dinsdag 1 december 2009

Justitie laat Kosovaarse tbs'er vrij

De tweevoudige moordenaar Ramo I. uit Kosovo is vorig jaar tegen alle regels in door justitie vrijgelaten en zijn TBS behandeling gestopt.

De levensgevaarlijke Ramo I. woont nu als vrij man in Kosovo. Justitie was de tbs'er liever kwijt dan rijk.

Hij zou in zijn moederland verder worden behandeld. Dat is nooit gebeurd. Ramo I. leeft er nu als vrij man en bedreigt zijn in Nederland wonende ex-vrouw en zoon met de dood. Ramo I. vroeg, uit angst voor de oorlog, in 1990 asiel aan. In werkelijkheid was hij op de vlucht voor familieleden van een man die hij had doodgestoken na een ruzie om een tractor. De Kosovaar en zijn gezin belandden in het vredige Zeeuwse Axel. Daar schoot hij in 1993 zonder aanleiding de eigenaar van een shoarmazaak dood. I. werd veroordeeld tot vier jaar cel en tbs. Door de straf verloor Ramo I., die geobsedeerd is door wapens en geweld, zijn verblijfsvergunning.

De tbs van Ramo I. hield in de praktijk levenslang in op de longstayafdeling van tbs-kliniek Veldzicht. Door het ontbreken van een verblijfsvergunning mocht hij nooit op verlof. Een behandeling was daardoor onmogelijk. Justitie wil daarom van dit soort dure tbs'ers af door ze in hun moederland verder te laten behandelen. Dat kan alleen onder strikte voorwaarden, om de maatschappij niet in gevaar te brengen.

Door gebrek aan faciliteiten en kennis weigerde Kosovo de levensgevaarlijke crimineel op te nemen. Justitie zocht echter net zo lang totdat zij een psychiater vond die dat wel wilde doen, zo blijkt uit onderzoek van EO's Netwerk, dat vanavond op tv wordt uitgezonden. Deze arts verklaarde dat ook voor het gerechtshof in Arnhem, maar trok zich drie dagen na de zitting terug toen hij zich realiseerde hoe gevaarlijk Ramo I. werkelijk was. Justitie verzuimde de rechters te informeren die de crimineel, in de veronderstelling dat alles geregeld was, in mei 2008 lieten gaan.

Ramo I. woont nu als vrij man in Kosovo, is hertrouwd met een 18-jarig meisje en heeft een baby. Zijn ex-vrouw en zoon in Nederland, die hij telefonisch geregeld met de dood bedreigt, leven sindsdien in doodsangst.

Onvoorstelbaar, maar gelukkig wordt in Nederland een thuisteler tot op het bot vervolgd en raakt die zijn huis kwijt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook