dinsdag 1 juni 2010

Man neergestoken na opmerking rijgedrag

Een man (19) uit Lelystad is vanmiddag neergestoken nadat hij een opmerking had gemaakt over het rijgedrag van twee passerende scooters op een fietspad in zijn woonplaats.

De scooterrijders sloegen de man na de opmerking en staken hem met een mes. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert buiten levensgevaar. De daders zijn nog niet gepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties in moordzaak Vollenhove

Twee mannen (28 en 34) uit Emmen zijn aangehouden in verband met de moord op het echtpaar Marry en Jurrie Vis op 7 september vorig jaar in Vollenhove. Op 13 april werd Pieter Vis (34), de jongste zoon van het paar al aangehouden. Hij zit nog vast.

De lichamen van het echtpaar Vis werden donderdagavond 10 september ontdekt in hun huis aan de Weyert in Vollenhove. Het echtpaar Vis was door messteken en schotwonden overleden.

In de woningen van de twee mannen is huiszoeking gedaan.

Update 4 juni 2010: De twee gearresteerde mannen zijn weer vrijgelaten. Zij blijven verdacht van het overtreden van de wet wapens en munitie. De 28 jarige wordt ook nog steeds verdacht van betrokkenheid bij de moord op het echtpaar Vis.
Zoon Pieter Vis blijft nog in voorarrest.

Update 21 juli 2010: Pieter Vis uit Nieuw-Weerdinge is na 3 maanden voorarrest vrijgelaten. Hij blijft verdachte.

Update 11 jun 2012: een man (37)  uit Emmen wordt gearresteerd in verband met de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 4 Jaar voor verkrachting bejaarden

Een man (43) uit Berkhout is vandaag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan de verkrachting van een vrouw (81) in Berkhout in augustus 2004 en de poging tot verkrachting van een vrouw (84) uit Hoogkarspel in februari 2008. Beide vrouwen woonden in aanleunwoningen. De eis was 8 jaar.

De rechtbank sprak de man vrij van een poging tot verkrachting van een andere vrouw (81), in Wognum in 2005 en van seksueel misbruik van zijn minderjarige stiefdochter in de periode van mei 2003 tot januari 2004.

In 2009 leidde een DNA-spoor tot aanhouding van de verdachte. Hij bleef volhouden dat de bejaarde vrouw uit Berkhout in 2004  vrijwillig seks met hem had gehad, maar de rechtbank heeft dit verweer verworpen en acht de verklaring van de verdachte niet geloofwaardig. De vrouw, die lange tijd psychische problemen overhield aan de verkrachting, is in 2009 overleden.

De poging tot verkrachting van de vrouw uit Hoogkarspel vond plaats in februari 2008 in een aanleunwoning in Hoogkarspel. De vrouw verzette zich en de dader wist te ontkomen. Ook hier werd DNA aangetroffen dat overeenkomt met het DNA-profiel van de verdachte. Aanvankelijk ontkende de verdachte dat hij bij de woning van de vrouw was geweest. Ter zitting stelt hij die verklaring bij, maar de reden waarom hij die verklaring niet tegen de politie heeft afgelegd destijds, wordt door de rechtbank volstrekt niet aannemelijk geacht. De vordering tot vergoeding van smartengeld (een bedrag van € 1.900) is aan de vrouw toegewezen.
De poging tot verkrachting van een vrouw  (81) in Wognum in juli 2005 acht de rechtbank niet bewezen. Het signalement dat de vrouw gaf, kwam totaal niet overeen met dat van verdachte. Het profiel uit de gevonden DNA-sporen past bij meerdere mannen en levert dus onvoldoende bewijs op.

Ten slotte had de stiefdochter van de verdachte aangifte tegen hem gedaan. Toen ze twaalf jaar was, zou hij haar langere tijd hebben misbruikt en verkracht. Omdat er naast de aangifte echter geen ander bewijs in het proces naar voren kwam, heeft de rechtbank verdachte van dit feit vrijgesproken.

In de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met het onderzoeksrapport van het Pieter Baan Centrum waarin verdachte geheel toerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank heeft meegewogen dat de slachtoffers door hun hoge leeftijd erg kwetsbaar waren en dat de feiten voor veel onrust onder de bewoners van de verzorgingshuizen in West-Friesland hebben gezorgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Janus van Wesenbeek niet vervolgd voor McDonald's schietpartij

Janus van Wesenbeek op transport in België
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft de zaak tegen (Adrianus) Janus van Wesenbeek (49) wegens betrokkenheid bij een wilde schietpartij op de parkeerplaats van McDonald's in Best geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Van Wesenbeek raakte bij de aanslag op 2 februari 2009 zwaar gewond. Het vermoeden bestond dat ook hij heeft geschoten op zijn belager, vriend en achterneef Piet Pfaff maar de herkomst van een teruggevonden kogel kon nooit worden vastgesteld. De verklaringen van beide partijen lopen ver uiteen. De ruzie zou gaan over geld.

Vaststaat dat de schietpartij op klaarlichte dag op de drukke parkeerplaats bij McDonald's plaatshad voor de ogen van twee leden van een observatieteam die Janus van Wesenbeek volgden voor een groot internationaal drugsonderzoek. De lokaal bekende Eindhovense woonwagenbewoner Piet Pfaff werd eerder dit jaar veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor zijn rol.

Van W. zit al bijna een jaar vast in België op verdenking van internationale handel in cannabis, amfetamine en cocaïne. Hij overleefde al drie aanslagen op zijn leven. In de gevangenis van Hasselt kreeg hij een zwaar hartinfarct en werd toen zelfs geboeid geopereerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook