dinsdag 13 januari 2009

Zaak Gabriëlle Cevat voor de rechter

Franklin Falconi in de rechtszaal
franklin-f
Vandaag is in Amsterdam de rechtszaak tegen Franklin Falconi (49), verdacht van het ombrengen van agente Gabrielle Cevat, begonnen. Zoals al aangekondigd door zijn advocaat heeft P. een uitgebreide verklaring afgelegd in de rechtbank. Hij verklaarde dat hij die avond na verschillende ruzies in de relationele sfeer zeer veel wodka heeft gedronken. Voorts zei hij zich die avond erg te schamen. Hij vertelde de rechters vanmorgen ook dat hij in de periode voor de schietpartij 'elke dag lam was'. ''Ik doe alles goed, maar drink te veel. En als ik dronken ben, schreeuw ik van alles tegen iedereen. Iedereen bedreigen is mijn stijl.''

Falconi vertelde de rechter dat hij het pistool waarmee hij Cevat heeft doodgeschoten, al negen jaar in zijn bezit heeft. ''Ik bewaarde het op mijn slaapkamer, omdat ik al drie keer ben bedreigd in verband met drugszaken.''

"Ik heb niet geschoten, maar de kogel kwam wel uit mijn wapen. Ik schrok en het wapen ging af. Maar ik heb niet bewust geschoten." zei Franklin Falconi over het neer-schieten van hoofdagent Cevat.
"Ik parkeerde mijn auto en pakte een pistool om bij het huis van mijn ex een zooitje te maken. Ik liep naar de achterkant van mijn auto en plotseling zag ik een schim. Ik schrok en paf ik schoot. Het was snel gebeurd."
De rechter leek niet erg overtuigd van het verhaal. Uit het dossier zou blijken dat Falconi ook na zijn arrestatie agenten heeft uitgescholden en bedreigd: "Jullie gaan eraan, ik maak jullie af! Dan zijn jullie niet de eersten. Jij bent de volgende!"

Hij ging vanmorgen ook in op de beschuldiging dat hij zijn ex, Patricia, had bedreigd. Vanwege de hoog oplopende ruzie zou Falconi op de avond dat hij Cevat heeft doodgeschoten, eerst kogels hebben afgevuurd op de voordeur van het huis de ouders van zijn ex.

Cevat was die bewuste avond van de dodelijke schietpartij in burger in haar auto onderweg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien.
Toen zij Falconi slingerend in zijn auto zag rijden, volgde zij hem. Op het moment dat de verdachte zijn auto had stilgezet, stapte Cevat op hem af om hem op zijn rijgedrag aan te spreken. Falconi zou de agente vrijwel direct hebben neergeschoten. Zij stierf even later in een ziekenhuis.
Justitie verdenkt Falconi van moord dan wel doodslag op Cevat. Volgens het Openbaar Ministerie zit in het dossier een overvloed aan bewijs dat hij de hoofdagente heeft doodgeschoten. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van moord op zijn ex-vriendin en poging tot moord op haar ouders.


Advocaat Plasman gelooft echter niet dat zijn cliënt verantwoordelijk kan worden gehouden voor moord. Hij baseert zich hierbij op getuigenverklaringen waaruit blijkt dat Falconi heel snel zonder nadenken op de hoofdagente heeft geschoten. Dat zijn volgens hem kenmerken van doodslag.
Ca zeventig politieagenten zouden in de rechtbank in Amsterdam zijn om het proces tegen de Franklin Falconi bij te wonen. De aanwezige agenten volgen de zaak in een aparte zaal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wat vroeger kattekwaad heette, heet anno nu misdaad

Documentaire EenVandaag 11:31 min.

Hoewel jongeren niet crimineler zijn dan 10-20 jaar geleden, komen er toch steeds meer jongeren in aanraking met justitie of hebben een strafblad.

De oorzaak lijkt voornamelijk te liggen in het feit dat de overheid steeds strenger meent op te moeten treden tegen 'jeugdcriminaliteit'. Wat vroeger kattekwaad was, is nu een misdrijf. Een vechtpartij op het schoolplein wordt 'openbare geweldpleging', iemand een bloedneus slaan 'zware geweldpleging' en fikkie stoken wordt bestempeld als 'brandstichting'. Zie de documentaire en huiver

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook