zondag 4 oktober 2009

Amerikaanse diplomaat verdwenen op Curaçao | Waarschijnlijk vermoord

De op Curaçao vermiste Amerikaanse diplomaat James Edward Hogan (49) (foto) is waarschijnlijk vermoord. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het rechercheteam laten weten dat een bebloede spijkerbroek op Baya Beach van de viceconsul is. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het bloed van Hogan betreft.

De Nederlandse en Amerikaanse marine zoeken al een week naar het lichaam van James Hogan. Zijn mobiele telefoon werd eergisteren op de bodem van de zee gevonden door duikers, bij de plek op Baya Beach waar zijn kleren -netjes opgevouwen-  werden gevonden.

Afgelopen vrijdag werd de rostkust afgespeurd door meer dan 150 man, met honden en sonarapparatuur.  Ook werden Amerikaanse marinehelikopters ingezet.

Justitieminister Magali Jacoba stelt dat het onderzoek op het eiland topprioriteit heeft. Het onderzoek wordt geleid door een team van vijf Amerikaanse agenten van de FBI. De onderzoeksleiders werden ingevlogen om fouten in het onderzoek te voorkomen, zoals in de zaak-Natalee Holloway.
Bij het onderzoek wordt officieel nog rekening gehouden met alle scenario's: moord, ontvoering of een uit de hand gelopen beroving. Ook wordt gezocht naar mogelijke motieven voor zijn verdwijning.

Onderzoek heeft, volgens politiebronnen, uitgewezen dat de diplomaat kort voor zijn verdwijning op vrijdagavond 24 september, zijn secretaresse had ontslagen. Zij zou nauwe contacten met zware criminelen hebben gehad.

De diplomaat kwam 's avonds niet terug van een wandeling op het strand. Hij vertrok, volgens bronnen rond het onderzoek, van huis na een hevige ruzie met zijn vrouw. Hogan was sinds 2008 op het eiland gestationeerd Na de verdwijning van de Amerikaanse consul werd onmiddellijk gespeculeerd over een verband met een net opgerolde misdaadorganisatie, die miljarden uit cocaïnehandel witwaste op Bonaire, Curaçao en Aruba. Grote geldstromen liepen via de VS. James Hogan zou - met een DEA achtergrond- een rol hebben gespeeld bij het oprollen van de bende.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook