Het Openbaar Ministerie verdenkt de Merx ervan in zijn functie telefoongegevens van zijn toenmalige vriendin Alana Busby (37) en haar vermeende minnaar te hebben opgevraagd. Hiertoe voerde hij haar op als drugsverdachte. Ook zou hij tegen betaling gevangenen uit de Point Blanche gevangenis hebben vrijgelaten. Het ging hierbij onder meer om Pablo S. Sonya W. en Monique S. Merx ontkent niet. Wel zegt hij dat het proces-verbaal niet juist is opgemaakt. Daarom wil hij nog vijf getuigen horen.
Zijn advocaat heeft een verzoek ingediend voor het ondervragen van nog zes andere getuigen. Die zouden kunnen verklaren over een compromis dat Merx begin vorig jaar had gesloten met het Openbaar Ministerie.
Volgens Merx waren alle feiten over het opvragen van de telefoongegevens toen al bekend. Hij zou hebben afgesproken dat hij niet zou worden vervolgd, als hij naar Nederland zou vertrekken. Volgens zijn advocaat, mr. J. Bloem, moet het OM daarom niet-ontvankelijk worden verklaard.
Merx is eervol ontslagen, officieel om gezondheidsredenen. Desondanks werd de voormalig hoofdofficier kort daarop aanklager bij het gerechtshof in Den Haag. In september keerde hij echter onverwacht terug naar Sint Maarten, waar hij advocaat zou worden. Zijn beëdiging ging niet door omdat hij werd gearresteerd.
Volgens officier van Justitie G. Rip, is er nooit een overeenkomst geweest tussen Merx en het OM. Hij vroeg om bewijzen. Maar volgens Merx's advocaat stonden die niet op papier omdat 'deze zaken natuurlijk niet zo worden geregeld.'
De rechter beslist op 4 april of de elf getuigen, waaronder de procureur-generaal en de hoofdofficier van Justitie gehoord mogen worden. Ook wordt dan duidelijk of de voorlopige hechtenis van Merx wordt opgeheven. De rechtszaak gaat verder op 13 juni.
Naschrift
Merx werd veroordeeld tot 1 jaar voorwaardelijke celstraf, ook in hoger beroep werd hij tot 1 jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld.Uiteindelijk een zeer lage straf voor iemand die zich aan dergelijke feiten schuldig maakt.
Zie ook: Return of the Merx