dinsdag 2 september 2008

Slimme OvJ verdenkt Ronald Pieper voorlopig van doodslag, de zegeningen van artikel 288 WvS

Het Openbaar Ministerie (OM) te Zutphen legde tijdens een pro-forma zitting vandaag (2 Sept 2008) de 33-jarige Ron Pieper ("Ron P.") vooralsnog alleen een 'zware vorm' van doodslag op Christel Ambrosius ten laste.

De officier van justitie -J. Froberg- zei vandaag voor de rechtbank in Zutphen dat Pieper Ambrosius in 1994 heeft gedood om te verdoezelen dat hij haar had verkracht of om de verkrachting makkelijker te maken.

Aanklaagster Froberg sluit niet uit dat het OM Pieper in een later stadium moord in plaats van doodslag ten laste zal leggen.

Op zich lijkt dat een rare aanname van mevrouw de officier. Als je iemand doodt om een ander misdrijf te verdoezelen of om verkrachting makkelijker te maken dan heb je daar over nagedacht ben je tot een afgewogen besluit gekomen en had je je dus kunnen bedenken. Dan is het dus moord. Toch lijkt het doordacht wat de OvJ doet door al vroeg de voorbereiding of de verdoezeling van de verkrachting te noemen, omdat dat bij bewezen doodslag extra gevangenisstraf oplevert. Waar doodslag gestraft kan worden met een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 15 jaar (art. 287 WvS), is volgens artikel 288 doodslag met als reden verbergen of voorbereiden van een ander misdrijf strafbaar met 20 jaar cel. (van daar ook 'zware vorm' van doodslag)
Doodslag is gewoonlijk makkelijker te bewijzen dan moord. Moord kan altijd nog toegevoegd worden aan de aanklacht, maar de verzwaarde doodslag ligt er dan al.

Ik zeg het niet gauw, maar in dit geval toch complimenten voor deze (vrouwelijke) Officier.

Het OM heeft nieuw bewijs tegen verdachte Ronald P.: onder de nagels en op de spijkerbroek van Ambrosius zou DNA van P. zijn gevonden. Eerder was een druppel sperma gevonden.

Voor de vermeende relatie tussen de 33-jarige P. en Ambrosius zijn geen bewijzen gevonden. P. heeft tegen de politie gezegd dat de vrouw en hij in de maanden voordat zij stierf een geheime seksuele relatie hadden. De avond voor haar dood hadden ze voor het laatst seks, aldus P. Hij zegt ook dat hij Christel daarna niet meer heeft gezien.

Piepers advocaat Ruud van Boom wil alle stukken uit de oude dossiers (Pumo I en II), alle banden van de verhoren en alle uitgetypte verhoren ontvangen. De officier van justitie vindt dat niet nodig. Het gaat om twintig meter stellingkasten, 60.000 documenten, 260 ordners, 260.000 pagina's. Van Boom mag ze alleen inzien en moet dan elke keer van Utrecht naar Apeldoorn reizen. De officier van justitie vindt het niet nodig een kopie van al die stukken (die ook op een cd'tje staan) aan hem te geven. Boom's reden is dat in de eerdere behandeling van de moordzaak, toen Viets en Dubois als schuldigen werden gezien er o.a. een scenario is geschets waarbij de spermadruppel (DNA match met Ron P.) niet aan de dader toebehoorde. Hij wil dat al deze voor zijn client ontlastende scenario's in ogenschouw worden genomen omdat de vrijspraak van Viets en Dubois juridisch gezien geen bewijs van onschuld is.

Daar heeft Boom gelijk in. Hoewel er weinigen aan de schuld van Pieper zullen twijfelen, heeft hij recht op een zo goed mogelijke verdediging en is hij onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Het OM heeft jarenlang, ook na de vrijspraak van Viets en Dubois, volgehouden dat zij toch echt de daders waren en dat de spermadruppel van een vrijwillig sexcontact met een onschuldig, geheim vriendje was. Het feit dat dat 'vriendje' (althans de eigenaar van de spermadruppel) nu bekend is, maakt hem natuurlijk niet per definitie schuldig.

Het is ook raar dat de OvJ het 'niet nodig' vindt dat de stukken ter beschikking worden gesteld. Het gaat tenslotte om iemand die zich verdedigd tegen een zware aanklacht. Je zou je af kunnen vragen 'wat is er tegen'?. Waar is de officier bang voor?

Ron Pieper's voorarrest is tot de volgende zitting op 21 november verlengd. Wilco Viets en Herman Dubois, de mannen die ten onrechte gevangenisstraf hebben uitgezeten wegens de Puttense moordzaak, waren vandaag aanwezig op de publiekstribune in de rechtbank in Zutphen.

Artikel 288 WvS.
Doodslag gevolgd, vergezeld of voorafgegaan van een strafbaar feit en gepleegd met het oogmerk om de uitvoering van dat feit voor te bereiden of gemakkelijk te maken, of om, bij betrapping op heter daad, aan zichzelf of andere deelnemers aan dat feit hetzij straffeloosheid hetzij het bezit van het wederrechtelijk verkregene te verzekeren, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste twintig jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook