dinsdag 1 december 2009

Dertien jaar cel voor moord op rivaal

Ronald Z.(48) uit Heerhugowaard is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot dertien jaar cel wegens het doodsteken van Arthur Floris (39) uit Dirkshorn. Tegen Ronald Z. was twee weken geleden achttien jaar cel geëist.

De oorzaak van het drama ligt in de relatiesfeer. Z. vermoedde dat Floris een verhouding had met zijn vriendin en reed op 22 februari van dit jaar met een groot broodmes naar de woning van het slachtoffer in Dirkshorn om hem uit te horen. Bij het zien van het slachtoffer werd Z. echter zo kwaad dat hij hem direct achterover gooide en met twintig messteken om het leven bracht.

Na de steekpartij probeerde Z. zichzelf van het leven te beroven door zich op te hangen, maar toen hij sprong, brak het touw. Daarop besloot hij zichzelf bij de politie aan te geven. Vervolgens weigerde hij agenten de eerste uren te vertellen waar het slachtoffer lag om er zeker van te zijn dat Floris niet levend zou worden gevonden.

Volgens de rechter was Z. volledig toerekeningsvatbaar en is de moord met vooropgezet plan gepleegd. Hij woog ook mee dat Z. nooit spijt heeft betuigd en de hulpverlening heeft tegengewerkt. Dat de straf toch vijf jaar lager uitpakt dan de eis komt doordat de rechter heeft gekeken naar de gemiddeld lagere celstraffen die de laatste jaren voor vergelijkbare moorden zijn opgelegd. Ook hield hij er rekening mee dat Z. niet eerder is veroordeeld.

Dat is een uitermate lage straf voor moord, zeker als er een aantal verzwarende omstandigheden gelden die de rechtbank 'meewoog'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook