zaterdag 27 december 2008

Jonge gedetineerde sterft in gevangenishospitaal

Een 17-jarige jongen is tijdens kerstnacht overleden in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie zegt zaterdag dat de tiener een natuurlijke dood is gestorven maar wil verder geen details geven.

De jongen zou eerder op de dag onwel zijn geworden in jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse. Volgens het Nederlands Dagblad zegt zijn familie dat de jongen acht maanden had vastgezeten voor een geweldsdelict en dat hij in afwachting was van plaatsing in een psychiatrische jeugdinrichting. Vanwege de wachtlijsten zou hij nog in De Hartelborgt zitten.

Een tante zegt volgens de krant dat de jongen verbrand leek.

Het is jammer dat de DJI geen verdere details wil geven. Er sterven wel meer gedetineerden in de gevangenis, maar wanneer een 17 jarige jongen 'een natuurlijke dood' sterft is dat tamelijk ongewoon en zou de DJI er goed aan doen meer openheid te betrachten.

Bij gevangenen die sterven wordt de sectie gewoonlijk in het gevangenishospitaal gedaan, waarbij zogezegd 'de slager zijn eigen vlees keurt'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Mogelijk motief moordzaak Adjouba en Stein

August Adjouba
august-adjouba
De recherche ziet een mogelijk verband tussen twee Amsterdamse Surinamers die in 2008 zijn geliquideerd. De vermoorde criminelen August Adjoeba en Brian Stein waren samen getuige van de schietpartij in de parkeergarage aan de Reguliersdwarsstraat die op 16 januari 2005 de lijfwacht van Stein -'Rico' Flores Lopez- het leven kostte.

Zowel Adjoeba als Stein legde na de geruchtmakende schietpartij belastende verklaringen af tegen schutter Boneka Belserang, die tot negen jaar cel werd veroordeeld, wat in hoger beroep terug werd gebracht tot 5 jaar.

Drugshandelaar August Adjoeba -een neef van Ronnie Brunswijk- werd op 11 augustus geliquideerd toen hij de flat van zijn vriendin verliet aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert. Het lichaam van Brian Stein werd eind november gevonden in de kofferbak van een auto die in Nieuw-Vennep stond geparkeerd. Hij was sinds oktober vermist. Het lichaam van zijn vriend René Mohamed Nizar Karamatali was eerder al gevonden in een rioolbuis in Almere. Hij was sinds 18 oktober 2008 vermist.

Voor het rechercheteam dat de liquidatie van August Adjoeba probeert op te lossen, is de schietpartij uit 2005 één van de vele richtingen van het onderzoek.

Brian Stein
Brian Stein
Adjoeba was binnen zowel de Amsterdamse als de Surinaamse onderwereld verwikkeld in zoveel conflicten, dat het team grote moeite heeft te bepalen in welke groep mogelijke tegenstanders de daders moeten worden gezocht.

Peter la Serpe de 'kroongetuige', die verklaringen heeft afgelegd over tal van Amsterdamse liquidaties, zegt eind 2004 al in de bosjes te hebben gelegen samen met Fred Ros om Adjoeba te liquideren - wat tot twee keer toe mislukte omdat zij Adjouba niet met zekerheid konden identificeren.
In het Surinaamse drugsmilieu was Adjoeba berucht om het grove geweld dat hij gebruikte en om de voortdurende diefstal van drugs van concurrenten.
In een kennelijke drugsruzie zou Adjoeba onlangs nog rivaal 'Boyke' hebben laten ontvoeren, waarna die 'twee miljoen losgeld' zou hebben betaald. Al eind juli werd op internetforum Mamjo openlijk over een moord op Adjoeba, alias 'Segebai' ('Brute baas'), gespeculeerd.

René Karamatali
rene-karamatali
Boneka B, de veroordeelde schutter zat in 2006 nog enige maanden vast op verdenking van de moord op Martin Hoogland. Die zaak werd echter geseponeerd.

Hoogland werd vermoord tijdens een proefverlof, op de dag dat ook Boneka Belserang met proefverlof was. Later bleek dat het enkelbandje van Boneka Belserang was gesaboteerd.

René runde een beveiligingsbedrijf, maar zou in financiele problemen hebben verkeerd. In 2006 werd ook zijn broer enige maanden vermist en later dood teruggevonden.


Update: Inmiddels zijn 3 mensen aangehouden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook