woensdag 9 juli 2008

Eis 9 jaar in hoger beroep voor Utrechtse 'Craig David' verkrachter

imageVoor het verkrachten van twee prostituees en drie pogingen daartoe  heeft justitie in hoger beroep negen jaar cel geëist tegen een 26-jarige man uit Utrecht. De verdachte, Shawn M., zegt zelf onschuldig te zijn en wordt daarin gesteund door een 23-jarige getuige die als prostituee werkte aan het Zandpad in Utrecht.

De vrouw verklaarde tijdens een eerdere behandeling van de zaak bij het gerechtshof in Arnhem de echte dader te kennen, omdat die wel eens bij haar als klant over de vloer kwam. Het signalement dat zij van die man opgaf, kwam echter sterk overeen met dat van M.

Ondanks de verklaring van de vrouw is justitie ervan overtuigd dat M. zich tussen 18 april en 14 mei 2006 aan het Zandpad en de Europalaan in Utrecht vergreep aan de vrouwen. Dat het bij drie prostituees bij een poging tot verkrachting bleef, was te danken aan heftig tegenstribbelen van de vrouwen, verklaarde de politie na de aanhouding van M. op 16 mei 2006. Volgens justitie handelde M. gewelddadig en intimiderend. Hij zou zijn slachtoffers de keel zo hard hebben dichtgeknepen dat enkele vrouwen voor hun leven vreesden.

Ook de rechtbank in Utrecht, die M. vorig jaar tot zes jaar cel veroordeelde nadat het Openbaar Ministerie tien jaar cel had geëist, was ervan overtuigd dat M. de dader is. Volgens de rechters doken er 'opvallende' overeenkomsten op in de aangiften van de slachtoffers. Zo sprak de man gebrekkig Nederlands, Engels en Papiamento door elkaar, vluchtte hij op een fiets en wilde hij verschillende malen het nummer 'Walking away' van de Britse r&b-zanger Craig David horen.

Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Overvallen website online

De Amsterdamse politie heeft een website gemaakt met daarop foto's van overvallers. De foto's zijn afkomstig van bewakingscamera's. Met dit initiatief hoopt de politie meer overvallen op te lossen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Harde aanpak werkt vaak negatief

Een hardere aanpak en zwaardere straffen hebben lang niet altijd het gewenste effect: het terugdringen van criminaliteit.

Integendeel, een aantal veiligheidsmaatregelen van het programma Naar een veiliger samenleving van het kabinet-Balkenende in 2002 werkt averechts, concluderen onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen rapport.

Zo leidt een verblijf van een criminele jongere in heropvoedingskampen als Glen Mills en Den Engh vaak tot ongewenste resultaten.

Heropvoeding van jongeren via disciplinering en groepsdruk verhogen de kans dat jongeren opnieuw de fout ingaan bij terugkeer in de samenleving, zo stellen de onderzoekers.

Criminele jongeren die niet worden opgesloten maar een ambulant resocialisatieprogramma volgen, blijven vaker op het rechte pad dan jongeren die achter slot en grendel worden gezet.

Het verdient aanbeveling, aldus het SCP, de verschillende leefdomeinen van jongeren, zoals gezin, school en de straat, bij hun resocialisatie te betrekken.

Meer in het algemeen leiden lange gevangenisstraffen niet tot minder recidive en soms zelfs tot meer, schrijven de onderzoekers. Een lange celstraf heeft alleen zin als die tijd wordt benut voor een voorbereiding op terugkeer in de maatschappij.

Nazorg is daarbij eveneens van groot belang. Ook bij elektronisch huisarrest geldt dat de kans op recidive alleen wordt teruggedrongen als er naast controle ook aandacht is voor maatschappelijke ondersteuning.

De onderzoekers pleiten ervoor veroorzakers van overlast, plegers van relatief lichte vergrijpen en minderjarigen vaker buiten het strafrecht om aan te pakken. Een strafblad stigmatiseert en kan de drempel verlagen om opnieuw een misdrijf te plegen.

Gericht politietoezicht helpt onveiligheidsgevoelens en criminaliteit te verminderen, aldus het rapport. Mensen voelen zich veiliger wanneer er zichtbaar politie aanwezig is.

Toezicht in het openbaar vervoer en in de horeca hebben een zelfde effect. Cameratoezicht heeft dat niet.

Het kan wel ondersteuning bieden, maar het effect van camera's op criminaliteit en overlast is in slechts een beperkt aantal studies aangetoond, aldus de onderzoekers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak in zaak Tim Benningshof

De rechtbank in Rotterdam heeft twee verdachten vrijgesproken van dood door schuld van Tim Benningshof (21), twee jaar geleden.

Tim Benningshof overleed na een avond van drank en drugs. De verdachten, onder wie zijn beste vriend, Giuseppe F. verborgen het lichaam en hielden vervolgens maandenlang hun mond. Er was volgens de rechter geen technisch bewijs dat er op wees dat de twee verdachten schuldig waren aan het ten laste gelegde. Wel werden zij veroordeeld tot 324 dagen celstraf voor het wegwerken van een lijk. Dit is de tijd die zij reeds in voorarrest door hebben gebracht.


OM Eist 3,5 jaar voor dood na GHB gebruik
Opnieuw 3,5 jaar eis in hoger beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook