woensdag 16 juni 2010

Pool woont weken met dode landgenoot in huis

Een Poolse verdachte (29) van moord op een landgenoot (25) in Kesteren, heeft begin dit jaar weken met zijn dode huisgenoot samengeleefd. Alleen al om dat bizarre gegeven moet zijn geest nader worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC), vindt de officier van justitie in Arnhem. De rechtbank in Arnhem stuurt de man inderdaad naar het PBC.

De man meldde 11 februari zijn dode huisgenoot bij de politie. Justitie stelde vast dat de 25-jarige echter al op of rond 7 januari was omgebracht. Tijdens verhoren liet de 29-jarige weten dat een vrouw de huisgenoot op zijn eigen verzoek had omgebracht. De verdachte respecteerde volgens eigen zeggen de wens van zijn vriend om de dood niet te melden, zodat zijn kameraad “vrij naar de volgende poort kon gaan”.

Op 26 april 2011 wordt de man veroordeeld tot 9 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechter buigt zich over rechtmatigheid arrestatie Joran van der Sloot

Komende vrijdag zal Joran van der Sloot worden voorgeleid aan de rechter. Naar verwachting zal de rechter, de voormalige anticorruptiemagistraat Carlos Morales Córdova, beslissen of het voorarrest van Van der Sloot zal worden verlengd.

Omdat er door internationale experts vraagtekens zijn gezet over de vraag of de arrestatie en overlevering vanuit Chili naar Peru rechtmatig verlopen is zal de rechter zich waarschijnlijk ook over die vraag buigen. Het is echter niet te verwachten dat een rechter in Peru Joran vrij zal laten, zelfs al was de arrstatie onrechtmatig. Hij is namelijk niet gearresteerd in Chili, maar uitgezet.

Van der Sloots Peruaanse advocaat stond de afgelopen dagen onder hevige druk. "De ramen van zijn kantoor zijn ingegooid en zijn familie is ernstig bedreigd", aldus de Nederlandse raadsman van de familie, mr. De Rooij.

Volgens De Rooij is er echter geen sprake van dat de Peruaanse advocaat de verdediging neerlegt. "Het is mogelijk dat hij niet zelf de zaak zal doen, maar in dat geval zal gewoon iemand van zijn kantoor de zaak overnemen", aldus De Rooij. De Peruaanse advocaat bevindt zich op een schuiladres. De volkswoede in Peru op Joran groeit nog met de dag. Ook de familie van de vermoorde Stephany Flores blijkt zich volop te bemoeien met de strafzaak. Haar vader Ricardo is een steenrijke zakenman, met uitstekende contacten in de Peruaanse regering.

Ricardo Flores stelde gisteren dat de aanklacht veel uitgebreider moet worden gemotiveerd. Verder zou de rol van drie taxichauffeurs die Joran naar Chili hielpen vluchten, nog onderbelicht zijn. Volgens Joran zou hij horloge, geld en kleding aan hen hebben moeten afgeven, nadat hij ze had gezegd dat hij gezocht werd voor moord. De taxichauffeurs ontkennen dit met klem. Joran blijkt bij de Chileense politie een geheel andere lezing te hebben gegeven. Daarbij zouden hij en Stephany zijn overvallen in hun kamer door twee mannen met een vuurwapen en een mes. In een derde lezing liet hij haar achter na vertrek uit het casino.

De bewakingsbeelden in zijn hotel logenstraften echter elke eerdere versie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook