dinsdag 29 september 2009

Geen straf illegale adoptie Filipijnen

Een politieman (56) en zijn vrouw (48) hebben vandaag van de rechtbank in Leeuwarden geen straf opgelegd gekregen wegens een illegale adoptie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, omdat het echtpaar een klein Filipijns meisje illegaal zou hebben geadopteerd vanuit haar thuisland.

De vrouw, zelf van oorsprong Filipijnse, kreeg in 2006 het meisje in haar handen gedrukt bij een bezoek aan de Filipijnen. In overleg met haar Friese echtgenoot besloot ze het kind mee te nemen naar Nederland.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen de man het meisje in de gemeente Leeuwarden wilde inschrijven. De man zou hebben gedaan alsof hij en zijn vrouw de biologische ouders van het kind waren. Het meisje bleek een Filipijns paspoort te hebben, dus lag een Nederlands ouderschap niet voor de hand.

De rechtbank sluit niet uit dat het echtpaar bij de inschrijving heeft geprobeerd de afkomst van het kind te verdoezelen, maar meent dat voor zo'n beschuldiging een andere procedure nodig is dan die het OM in deze zaak heeft gevolgd.

Volgens de rechters is wel bewezen dat het meisje naar Nederland is gehaald. De politieman en zijn vrouw hebben dat alleen niet op een strafbare manier gedaan. De officier van justitie meende dat ze in hulpeloze toestand naar Nederland was gehaald. De rechtbank vindt niet dat het tweetal slecht voor het kind heeft gezorgd.

Het OM beweerde tijdens de rechtszitting dat het meisje door verdachten was onttrokken aan het gezag van haar moeder. Volgens de rechtbank is dat niet bewezen. ‘We kunnen niet vaststellen wie het gezag over het meisje had, toen ze naar Nederland werd gehaald’, aldus de rechtbank. De moeder had het meisje vrijwillig toevertrouwd aan de Nederlanders en zou later zijn gestorven.

Het Filipijnse kindje, dat nu twee jaar oud is, zit momenteel in een tehuis. Het echtpaar heeft sinds tussenkomst van de politie geen contact meer met haar gehad. De politieman liet twee weken geleden weten ook niet opnieuw contact met haar te willen zoeken, omdat het kind nu al zoveel had meegemaakt. ‘Als we de rapporten over haar lezen dan is ze door alles zo verknoeid sinds ze uit haar land weg is.’

Wijze uitspraak van de rechter. Tevens te dol dat het OM vindt dat het kind beter af is bij een anoniem pleeggezin dan bij de mensen die haar al 2 jaar opgevoed hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

8 jaar en tbs moord op Paul Schaap

Barteld H.(24) uit Veendam is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens de moord op Paul Schaap (52) in februari in Maartensdijk.

De verdachte zocht via internet contact met Schaap, die zichzelf uitgegeven zou hebben als pedofiel en satanist. Volgens de rechtbank is de verdachte na een eerdere ontmoeting doelbewust naar Maartensdijk gereden om Schaap te vermoorden. H. heeft dat tegenover de politie ook bekend, maar hij trok die verklaring op de zitting in. De rechtbank noemde dat niet geloofwaardig, omdat H. over daderwetenschap beschikte. De rechtbank oordeelde dat H. een weerloze man op kille en gruwelijke wijze heeft vermoord.

De straf was conform de strafeis van het Openbaar Ministerie.

Overigens is Paul Schaap nooit aangeklaagd of veroordeeld voor pedofilie

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten moord duivenman langer vast


Het voorarrest van de twee jongens van 16 en 18  jaar die verdacht worden van de moord op de Gerben Hoeksma (65) (foto) uit Veendam is met 2 weken verlengd.

De twee werden vorige week woensdag 23 september door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de man. Het slachtoffer werd in 2003 landelijk bekend omdat hij had besloten alleen nog maar duivenvoer te eten. Hoeksma werd op 19 augustus dood in zijn woning in Veendam gevonden.

Update 6-10-2009 Thomas B. (18) werd vijgelaten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook