maandag 3 mei 2010

DNA match in moordzaak Andrea Luten | Verdachte gearresteerd

De politie heeft een doorbraak bereikt in de zaak rond de moord op Andrea Luten (15) uit Ruinen, die op maandag 10 mei 1993 op weg van school naar huis verdween en een dag later dood werd gevonden in het Gijsselterbos, nabij de fietsroute tussen huis en school.

De moordzaak werd nooit opgelost. Wel stond Richard Kelly (nu 35) voor de rechter in deze zaak, maar hij werd in 2002 vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Maar nu na 17 jaar zijn er eindelijk belangrijke ontwikkelingen in de geruchtmakende moordzaak. De politie houdt om 13:00 een persconferentie in Assen.

Update:
Vanmorgen om 9:00 is Hendrik F. (41) uit Hoogeveen aangehouden als verdachte in deze moordzaak. Dat is gebeurd na een DNA-match met een DNA-spoor dat bij het lichaam van Andrea werd aangetroffen.

Gevonden DNA is nog géén bewijs van daderschap. Er kunnen redenen zijn waarom een schaamhaar van Henk F. op Andrea's spijkerbroek is gevonden.
Henk F. heeft natuurlijk wél wat uit te leggen.
Overigens is een deel van het bewijsmateriaal 'verdwenen': Andrea's nagels, en spijkerbroek bleken in 2000 'verdwenen' evenals een gevonden condoom. Daar zal een advocaat zeker gebruik van maken.
Hendrik F. is een bekende van de politie, maar hij is niet eerder bij deze moordzaak in beeld geweest. Hij maakte dan ook geen deel uit van de vijf verdachten die in een eerder stadium werden aahgehouden.  Het onderzoek is in 2004 nog eens geopend. In 2005 zijn driehonderd mannen gevraagd DNA-materiaal af te staan. Daar zat de huidige verdachte ook niet bij.

Hendrik F. werd in november 2009 veroordeeld voor 'huiselijk geweld'. Op 17 maart 2010 heeft hij vanwege nieuwe wetgeving zijn dna afgestaan, dat bleek te matchen met het DNA dat 17 jaar geleden bij Andrea werd aangetroffen. De verdachte wordt op dit moment verhoord en op 6 mei voorgeleid. Het is nog niet bekend of hij Andrea kende.
Bekenden van Hendrik F. weten dat zijn ex aangifte deed van een klap die hij haar had gegeven, al vond ze zelf achteraf ’dat het niet zo veel voorstelde’. F. heeft destijds twee dagen vastgezeten en heeft later dna-materiaal moeten afstaan.

Het betrof hier dus een zelfde scenario als met Ronald Pieper, die na huiselijk geweld ook zijn DNA af moest staan en zodoende aan de moord op Christel Ambrosius gelinkt kon worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook