woensdag 23 juli 2008

Uitstel uitspraak in zaak tegen 'Craig David-verkrachter'

Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag geen uitspraak gedaan in de zaak tegen de 26-jarige Shawn M. uit Utrecht die in hoger beroep terechtstaat voor het verkrachten van twee prostituees en drie pogingen daartoe.
De rechters willen de verdachte volgende week woensdag nog een keer aan de tand voelen alvorens uitspraak te doen. Het gerechtshof meent dat er toch nog onvoldoende bekend is over de zaak om nu al vonnis te kunnen wijzen.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken gelden negen jaar cel tegen de 26-jarige Shawn M., die zegt onschuldig te zijn.

Het OM is ervan overtuigd dat M. zich tussen 18 april en 14 mei 2006 aan de vrouwen vergreep. Dit omdat veel overeenkomsten opdoken in de aangiften van de slachtoffers.
Zo vertelden de vrouwen allemaal dat de dader, net als M., gebrekkig Nederlands, Engels en Papiamento door elkaar sprak, op een fiets wegvluchtte en verschillende malen het nummer 'Walking away' van de Britse r&b-zanger Craig David wilde horen.

De slachtoffers prostitueerden zich aan het Zandpad en de Europalaan in Utrecht. Dat het bij drie prostituees bij een poging tot verkrachting bleef, was te danken aan heftig tegenstribbelen, verklaarde de politie na de aanhouding van M. in mei 2006.

Volgens justitie handelde de Utrechter gewelddadig en intimiderend. Hij zou zijn slachtoffers de keel zo hard hebben dichtgeknepen dat enkele vrouwen voor hun leven vreesden.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde M. vorig jaar tot zes jaar cel. Het OM had toen een gevangenisstraf van tien jaar geëist. De rechters vonden die eis echter 'bovenmatig'. (Daarom gaan ze nu maar voor negen jaar.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Criminelen zijn de politie steeds vaker te slim af

Criminelen zijn de politie steeds vaker te slim af omdat de politie haar technieken en methoden voor de rechter moet prijsgeven. Dat zegt althans directeur recherche bij het Korps Landelijke Politiediensten Fred Westerbeke in het jaarverslag van het korps. Het korps loopt volgens Westerbeke hierdoor regelmatig achter de feiten aan.

Een crimineel observeren of aftappen zou allang niet meer werken. "We lopen steeds weer tegen de grenzen aan van wat we kunnen", aldus Westerbeke. Daarom zou het korps in ontwikkeling moeten blijven. Dat lukt aardig, zegt de directeur. Zo wil het korps de informatievoorziening over bijvoorbeeld verdachten zo inrichten dat andere diensten deze met een druk op de knop kunnen inzien.

Onder meer de Dienst Nationale Recherche is onderdeel van het KLPD. Deze dienst bestrijdt zware, georganiseerde criminaliteit, ook in het buitenland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander vermoord door seriemoordenaar in Jakarta

Een jonge Nederlandse man, is deze week gevonden in de koffer van een seriemoordenaar. De Nederlander bleek in stukken te zijn gesneden. De dader is volgens de politie een seriemoordenaar die minstens vier mensen heeft gedood. De Nederlandse ambassade heeft dat gisteren bevestigd.

De Nederlander zou een homoseksueel zijn geweest die een relatie met zijn moordenaar dacht aan te gaan. De gearresteerde eigenaar van de koffer, Verry Henyanksyah, bekende na een intensief verhoor aan de politie dat hij nog meer mensen had gedood. Maandag 21 juli toonde hij een rechercheteam drie lichamen van andere slachtoffers.

"De Nederlander had seksuele avances gemaakt, waarna hij hem meenam, vermoordde en aan stukken sneed." De politie sluit niet uit dat de man nóg meer slachtoffers heeft gemaakt. De andere slachtoffers zijn waarschijnlijk ook toeristen. "Vermoedelijk gaat het om mannen die eveneens op zoek waren naar seks. Het lijkt een leidend motief voor de verdachte", aldus de politie.

Indonesie is niet onbekend met het fenomeen seriemoordenaar, enige jaren geleden werd een bomo (toverdokter) gearresteerd die in 11 jaar tijd 42 slachtoffers (voornamelijk vrouwen) had gemaakt die bij hem kwamen om zich van de trouw van hun partners te verzekeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten geweldsmisdrijf vaak niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie vervolgt in ruim 41 procent van alle geweldsmisdrijven die het zelf afhandelt, geen verdachten. Dat percentage is al jaren hoger dan het seponeren van strafzaken voor andere criminele daden, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Het totaal aantal zaken waarin justitie geen verdachten vervolgt, is sinds het jaar 2000 overigens vrijwel gelijk gebleven. De laatste jaren werden er steeds meer geweldsmisdrijven gepleegd. Die zijn echter moeilijk te bewijzen en daarom komt het relatief vaak niet tot de berechting van verdachten. In 2007 handelde het OM ruim 122 duizend zaken zelf af. Een kwart hiervan werd geseponeerd. Het OM meldde in mei in het jaarbericht over 2007 dat het de algemene daling van criminaliteit sinds 2002 ook vorig jaar zag doorzetten. Uitzondering op deze trend was daarbij de stijging van geweldsdelicten. Die doet zich met name voor bij lichtere gewelddadige incidenten, zoals eenvoudige mishandeling en bedreiging. De toename in het signaleren van geweld komt met name, omdat politie en justitie meer aandacht aan dit soort misdrijven besteden, meent het OM.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook