donderdag 12 juni 2008

In elkaar geslagen Rober Mazur overleden

Robert en Monica Mazur tijdens hun trouwerij
Robert-mazur-en-monica
Vandaag is in het Utrechts Medisch Centrum Robert Mazur(25) overleden aan de gevolgen van hersenletsel nadat hij in elkaar was geslagen bij een vechtpartij in de nacht van 7 op 8 juni tijdens het uitgaan in Woerden.

Robert Mazur was vier weken werkzaam voor het uitzendbureau Level One South van Eduard Craanen. In die periode leerde de eigenaar Robert kennen als ‘nette, rustige jongen, absoluut geen branieschopper.’ ,,Hij was door zijn boezemvriend naar Nederland gehaald. Robert was zes weken geleden in Polen getrouwd. Zijn ouders hadden het geld voor de bruiloft voorgeschoten, Robert zou het met zijn werk in Nederland terugbetalen.’’

Monica Mazur bij het graf van Robert in Polen
robert mazuruitgaansgeweld

Robert was samen met drie vrienden en collega’s naar het café Victoria geweest en hadden buiten het cafe een conflict gehad met een groep stappers van rond de 17, 18 jaar. De ruzie was waarschijnlijk ontstaan om een glas bier. Aanvankelijk werden zij door de eigenaar van het cafe uit elkaar gehaald maar in de Voorstraat kwamen de groepen elkaar weer tegen.

Daar is vervolgens een ware veldslag geleverd. De vier jongens stonden tegenover een groep van minstens vijftien jongeren. Toen ze vluchtten, kwam Robert ten val op de hoek met de Nieuwe Steeg bij de Rabobank. Hij werd geschopt en geslagen. Getuigen hebben gezien hoe een van die jongens met een helm op zijn hoofd stond te timmeren. De drie vrienden van Robert konden volgens Craanen niets anders dan wegrennen om zelf het vege lijf te redden.

Robert raakte zó ernstig gewond dat hij donderdag 12 juni overleed. Het was gelukt om zijn moeder en zijn zus vanuit Polen naar Nederland te halen. Zij konden dag en nacht in het ziekenhuis bij hem blijven. Robert was al in coma, er was geen uitzicht meer op herstel. Zijn vrouw Monika kon wegens haar ver gevorderde zwangerschap (8 mnd) niet meer reizen. Het is nog gelukt om een Poolse priester bij Robert te krijgen om hem te bedienen.

Roberts lichaam wordt deze week naar Polen overgebracht voor de begrafenis. De kist is zondag gesloten en mag niet meer worden geopend. Roberts vrouw, die over vier weken is uitgerekend, kan zodoende geen afscheid nemen.

Update 11 November 2008: Hoofdverdachte is de 29 jarige Woerdenaar R.P. Hij komt in januari 2009 voor de rechter. Volgens zijn advocaat Robert Maanica zal het nog moeilijk worden moord te bewijzen en moet zijn client vrij uit gaan. Volgens hem moet het Om een causaal verband tussen het hersenletsel en doodslag aantonen. De overige 17 verdachten horen nog of zij worden vervolgd.

(Noot redactie: Ik ben dat slechts ten dele eens met de advocaat. Bij groepsgeweld is het inderdaad moeilijk om aan te tonen wie de dodelijke klap uitdeelde, maar aantonen van een causaal verband tussen het gebruikte geweld en de dood van Mazur is geen probleem. Blijft de vraag of het hersenletsel is ontstaan doordat Robert ten val kwam, hetgeen onwaarschijnlijk is, als gevolg van de schoppen tegen zijn lichaam, eveneens onwaarschijnlijk, of door het slaan met de brommerhelm: zeer waarschijnlijk. Het OM heeft dus een patholoog nodig die daar een uitspraak over kan doen)


Update 23 november 2009Hoofdverdachte R.P. heeft inmissels 1,5 jaar cel gekregen. De overigen hebben 'straffen' tot krap anderhalve MAAND jeugdgevangenis gekregen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Late klant bij Albert Heijn weg in handboeien

,,Ik kwam op koopavond om tien voor negen bij de Albert Heijn binnen om een doos eieren en een pakje boter te kopen. Er waren nog vier kassa's open en er stonden 24 klanten in de rij. Een jongetje van een jaar of zeventien vroeg op een nare toon hoe ik binnen was gekomen ('door die schuifdeuren, zei ik') en wilde dat ik vertrok.'' De 51-jarige Hilversummer is blij dat hij donderdag zijn verhaal kon doen bij politierechter F. Lauwaars. Hij werd namelijk vervolgens door de gewaarschuwde politie in de handboeien geslagen omdat hij weigerde te vertrekken. ,,Ze sleurden me als een hond over de vloer. Mijn leren jas ging kapot. Never nooit niet accepteer ik dat ik zo word behandeld. In wat voor samenleving leven we? Zo onbillijk. Ik kom iets kopen, niet als overvaller. Ik zal het m'n hele leven nooit vergeten.'' Politierechter Lauwaars merkt op dat het gebruik van handboeien wel wat 'hevig' is, want nergens blijkt dat de Hilversummer zich heeft verzet of zonder eieren wilde vluchten. Officier van justitie Wissema kan zich de frustratie van de klant wel voorstellen. ,,Maar als iemand vindt dat je eruit moet, dan ga je eruit. Het blijft hun winkel. Dan maar even zonder eieren en boter. Je moet je verlies nemen en ergens anders boodschappen doen.'' De boete van 150 euro die de Hilversummer als schikking heeft gekregen, laat de officier nu vallen. Ze eist 'schuldig zonder straf'. Een goed voorstel, concludeert de rechter. ,,U bent genoeg gestraft met die boeien.''

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bekeuring kwijt in ruil voor sex

In april 2005 zag agent C. buiten zijn diensturen een koppeltje vrijen in een bestelwagen in het Belgische Gent. Hij besloot hen daarover te berispen en liet het Turkse meisje eens naar zijn bureau komen. Daar zou hij haar hebben voorgesteld om zijn seksvriendinnetje te worden. In ruil zou hij het proces-verbaal verscheuren, meldt Het Nieuwsblad in België.

Het meisje stemde in met een afspraakje in het park maar, helaas voor de agent, informeerde ze haar vriend, amateurbokser Eray K. Die wachtte de man op aan het park en viel hem aan waardoor C. zwaargewond raakte.

Ondanks de zware mishandeling, blijkt de agent hardleers... In augustus 2006 werd een 13-jarig meisje ondervraagd, waarna de agent haar begon lastig te vallen... Hij beloofde haar een vlotte behandeling van de zaak als ze eens met hem naar de bioscoop zou gaan.

De agent riskeert twee jaar celstraf. Amateurbokser K. riskeert voor zijn vergeldingsactie een werkstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook