zaterdag 19 september 2009

Justitie tapt teveel

Advocaat-generaal Paul Frielink -tevens hoogleraar Openbaar Ministerie aan de Universiteit Maastricht- vindt dat justitie en politie te veel telefoons aftappen.  Het vele tappen maakt de kans op fouten volgens hem groter, waardoor in het uiterste geval verdachten op vrije voeten komen.

Volgens Frielink wordt er zoveel getapt dat de opgenomen gesprekken nauwelijks allemaal kunnen worden uitgeluisterd. “Dan blijkt pas veel later in het onderzoek dat er per ongeluk ook een gesprek met een advocaat tussen zit, en dan is het mis.” Door minder te tappen worden volgens Frielink dit soort problemen voorkomen. Minister Ernst Hirsch Ballin maakte begin september bekend dat justitie in 2008 26.425 telefoonnummers afluisterde. In 90 procent van de gevallen ging het om mobiele telefoons. Gemiddeld liepen er dagelijks 1946 taps.

Het college van procureurs-generaal, kondigde vorig jaar aan in tapkamers van de politie een systeem van nummerherkenning in te willen voeren om het afluisteren van advocaten tegen te gaan. De discusie over het tappen van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten woedt al jaren. Zo strafte de rechter het OM in een grote strafzaak tegen de Hells Angels af, nadat was gebleken dat een enorme reeks van dergelijke gesprekken tegen de regels in niet was vernietigd maar bewaard gebleven. Daarna waren er nog soortgelijke gevallen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook