zaterdag 11 juli 2009

Nederlander vermoord in Indonesië

mark pleizierDe Nederlander Marc Pleizier (26) (foto), is vrijdagavond rond 10 uur vermoord in Nunukan op het gelijknamige eilandje Nunukan Timur (Oost-Nunukan) in de provincie Oost-Kalimantan (op Borneo), Indonesië. Hij werd met 12 messteken doodgestoken door Basri bin Ismail (27). 

Pleizier, een neuroloog in opleiding in het AMC in Amsterdam, was 9 juli in Nunukan aangekomen op doorreis van Tawau, in Sabah, Maleisie op weg naar Sebuku Island, in het zuiden van Kalimantan en verbleef in het Jombang Hotel in Nunukan.

In Nunukan liep hij over de avondmarkt (Pasar Malam) toen op de Radiostraat, Basri bin Ismail hem om geld vroeg voor sigaretten.

De markt in Nunukan
Pleizier weigerde dat, waarop Ismail hem aanvloog en hem 12 x stak met een 25 cm lang mes.
Pleizier overleed op weg naar het ziekenhuis. Basri, die oorspronkelijk uit Sulawesi komt, werd na een uur gearresteerd. Hij was een bekende op de markt omdat hij na ontslag van plantage werk in Maleisië, in Nunukan was blijven hangen en op de markt sliep. Afhankelijk van de ten laste legging kan hij 15 tot 20 jaar cel krijgen.

Het lichaam van Pleizier is naar het ziekenhuis in de stad Tarakan  vervoerd omdat er in Nunukan geen gekoeld mortuarium is. Zijn ouders zijn ingelicht. Een staflid van de Nederlandse ambassade is ter plaatse om bijstand te verlenen. Er is nog geen beslissing genomen over een autopsie. De Indonesisiche autoriteiten wachten daarover een verzoek van de Nederlandse ambassade af.

nunukan

Turis warga negara Belanda Pleizier (26) tewas mengenaskan dengan 12 tusukan di badan, Jum'at (10/7) sekitar pukul 22.00 WITA di Kabupaten Nunukan. Polisi berhasil meringkus pelaku, Basri bin Ismail (27), satu jam setelah kejadian.

Kepala Kepolisian Resort Nunukan Ajun Komisaris Besar Polisi Purwo Cahyoko menyatakan dari 12 tusukan yang membuat nyawa turis ini melayang tusukan di dada kiri dan tusukan di bawah pusat. Menurutnya, Pleizier meninggal dalam perjalanan menuju rumah sakit. "Jenazah sudah kami titipkan ke RSUD di Kota Tarakan karena di Nunukan rumah sakit tak punya kamar mayat pendingin," kata Purwo Cahyoko saat dihubungi dari Samarinda, Sabtu (11/7).

Dijelaskannya, kejadian bermula saat Pleizeir berniat jalan-jalan selama berada di Nunukan. Keberadaannya kata Purwo hanya transit karena akan melanjutkan ke Sebuku setelah menempuh perjalanan dari Tawau Malaysia. Di Nunukan Pleizeir menginap di Hotel Jombang.

Kebetulan malam itu, jelas Purwo, di Kampung Yamaker ada pasar malam. Saat diperjalanan, Basri tiba-tiba meminta uang kepada Pleizeir. "Plezeir sempat memukul tapi Basri berhasil menghindar, saat itu Basri langsung mencabut pisau dari pingganggnya," jelas Purwo.

Pisau yang digunakan sepanjang 25 sentimeter itu dihunjamkan ke seluruh tubuh Pleizeir.
Dari riwayat Basri diketahui jika pemuda asal Toli-toli, Sulawesi Tengah ini tak memiliki pekerjaan alias pengangguran. Sejak ia pulang dari pekerjaannya di Malaysia sebagai TKI di perkebunan Basri tak memiliki tempat tinggal. "Ia biasa tidur di pasar Yamaker itu," jelasnya.

Purwo mengaku hingga kini belum mengambil tindakan seperti otopsi terhadap jenazah. Tapi katanya Polres telah menghubungi kedutaan Belanda di Jakarta melaporkan kejadian itu. "Kami masih menunggu keputusan keluarga melalui Kedubes di Jakarta, untuk otopsi atau tidak," ujarnya.

Atas kejadian ini polisi menjerat Basri dengan pasal 365 KUHP tentang pencurian dengan kekerasan dengan ancaman hukuman 20 tahun penjara. Pasal Subsider, polisi menjerat Basri dengan pasal 338 tentang pembunuhan dengan ancaman 15 tahun penjara. "Basri masih kami amankan di Polres Nunukan," katanya.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bewijsmateriaal beter bewaren

De Tweede Kamer eist nieuwe en harde garanties dat sporen en potentieel bewijsmateriaal in onopgeloste moordzaken niet opnieuw zoek kunnen raken.

Volgens een Kamermeerderheid is een cultuurverandering op de werkvloer bij forensisch onderzoek nodig. Het CDA wil dat de top van justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ingrijpen in de dagelijkse werkwijze om blunders zoals bij de moord op Andrea Luten (15) en de Puttense moordzaak te voorkomen.

'Dit is onverteerbaar', reageert CDA-Kamerlid Van Haersma Buma op de onthulling in De Telegraaf dat in de twee moordzaken rapporten, kleding en dader-dna zijn zoek geraakt. Daarbij overtrad personeel van het NFI de voorschriften.

'Er zijn al duidelijke regels hoe je bewijsmateriaal moet bewaren. Het is ongekend wat hier is gebeurd', zegt de CDA'er. Ook VVD, PVV en de PvdA eisen garanties dat bewijs niet meer zoek kan raken.

Gezien het feit dat kwijtraken van bewijsmateriaal niet het enige probleem bij het NFI is, wordt het wellicht tijd om de accreditatie van dit instituut in te trekken en daar eens koppen te zien rollen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie klunst er weer op los, deze keer in de zaak Andrea Luten

luten Het wordt bijna gewoon, Justitie die bewijsmateriaal kwijtraakt (onlangs nog in de Puttense moordzaak), hele dossiers verliest (zaak Jimmy Woo), verkeerde lijken onderzoekt (zaak Denise Schouiten), USB sticks laat slingeren en als eenmaal besloten is wie er schuldig is, zich verder niet door feiten laat afleiden (o.a. Schiedam, Putten). Maar als er één ding is wat ze niet kunnen, dan is het fouten toegeven. Dit keer is het de Justitie in Assen die weigert fouten toe te geven in het onderzoek naar de moord op het Drentse meisje Andrea Luten (15) in 1993.

In een artikel in De Telegraaf verklaarde een getuige vorige week over een spoor naar een mogelijke dader dat nooit is onderzocht. De getuige heeft zowel tijdens het rechercheonderzoek in 1993 als het eerste coldcaseonderzoek in 2000 een nauwgezette omschrijving van een onbekende jongeman en diens brommer verstrekt. Het genegeerde spoor is belangrijk omdat de onbekende voor het misdrijf meermalen wachtend langs Andrea's fietsroute werd gezien. Andrea Luten werd juist op de dag dat zij weer beter was en op de fiets naar school ging, vermoord.

Reden voor justitie zou je denken om nu te zeggen: “Bedankt, stom, zijn we vergeten, we gaan er direct achteraan”. Niets van dat alles: In een persbericht suggereert het OM nu dat dit spoor in een tweede coldcaseonderzoek in 2005 "is uitgerechercheerd". Maar de getuige is in 2005 helemaal niet door de recherche benaderd, laat staan gehoord. Verder weet justitie niets eens wie hij is. Terwijl zijn naam en verklaring in de onderzoeksstukken van 2000 staat, roept het OM hem nu "dringend op om zich te melden". Waarom toch, als dat spoor is “uitgerechercheerd” zoals justitie beweert. 

andrea Justitie draait eveneens om zoekgeraakte technische sporen heen. Het gaat om Andrea's nagels en spijkerbroek en een aangetroffen condoom die in 2000 verdwenen bleken en niet alsnog aan geavanceerde onderzoeksmethoden konden worden onderworpen.
Volgens het OM zijn de sporen "niet belangrijk omdat er een compleet dadergerelateerd dna-profiel is".

Ik ben geen forensisch specialist, maar ik kan me toch echt niet voorstellen dat er ook maar één reden is om welk bewijsmateriaal dan ook te vernietigen in een lopend onderzoek. Komt nog bij dat het bij dat ‘complete dader gerelateerde profiel’ gaat om overeenkomend dna uit een hoofdhaar uit Andrea's horlogebandje en een schaamhaar op haar trui. Die sporen vormen echter allerminst hard bewijs voor een moord als de donor bijvoorbeeld zou verklaren dat hij Andrea kende en met haar heeft gevreeën. Juist dna uit sperma, bloed of ander lichaamsmateriaal vanonder de nagels, op de broek of in het condoom hadden het bewijs kunnen onderbouwen. Het OM zegt nu dat de nagels in 1993 zijn vernietigd en dat onduidelijk is waar de spijkerbroek is. Het condoom is volgens justitie destijds niet onderzocht "omdat er geen aanwijzingen voor een zedenmisdrijf waren."

Moet je je voorstellen, Andrea Luten wordt vermoord aangetroffen notabene met een opengeritste spijkerbroek en een gevuld condoom er bij en justitie zegt: “er is geen bewijs voor een zedenmisdrijf, laten we het condoom maar vernietigen, de gevonden nagel ook, de spijkerbroek gooien we weg en het enige dat we veiligstellen is een hoofdhaar en een schaamhaar.

Klunzen, ik heb er geen ander woord voor.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook