dinsdag 1 december 2009

Verdachte in bewaring ivm overval woning de Lus Zwijndrecht

Een 30-jarige man uit Dordrecht is vandaag in bewaring gesteld door de rechter-commissaris. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op een 82-jarige man uit Zwijndrecht in zijn woning aan De Lus.

Doordat de verdachte als mogelijk vuurwapengevaarlijk kon worden beschouwd, werd de aanhouding te Dordrecht op 25 november 2009 uitgevoerd door een arrestatieteam.

In oktober en november 2009 werden al een 25-jarige man uit Brielle en een 20-jarige vrouw uit Dordrecht in verband met deze overval aangehouden en als verdachte gehoord. Zij zitten eveneens in voorlopige hechtenis. Aan de aanhoudingen ging uitgebreid onderzoek door recherche en wijkpolitie vooraf en de zaak kwam op 11 augustus jl in het TV-programma Opsporing Verzocht. De overval vond tussen 26 en 27 juni 2009 plaats.

De 82-jarige man werd op zaterdagmorgen 27 juni rond 10.30 uur in zijn woning aan De Lus gewond aangetroffen door een medewerkster van de thuiszorg. De man werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis in Dordrecht gebracht. De daders verschaften zich toegang tot zijn woning waarna de man zwaar werd mishandeld en er geld en sieraden werden weggenomen.

Woensdag 9 december 2009 zal de raadkamer van de rechtbank Dordrecht beslissen over de verlenging van de voorlopige hechtenis van de 30-jarige man.

Update 4 December 2010: De man is in zijn cel opnieuw gearresteerd voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van de Antilliaan gon Daal (27) alias 'Rasta', die op 15 november in Dordrecht op zijn fiets werd doodgeschoten.Eu

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dertien jaar cel voor moord op rivaal

Ronald Z.(48) uit Heerhugowaard is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot dertien jaar cel wegens het doodsteken van Arthur Floris (39) uit Dirkshorn. Tegen Ronald Z. was twee weken geleden achttien jaar cel geëist.

De oorzaak van het drama ligt in de relatiesfeer. Z. vermoedde dat Floris een verhouding had met zijn vriendin en reed op 22 februari van dit jaar met een groot broodmes naar de woning van het slachtoffer in Dirkshorn om hem uit te horen. Bij het zien van het slachtoffer werd Z. echter zo kwaad dat hij hem direct achterover gooide en met twintig messteken om het leven bracht.

Na de steekpartij probeerde Z. zichzelf van het leven te beroven door zich op te hangen, maar toen hij sprong, brak het touw. Daarop besloot hij zichzelf bij de politie aan te geven. Vervolgens weigerde hij agenten de eerste uren te vertellen waar het slachtoffer lag om er zeker van te zijn dat Floris niet levend zou worden gevonden.

Volgens de rechter was Z. volledig toerekeningsvatbaar en is de moord met vooropgezet plan gepleegd. Hij woog ook mee dat Z. nooit spijt heeft betuigd en de hulpverlening heeft tegengewerkt. Dat de straf toch vijf jaar lager uitpakt dan de eis komt doordat de rechter heeft gekeken naar de gemiddeld lagere celstraffen die de laatste jaren voor vergelijkbare moorden zijn opgelegd. Ook hield hij er rekening mee dat Z. niet eerder is veroordeeld.

Dat is een uitermate lage straf voor moord, zeker als er een aantal verzwarende omstandigheden gelden die de rechtbank 'meewoog'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Steekpartij op Scheepvaartcollege Rotterdam

Bij een vechtpartij op het Scheepvaart en Transportcollege aan de Lloydstraat in Rotterdam is een Turkse leerling (15) gewond geraakt doordat hij met een schroevendraaier in zijn achterhoofd is gestoken door een medescholier (16) van wie angstvallig de afkomst niet wordt bekend gemaakt.

Het incident vond dinsdagmiddag rond het middaguur plaats op het college aan de Lloydstraat.

Aan de steekpartij ging volgens getuigen een ruzie vooraf, buiten voor de school. De dader zou daarbij een schroevendraaier hebben gepakt en in het achterhoofd van het slachtoffer hebben gestoken.

Medestudenten hebben de dader in bedwang gehouden totdat de beveiliging van de school kwam. De massaal uitgerukte politie kon de verdachte later aanhouden.

Volgens de politie is het goed mogelijk dat de dader inderdaad een schroevendraaier als steekwapen gebruikte, zoals de ooggetuigen beweerden.

De traumahelicopter kwam ter plaatse om medische spoedzorg te geven. Het slachtoffer bleek lichtgewond te zijn geraakt en kon volgens de politie zelf naar de ambulance lopen.

Honderden leerlingen werden na het incident naar buiten gestuurd. Toen bleek dat de steekpartij geen verdere escalaties tot gevolg had, konden de leerlingen weer naar binnen. De lessen werden daarna hervat.

De jongens zijn vierdeklassers van het vmbo. Op de school wordt verteld dat de directe aanleiding een eerder conflict in de stad is geweest. Het broertje van een van de ruziemakers zou daarin ook een rol hebben gespeeld.

Volgens Erik Hietbrink, de voorzitter van het college van bestuur, is het de eerste keer in twintig jaar dat zich op zijn college een dergelijk incident afspeelt. Over het motief van de dader zei hij niets te kunnen zeggen. Hietbrink kondigde aan zowel met de dader als met het slachtoffer te gaan praten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie laat Kosovaarse tbs'er vrij

De tweevoudige moordenaar Ramo I. uit Kosovo is vorig jaar tegen alle regels in door justitie vrijgelaten en zijn TBS behandeling gestopt.

De levensgevaarlijke Ramo I. woont nu als vrij man in Kosovo. Justitie was de tbs'er liever kwijt dan rijk.

Hij zou in zijn moederland verder worden behandeld. Dat is nooit gebeurd. Ramo I. leeft er nu als vrij man en bedreigt zijn in Nederland wonende ex-vrouw en zoon met de dood. Ramo I. vroeg, uit angst voor de oorlog, in 1990 asiel aan. In werkelijkheid was hij op de vlucht voor familieleden van een man die hij had doodgestoken na een ruzie om een tractor. De Kosovaar en zijn gezin belandden in het vredige Zeeuwse Axel. Daar schoot hij in 1993 zonder aanleiding de eigenaar van een shoarmazaak dood. I. werd veroordeeld tot vier jaar cel en tbs. Door de straf verloor Ramo I., die geobsedeerd is door wapens en geweld, zijn verblijfsvergunning.

De tbs van Ramo I. hield in de praktijk levenslang in op de longstayafdeling van tbs-kliniek Veldzicht. Door het ontbreken van een verblijfsvergunning mocht hij nooit op verlof. Een behandeling was daardoor onmogelijk. Justitie wil daarom van dit soort dure tbs'ers af door ze in hun moederland verder te laten behandelen. Dat kan alleen onder strikte voorwaarden, om de maatschappij niet in gevaar te brengen.

Door gebrek aan faciliteiten en kennis weigerde Kosovo de levensgevaarlijke crimineel op te nemen. Justitie zocht echter net zo lang totdat zij een psychiater vond die dat wel wilde doen, zo blijkt uit onderzoek van EO's Netwerk, dat vanavond op tv wordt uitgezonden. Deze arts verklaarde dat ook voor het gerechtshof in Arnhem, maar trok zich drie dagen na de zitting terug toen hij zich realiseerde hoe gevaarlijk Ramo I. werkelijk was. Justitie verzuimde de rechters te informeren die de crimineel, in de veronderstelling dat alles geregeld was, in mei 2008 lieten gaan.

Ramo I. woont nu als vrij man in Kosovo, is hertrouwd met een 18-jarig meisje en heeft een baby. Zijn ex-vrouw en zoon in Nederland, die hij telefonisch geregeld met de dood bedreigt, leven sindsdien in doodsangst.

Onvoorstelbaar, maar gelukkig wordt in Nederland een thuisteler tot op het bot vervolgd en raakt die zijn huis kwijt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook