donderdag 5 januari 2012

Eis: vier jaar voor moord op vader

Tegen Erwin S. (28), die 28 januari 2011 in de Eindhovense wijk Woensel-Noord zijn vader Niek Soepnel, een dierenarts, zou hebben vermoord, is 4 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist door de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Den Bosch.

Erwin S. is in 2009 al eens veroordeeld tot een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij zijn vader had bedreigd en beledigd. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vinden dat de verdachte nog steeds schizofreen is en dat hij waanideeën heeft. Zo zou zijn vader niet zijn eigen vader zijn en zou hij zijn geboren op een andere planeet.

De man ontkent. Getuigen meldden echter dat S. al een paar keer had gezegd zijn vader te zullen doden. Op 28 januari werd het lijk van de dierenarts met ernstige hoofdwonden gevonden in de kruipruimte van zijn huis in Woensel.

De verdachte zei vandaag tijdens de zitting dat hij op het moment van de moord in zijn eigen huis was en geen idee heeft hoe allerlei sporen daar terecht zijn gekomen. Op zijn kleren, op een lichtschakelaar en in bad zijn bloedsporen gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Proces tegen Joran van der Sloot begint

Stephany Tatiana Flores Ramirez
Tatiana-Flores-Stephany-Ramirez2
Morgen, ruim anderhalf jaar na de dood van de Peruaanse Stephany Flores (21) in 2009, begint het proces tegen Joran van der Sloot (24). De openbare aanklager in Lima maakte eerder al bekend dat hij 30 jaar gevangenisstraf gaat eisen tegen Van der Sloot. Justitie wil verder dat Van der Sloot een boete van omgerekend 50.000 euro betaalt.

De eerste zitting in de zaak begint om 10.00 uur lokale tijd (4 uur 's middags onze tijd).Het proces vindt plaats in de Lurigancho-gevangenis in Lima.

Van der Sloot geldt niet alleen als verdachte van moord op Flores, maar was eerder ook nadrukkelijk in beeld als verdachte van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba op 30 mei 2005, precies vijf jaar voor de gewelddadige dood van Flores. Van Holloway ontbreekt nog altijd elk spoor.

Tijdens eerdere verhoren heeft Van der Sloot bekend dat hij Stephany Flores heeft gedood in zijn hotelkamer in Lima. Hij zou hebben gehandeld in een gewelddadige emotie, nadat hij zag dat Flores in zijn laptop documenten bekeek over de zaak-Holloway. Het proces tegen Van der Sloot heeft plaats in de Lurigancho-gevangenis in Lima. Dit detentiecentrum staat in hetzelfde district waar ook de Castro Castro-gevangenis ligt, waar Van der Sloot in hechtenis zit.

Het Openbaar Ministerie stelt dat Van der Sloot ook spullen heeft gestolen van Flores. De Nederlander werd na een klopjacht gearresteerd in Chili. Hij werd zonder officieel uitleveringsverzoek overgedragen aan de Peruaanse autoriteiten.

Joran zal worden overgeplaatst naar de  Challapalcagevangenis. Die ligt in het onherbergzame, nauwelijks te bereiken Tacna district dicht bij de grens met Bolivia. De gevangenis staat naast een militaire basis, op een hoogte van 4650 meter, en wordt om het ijskoude klimaat wel het ’Siberië van Peru’ genoemd. In een Rapport van de Inter-American commission on Human Rights is men niet lovend over de gevangenis en met name de ijskoude temperatuur, zonder enige vorm van verwarming word daar genoemd. In 2005 zijn alle gevangenen na een rapport van Amnesty International overgeplaatst naar andere gevangenissen en vervolgens stond de gevangenis enige tijd leeg. Hij is echter geleidelijk aan weer bevolkt. Vanuit Lima is het ruim 2 dagen reizen naar de gevangenis.


Ook hebben de Verenigde Staten vorige maand een officieel verzoek tot uitlevering gedaan. De Amerikanen willen Joran in eigen land vervolgen voor oplichting van de familie Holloway. Justitie in de VS onderhandelt met Peru om hem direct na de rechtszaak in Lima naar Amerika te brengen en hem ook daar te berechten.

Na het Amerikaanse proces zou Joran dan weer worden teruggebracht naar Peru om daar zijn straf voor de moord op Stephany uit te zitten. Aansluitend zal Van der Sloot dan ook een vermoedelijk jarenlange straf in Amerika moeten ondergaan.

Update 6 januari 2012:
Met een kogelvrij vest verscheen Joran in de rechtzaal. Bronnen melden dat hij ogenschijnlijk relaxed de zitting heeft bijgewoond.Hij werd beschuldigd van 'homicidio qualificado' -gekwalificeerde doodslag/moord-  en daar staat 30 jaar op. Joran wilde wel de doodslag bekennen maar niet de verzwarende omstandigheden.

Inmiddels is de eerste zitting geschorst, het proces wordt op 11 januari om 10 uur weer voortgezet. De aanklager heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist en een boete van ongeveer 50.000 euro. Joran ging niet akkoord met de beschuldiging en wil er nog over nadenken. De aanklacht luidt moord gevolgd door diefstal.

Bij het proces zijn waarnemers van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten aanwezig.. Dat melden Peruaanse media.

De advocaten van Van der Sloot hebben bij deze mensenrechtencommissie een klacht ingediend, omdat zijn rechten zouden zijn geschonden bij zijn aanhouding in en uitzetting uit Chili en bij het politieverhoor in de Peruaanse hoofdstad Lima. De advocate en de vertaler die bij het verhoor aanwezig waren, zouden niet neutraal zijn geweest.

Er zijn tientallen Peruaanse en buitenlandse journalisten aanwezig in Lima. De vader van de gedode Stephany Flores is al gearriveerd, maar wilde niet met de pers praten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook