zaterdag 19 september 2009

Saban Baran had goede reden om te vluchten

Saban Baran (38), de geweldadige crimineel die onlangs tijdens een verlof vluchtte had goede redenen om er vandoor te gaan. Naast de al opgelegde straf van 7,5 jaar moet hij justitie ook nog 19 miljoen euro betalen én moet hij dit najaar terechtstaan in een nieuwe zaak waarin het gaat om poging tot moord en geweld tegen nog eens twee vrouwen, die hij achter de ramen dwong.

De topcrimineel blijkt namelijk in 2006 ook een medecrimineel te hebben neergestoken bij wijze van afrekening. Het slachtoffer overleefde het bloedbad ternauwernood. Justitie wil hem daarom vervolgen voor poging tot moord. Hij liep daardoor kans nog vele jaren aan extra celstraf te krijgen.

Binnen justitie is over de vlucht een grote rel uitgebroken. Hoewel het gerechtshof in Arnhem hem een week vrijaf gaf om een voormalig slachtoffer en hun kind op te zoeken, blijkt binnen het OM eveneens te zijn geblunderd.

Een onervaren aanklager bij het gerechtshof, een advocaat-generaal, blijkt te hebben ingestemd met twee dagen verlof. De man kende het dossier nauwelijks. Hij nam waar vanwege vakanties. De nationale recherche en het landelijk parket wezen er daarna direct op dat de man zeer vluchtgevaarlijk was.

Zo voerde de nationale recherche aan dat Saban Baran concrete voorbereidingen had getroffen om het land te verlaten. Hij had volgens deze politie-informatie een Belgisch paspoort en een auto geregeld. Ook had hij plannen om naar Turkije te vluchten.

De onervaren aanklager bij het gerechtshof gelastte toen wel direct zijn arrestatie. Maar de volgende dag wist hij het gerechtshof weer niet te overtuigen het verlof terug te draaien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook