zondag 24 oktober 2010

President Hoge Raad vindt dat Wilders rechtsstaat ondermijnt

De president van de Hoge Raad, Geert Corstens (foto), heeft kritiek geleverd op de kritische uitlatingen van Geert Wilders over de kwaliteit van rechtspraak in Nederland. Corstens deed dat zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

Kritische uitspraken over de rechtspraak zoals Wilders die gedaan heeft tijdens het proces tegen hem, werken volgens Corstens “ondermijnend” voor de rechtsspraak. Zeker omdat de voorman van de PVV ook nog parlementariër is. Die moet bijdragen aan de stabiliteit van de rechtsstaat, meent de president van de Hoge Raad.

Met dergelijke uitlatingen wordt er op “een foutieve manier ingespeeld“ op gevoelens bij het publiek. Dat brengt in de visie van Corstens het gevaar van aantasting van de rechtspraak met zich mee.

Corstens gaat daarmee echter wel erg kort door de bocht. Ten eerste staat het iedere verdachte vrij om een mening te hebben over de rechters waar hij voor moet verschijnen en het staat iedere verdachte vrij die mening ook te uiten. Dat Wilders tevens kamerlid is staat daar los van. Hij levert geen kritiek als kamerlid, maar als verdachte.

Ten tweede zou het wel erg met de rechtsstaat gesteld zijn als een simpele opmerking van Wilders deze aan het wankelen zou brengen.

Grote delen van het publiek hebbn al geen vertrouwen meer in de rechtsstaat. Dat komt hoofdzakelijk door de vele blunders bij justitie en de rechterlijke macht en het absolute falen van justitie/rechterlijke macht om de hand in eigen boezem te steken en lering te trekken uit hun fouten.

Denkt Corstens nou echt dat de Schiedammer parkmoord, de Twee van Putten, Lucy de B., Kevin Sweeney, Adriaan Hakkert, Het vrijlaten van Saban Baran, onbe-edigde rechters, rechters met conflicterende bijbaantjes en slapende rechters het vertrouwen van het publiek niet aantasten, maar dat een simpele opmerking van Wilders plots de rechtsstaat aan het wankelen brengt?

Bovendien is inmiddels het gelijk van Wilders aangetoond. Na 2 eerdere blunders van de Amsterdamse rechtbank heeft na een derde blunder de raadskamer nu verordonneert dat de zaak over moet. Wilders had alle recht zich af te vragen ‘in wat voor poppenkast’  hij was terechtgekomen. Het is de poppenkast waar veel verdachten in terecht komen, maar dan heeft er niemand aandacht voor.

Met de vrees dat Wilders opmerkingen de rechtsstaat ondermijnen is het eerder Corstens die aangeeft geen vertrouwen in de rechtsstaat te hebben. Het past de president van de Hoge Raad niet om kritiek te leveren op een verdachte voor het uitoefenen van een grondrecht terwijl deze verdachte in een strafzaak gewikkeld is die mogelijk nog bij de hoge raad komt Corstens hekelde overigens al eerder politici die kritiek hadden op de rechterlijke macht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook