dinsdag 3 november 2009

Vrouw vast voor vrijlaten nertsen

De vrouw (33) die vorige week werd aangehouden tijdens een actie van dierenrechtenactivisten in de nacht van 10 op 11 september bij nertsenfokker Hissink aan de Vordenseweg in het Gelderse Barchem, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam vandaag besloten.

Het OM verdenkt de vrouw van vernieling en van het wegmaken van dieren. De maximum celstraf daarvoor is twee jaar. De nationale recherche is nog op zoek naar de andere activisten.

De politie hield de vrouw in de nacht van woensdag op donderdag aan. Volgens het OM vernielde een onbekend aantal activisten honderden hokken van de fokkerij in Barchem. Daardoor ontsnapten ongeveer vijfduizend nertsen. Het Dierenbevrijdingsfront claimt dat het er 8000 zijn.

De opgepakte vrouw heeft de Duitse nationaliteit, maar woont in Hilversum.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie Haren pakt 41 jongeren op

De politie in Haren (Groningen) heeft 41 jongeren aangehouden die worden verdacht van gijzeling, brandstichting en vernielingen.

De jongens en meisjes tussen de 13 en 21, kennen elkaar maar van een bende is volgens de politie geen sprake.

De zaak kwam aan het rollen toen een groep jongeren, onder invloed van alcohol, een bewoner van een huis aan de Boterbloemweg in Haren vastbond in zijn woning.

Druppelsgewijs werden de jongeren aangehouden en gehoord. Als reden voor hun daden gaven sommige jongeren de kick aan. De schade loopt in de tienduizenden euro's.

De hele groep is inmiddels weer vrijgelaten, op één 16-jarige jongen na. Hij wordt verdacht van brandstichting bij een doveninstituut waarbij een gevaarlijke situatie ontstond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Emmer videodief aangehouden

De 'videodief' van Emmen is aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Emmen. De verdachte werd vorige maand met een verborgen camera gefilmd in de woning van een 88-jarige vrouw uit Emmen.

De beelden waren onder meer te zien op de website van de politie en YouTube en leverden vier tips op die tot de aanhouding leiden. De Emmenaar zou verscheidene keren geld en sieraden hebben gestolen bij de vrouw. Hij wist haar woning binnen te komen door haar met een smoes af te leiden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Veroordelingen wegens treindode

Ahmad S.(23), Osman S.(23) en Abdelkarim el K.(19) zijn door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot celstraffen van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor een vechtpartij op station Rotterdam Alexander op nieuwjaarsochtend. Hierbij kwam Bas van der Weijden (19) uit Oegstgeest om het leven en raakte zijn vriend Kevin Tshilumba (21) zwaargewond. Beiden stonden op het spoor en konden niet meer op tijd vluchten voor een aanstormende trein.

Terwijl de politie haar onderzoek ter plaatse startte, werd de zwaargewonde jongen door ambulancepersoneel weggevoerd. onderzocht

Het drietal is veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Ahmad S. en Osman S. kregen ook taakstraffen van respectievelijk zestig en 120 uur opgelegd. De rechtbank sprak de mannen vrij van dood door schuld. Volgens de rechters hebben zij de slachtoffers niet belemmerd het spoor te verlaten. Bovendien namen de slachtoffers zelf een risico door op de rails te springen. De rechtbank kon zich echter wel voorstellen dat de drie mannen zich verantwoordelijk voelen voor de dood van de man en de verwondingen van de andere slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden tegen Ahmad S. 2,5 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen Osman S. en Abdelkarim el K. eiste het OM 24 maanden, waarvan eveneens zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank besloot toen echter de verdachten vrij te laten. Ze zaten sinds half april vast. De straffen vallen zodanig uit dat de drie mannen niet meer terug hoeven naar de gevangenis; ze hebben hun straf al in voorarrest uitgezeten.

De jongeren hadden de jaarwisseling gevierd in de nabijgelegen discotheek Outland. Daar zouden al schermutselingen hebben plaatsgevonden, aldus meerdere getuigen. Volgens de officier van justitie sloeg op het station de vlam ineens in de pan. De drie verdachten zouden geweld hebben gebruikt tegen volstrekt willekeurige slachtoffers. Onder hen bevonden zich ook enkele jongens uit Oegstgeest.

Toen vrienden van hen dat zagen, staken ze het spoor over naar het perron waar de vechtpartij plaatsvond. De drie verdachten wachtten hen daar op en belaagden hen, aldus het OM. Daarna ontstond een vechtpartij op het spoor. De jongeren stoven uiteen toen duidelijk werd dat de trein vanuit de richting van Utrecht naderde. Die reed de twee slachtoffers ondanks een noodstop aan.

Het OM kon nog niet aangeven of het hoger beroep aantekent. Een woordvoerder zei daarvoor eerst het vonnis eerst uitgebreid moet worden bestudeerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook