zondag 5 september 2010

Man mishandeld bij homo-demonstratie

Foto door Mikel Haman
homo-demo2

Bij de demonstratie in Amsterdam tegen geweld tegen homo’s zondagmiddag is een man mishandeld door twee Marokkaanse meisjes van 18 en 19.

De twee werden door omstanders vastgehouden totdat de politie ze arresteerde (Maandagmorgen zouden ze al weer los gelaten worden).

Volgens een politiewoordvoerder sloegen de meisjes weliswaar anti-homo taal uit toen zij de man met een tas met een zwaar voorwerp bewerkten maar was daarmee nog allerminst zeker of het geweld wel tegen homo’s was gericht (echt waar, dat zei hij).

Deze interactie met de demonstratie werd door de NRC van een positieve ‘spin’ voorzien:

“Aan de demonstratie namen ook enkele gehoofddoekte moslima's deel. De demonstratie verliep zonder incidenten.”

NRC is daar duidelijk bezijden de waarheid want er waren wél meerdere incidenten.

Zo reden jongens op scooters herhaaldelijk in op de betogers. Een groep lesbiennes werd bedreigd en uitgescholden en bekogeld met bierblikjes, en moesten meerdere ruzies worden gesust.

De demonstratie was een reactie op de aanhoudende golf van anti-homogeweld in Amsterdam. De afgelopen weken werden homo's en lesbiennes mishandeld op de Zeedijk, in de Reguliersdwarsstraat en op het Muiderpoortstation.

De eerste demonstratie vond begin juni plaats bij het homomonument. Hierbij deed PvdA-prominent (toen nog waarnemend burgemeester) Lodewijk Asscher de uitspraak 'vierkant achter de homogemeenschap' te staan.

Sinds die tijd heeft ook de nieuwe burgemeester Eberhard van der Laan beloofd streng op te treden tegen antihomogeweld. Tot op heden zijn echter nog geen duidelijke maatregelen getroffen. Ook hangen de (in december 2008) beloofde camera's nog niet in de Reguliersdwarsstraat.

Opvallend was dat niemand van de sprekers, ook de organisatie niet, het aandeel van Nederlandse jongens van Marokkaanse afkomst bij geweld tegen homo’s noemde. Fya Mrya, één van de organisatoren van de demonstratie, zei na afloop van de demonstratie die ongeveer een uur duurde, dat zij ,“die discussie over Marokkaanse jongens” niet wil aangaan. Ahmed Marcouch zei na afloop zich bewust te zijn van het aandeel van jongens van Marokkaanse afkomst, maar het goed te vinden dat de samenleving als geheel werd aangesproken. Hoe hoger de drempel tegen dit geweld, hoe minder snel ook, “dit soort specifieke kwelgeesten” er volgens hem toe overgaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten in Zoetermeer

Een man (23) uit Rotterdam is rond 5 uur vanmorgen doodgeschoten voor PartyCentrum Zoetermeer aan de Van der Hagenstraat 7 in Zoetermeer. Er zijn diverse schoten gelost. Er zijn drie verdachten aangehouden. Wat de aanleiding was voor de schietpartij, is nog onbekend. Ook kan de politie nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer.

n het partycentrum vond een Antilliaans feest plaats, met zo'n zeshonderd bezoekers. De politie was snel ter plaatse, agenten waren in de buurt voor een ander incident, toen zij de schoten hoorden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook