dinsdag 3 juni 2008

Kritisch rapport over twee gevangenen op één cel

Volgens de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) worden gevangenen te makkelijk en te snel met z'n tweeën in één cel geplaatst. Dat levert spanningen op en benadeelt zwakkere gedetineerden die moeite hebben met het delen van een cel.

Gevangenen die weigeren een cel te delen, belanden soms maandenlang in een strafcel. De RSJ vindt het beter dat gevangenen een aanmoediging krijgen om wel een cel te delen, ipv te worden bestraft bij weigering.

Weigering tot gebruik van een meerpersoonscel leidt nu geregeld tot een "prestigestrijd" tussen de gedetineerden en hun bewaarders. Vasthoudende gevangenen krijgen uiteindelijk soms een eigen cel.

Meerpersoonscellen werden in 2004 ingevoerd als noodmaatregel wegens cellentekort. Het huidige kabinet wil geld besparen door het aantal meerpersoonscellen fors uit te breiden, zowel in bestaande gevangenissen als in nieuwbouw.

De RSJ vindt dat bezuinigingen geen aanleiding mogen zijn twee gedetineerden in één cel te plaatsen. Zeker niet omdat er momenteel cellen leegstaan.

Daarnaast vindt de raad het onjuist dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) het gebruik van meerpersoonscellen uibreidt aan de hand van ervaringen en niet op grond van gedegen onderzoek. Zij neemt te eenvoudig aan dat het gebruik van meerpersoonscellen zonder grote problemen verloopt.

Als voorbeeld van voorkomende incidenten noemt de RSJ de man die vorig jaar door zijn celgenoot met kokend water werd overgoten in een detentiecentrum in Alphen aan den Rijn.

Gevangenen die niet passen in het systeem van een meerpersoonscel lopen een "betrekkelijk groot'' risico. De RSJ vindt daarom dat alleen gevangenen die er baat bij hebben, een cel kunnen delen. Alle andere gedetineerden hebben in beginsel recht op een eigen cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook