saban Baram zijn straf te laten uitzitten.

Omtzigt, die tot voor kort voor het CDA in de Tweede Kamer zat, wil ook dat de Europese ministers van Justitie aan de Turkse autoriteiten duidelijk maken de vrijlating van Saban Baran ‘geen goed idee te vinden’.

De Europese ministers van justitie hadden beter eerder al aan Nedeland laten weten het verlof van Saban Baran ‘geen goed idee te vinden’.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meewerken aan bloedtest verplicht

Vanaf morgen 1 juli mag een verdachte gedwongen worden tot een bloedtest om uit te vinden of hij een ernstige ziekte aan zijn slachtoffer heeft kunnen overdragen.

Dit staat in een wet van minister Erst Hirsch Ballin van Justitie die donderdag in werking treedt. „Het belang van het slachtoffer weegt zwaar. Voor het slachtoffer moet een bloedonderzoek snel uitgevoerd kunnen worden met het oog op preventieve toediening van medicijnen, zoals het geval is bij de afweer van het hiv-virus”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 9 jaar voor dodelijke ripdeal

Tegen Cedric R. (32) is in Amsterdam vandaag negen jaar gevangenisstraf geëist voor het organiseren van ripdeal die op 12 juli vorig jaar plaatsvond in een illegaal pension in de Holendrechtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. In dat pand werden toen twee Albanese drugshandelaren doodgeschoten; twee raakten er zwaargewond.

R. zou de deal op touw hebben gezet. Hij werd daarbij geassisteerd door drie medeverdachten, die straffen tot vijftien maanden tegen zich hoorden eisen. Anders dan R. zou dit drietal niet hebben geweten dat er nooit drugs zouden worden geleverd, maar dat de hele transactie met de Albanezen slechts was opgezet om hen te kunnen beroven. De beide schutters zijn tot dusver uit handen van de politie gebleven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hof buigt zich weer over schoolmoord Hoogerheide

Julien Constanza (25) staat vandaag opnieuw voor het gerechtshof (nu in Arnhem) in de heropende strafzaak voor de moord op scholier Jesse Dingemans (8) uit Hoogerheide in 2006. De rechtbank legde hem aanvankelijk twaalf jaar celstraf en tbs op maar het gerechtshof in Den Bosch verhoogde die straf tot levenslang.

De Hoge Raad vernietigde de straf later en bepaalde dat de zaak helemaal opnieuw moet, omdat het hof de verdachte meer had moeten wijzen op de risico's die hij liep door zich niet te laten bijstaan door een advocaat. Ook hadden de raadsheren zich meer moeten verdiepen in zijn motief om zelf zijn verdediging te voeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook