dinsdag 17 november 2009

Eis 18 jaar voor doodsteken rivaal

Tegen Ronald Z. (48) uit Heerhugowaard is door officier van justitie mevr. mr. M. van der Plas voor de rechtbank in Alkmaar achttien jaar gevangenisstraf geëist voor het doodsteken van Arthur Floris (39).

Zij sprak van: “Een nietsontziende man die niet terugdeinst voor grof geweld om zijn zin te krijgen.” Volgens haar heeft Z. Arthur Floris gedood omdat hij aan de hand van het sms-verkeer dat hij toen hij de gsm van zijn vriendin had gecontroleerd, geconstateerd had dat zijn geliefde Diana – opnieuw – een liefdesband met hem aan het smeden was.

En dat ofschoon Arthur hem kort tevoren nog had verzekerd dat er niets aan de hand was en dat hij intussen verslingerd was geraakt aan een zekere Kirsten. “Zo gauw Ronald op z’n eigen woont maak ik het uit. Dan kan ik weer heerlijk met je vrijen”, las hij bijvoorbeeld. En Arthur had hem kortelings nog verzekerd: “Jij hebt Diana, ik heb Kirsten.”

Ronald Z., door zijn omgeving beschreven als een zachtaardig man, raakte in een roes, zei hij. Hij pakte het grootste vleesmes uit het keukenblok in zijn stacaravan in Nieuwe Niedorp, zette zijn routeplanner op Dirkshorn en ging op pad, “om verhaal te halen.” Arthur zat te chatten achter zijn pc. Met zijn nieuwe vriendin, zo bleek achteraf. “Toen ik binnenkwam maakte hij een wegwerpgebaar: ik ben even bezig”, zei Ronald Z. in de rechtszaal. Het maakte hem woedend. „Ik gooide hem achterover en begon hem te steken. Hij riep nog: Help! en ook: Ik sméék je! Ik stak waar ik hem raken kon.”

Toen Ronald zijn vermeende liefdesrivaal met twintig messteken had gedood, wilde hij ook zijn eigen leven beëindigen. Maar het touw dat hij over een spant had gegooid en waarvan hij een lus om zijn nek had gelegd, brak toen hij sprong. Toen meldde hij zich maar bij de politie.

„Ik heb net de vriend van mijn vriendin afgemaakt”, zei hij.

Advocaat mr. Th. Hiddema bepleitte ontslag van alle rechtsvervolging op grond van psychische overmacht. Ronald was in zijn visie totaal willoos geraakt en was “machinaal beukend en hakkend tekeergegaan” onder invloed van wat hij had moeten ervaren.

Uitspraak: 1 december. (Het werd 13 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook