donderdag 20 augustus 2009

Lid 'Ndrangheta opgepakt bij Aalsmeer

Gianluca R. (29) een voortvluchtig lid van de Italiaanse 'Ndrangheta* is vandaag in Aalsmeer door de Nationale Recherche opgepakt.

De zogenoemde 'Ndrangheta, ís een gewelddadige maffia achtige organisatie in de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië.

R. reed op een scooter bij Aalsmeer toen hij werd gearresteerd door een arrestatieteam. Hij hield zich vermoedelijk al langer schuil in Nederland en verbleef in Hoofddorp.

Gianluca R. is in Italië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord, poging tot moord en deelname aan een maffia-organisatie. Sinds 2004 wordt hij internationaal gezocht. De Italiaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Eerder werden al Giovanni Strangio en Francesco R. - beiden van de 'Ndrangheta- in Diemen aangehouden. De eveneens eerder aangehouden Filipo Cerfeda was een lid van de SCU, niet van de 'Ndrangheta

*'Ndrangheta='genootschap van moedige mannen'

Het ontstaan van de 'Ndrangheta begon rond 1860 in verschillende dorpen van de provincie Reggio di Calabria. Een groep jonge Italianen, die zichzelf "de moedige mannen" noemden, werd toen uit Sicilië verbannen naar Calabrië. Vanaf 1950 breidde de organisatie zich uit over de gehele provincie, wat deels valt te wijten aan de afwezigheid van de staat in dit gebied en tegemoetkomingen van corrupte politici die zo stemmen konden winnen. In de jaren '60 werden vooral drie bendes belangrijk: de Piromalli-familie in de vlakte van Gioia Tauro, de Tripoio-familie in Reggio di Calabria en de Macrì-familie in Locride. In de jaren '70 en '80 zijn er twee grote oorlogen geweest. De eerste was het gevolg van een generatiekloof, waarbij de jongere generatie veranderingen wilde doorvoeren en de oudere generatie dat tegenhield. De tweede was het gevolg van meningsverschillen over het verkregen kapitaal. Er vielen respectievelijk 300 en 700 slachtoffers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

14 jaar voor moord op gehandicapte

Jacques V. (48) uit Sittard is door de rechter in Den Bosch veroordeeld tot veertien jaar celstraf wegens de moord op de gehandicapte Liesbeth Bötticher (50). Jacques V. doodde haar in 2008 in haar woning na een seksafspraak. Het OM had eerst 21 jaar en later 18 jaar geëist.

Hij stak haar twee keer in haar rug, sneed haar hals door en jatte haar telefoon en portemonnee. V. kon geen motief bedenken: 'Het gebeurde gewoon'.

Volgens de rechter bracht de man Bötticher 'op gruwelijke wijze' om en liet haar achter in 'mensontererende toestand'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jesse Remmers steunt verhaal Peter de Vries

Jesse Remmers
jesse_remmers
Jesse Remmers, een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, heeft vandaag de getuigenis van misdaadverslaggever Peter R. de Vries ondersteund. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Remmers, die wordt verdacht van betrokkenheid bij zeker vier moorden in het criminele milieu, in het openbaar iets inhoudelijks over de zaak heeft gezegd.

De Vries verklaarde vandaag voor de rechtbank in Amsterdam onder meer dat hij Remmers en kroongetuige Peter la Serpe in 2004 in Naarden heeft ontmoet. Dat gebeurde volgens de misdaadverslaggever op initiatief van Remmers, die hem meldde dat La Serpe bij de recherche onware verklaringen aflegde en dat de recherche daarvan op de hoogte was. Het zou de bedoeling zijn geweest de recherche hiermee in een kwaad daglicht te stellen. De Vries was uitgenodigd om hier eventueel een item over te maken. Volgens La Serpe was ook Holleeder daarbij, volgens de Vries niet.

Kroongetuige La Serpe kwalificeerde de uitspraken van De Vries als leugens. De verklaringen van La Serpe, die volgens eigen zeggen betrokken is geweest bij diverse liquidaties, vormen een belangrijk deel van het bewijs dat justitie heeft verzameld. Jesse R. zei op zijn beurt dat hij “alles wat De Vries zegt, kan bevestigen”.

Ongeacht wie de waarheid spreekt, blijft het natuurlijk een vreemd verhaal, de Vries zich de naam La Serpe niet meer kan herinneren terwijl hij een van de deelnemers was. Van Remmers' verklaring kan natuurlijk op zijn minst gezegd worden dat hij belang heeft bij het ongeloofwaardig maken van La Serpe.

Van de Vries kan op zijn minst gezegd worden dat hij ook hier weer aan de zijde staat van een verdachte van zware Criminaliteit zoals hij dat ook eerder deed bij 'de dominee', Cor van Hout, Holleeder en de Zwarte Cobra, waarbij ik even in het midden wil laten of dit al dan niet terecht is.

Opvallend is echter dat OvJ H. Oppe, personeel van het Arsenaal zeker wist dat Holleeder aanwezig was en dat zelfs met een bonnetje kon aantonen en dat Peter de Vries klaarblijkelijk in 2007 al had gezegd dat het gesprek niet in het Arsenaal was maar in ‘Chefs’.

prdv-laS

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zedenzaak politie heropend

De strafzaak in hoger beroep tegen een 56-jarige Westervoortse hoge rechercheur wegens aanranding van twee medewerksters, is donderdag door het gerechtshof heropend. Het hof in Arnhem wil meer informatie.


De Westervoorter was tot 2002 leider van een tactisch narcoticaonderzoeksteam in Turkije, en zou daar een rechercheur die onder hem werkte onder meer ongewenst hebben gezoend. Een andere rechercheur deed aangifte dat zij is verkracht.

De rechtbank in Utrecht, die de zaak in eerste aanleg behandelde, sprak de man vrij na een eis van twee jaar cel. Het zoenen hoefde niet als aanranding te worden opgevat in de bestaande verhouding en bij de gemeenschap met de andere vrouw is dwang niet bewezen, wat wel een criterium is voor verkrachting.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden wegens aanrandingen zes maanden voorwaardelijk en 200 uur werkstraf. Het gerechtshof oordeelde donderdag dat het eerst meer wil weten over de opsporingsbevoegdheden van de rechercheur die de verhoren destijds afnam, en het hof wil stukken aan het dossier toegevoegd zien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

DNA onderzoek kogelhulzen moordzaak Reginald Koenders

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft drie kogelhulzen uit een afgesloten Eindhovense moordzaak uit 2000 afgestaan voor nieuw DNA-onderzoek. Bovendien laat advocaat Job Knoester voor de in 2000 veroordeelde Danny H. (inmiddels 25) een nieuwe reconstructie maken van de schietpartij die destijds het leven kostte van drugscrimineel Reginald Koenders (35). Resultaten van nieuwe onderzoeken wil de raadsman gebruiken voor een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, zei hij vandaag bij de rechtbank in Den Haag. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Danny H. in 2002 tot vijf jaar celstraf en tbs voor moord op klaarlichte dag in Eindhoven. De Eindhovenaar ontkent stellig. Zijn veroordeling is vooral gebaseerd op getuigenverklaringen.

Advocaat Knoester wil via technisch bewijs rehabilitatie voor zijn cliënt die inmiddels voorwaardelijk op vrije voeten is en onder behandeling staat. De reconstructie moet bijvoorbeeld aantonen dat de toen 16-jarige Danny H. te klein was om Koenders vanachter door het hoofd en de rug te schieten op de wijze waarop dat is gebeurd.

Vandaag eiste de advocaat in een kort geding tegen de Staat daarom nog om beeldopnamen die zijn gemaakt door het tankstation vlakbij de schietpartij. Verder wil hij politiejournalen en aantekeningen van rechercheurs die het onderzoek hebben gedaan. Ook eiste hij het strafdossier op van de moord die enkele dagen later in het crematorium werd gepleegd waar Koenders lag opgebaard. Julien Koenders, de broer van het slachtoffer stak daar F. van der Sanden, de man dood die volgens hem schuldig was aan het misdrijf, dood. Ook een van de getuigen, Surinamer Guno Plescode werd begraven in een tuin in de Gerard Doustraat gevonden, terwijl zijn in ontbinding verkerende hoofd nog boven de grond uitstak.

Landsadvocaat André ten Broeke legde uit dat de videobeelden van het tankstation al jaren onvindbaar zijn. Het verzoek om achtergrondinformatie van de politie moet de advocaat richten aan het politiekorps in Eindhoven en recht op het strafdossier heeft hij niet.

De rechtbank bepaalde vandaag dat justitie nog een laatste poging moet doen om het videomateriaal in digitale bestanden te vinden (dan verklaren ze natuurlijk opnieuw dat het niet gevonden is en de hulzen zullen wel ‘schoongemaakt’ zijn). De rechter oordeelt vermoedelijk over twee weken over de verzoeken om bewijsmateriaal.

Het is tekenend voor justitie dat iemand veroordeeld kan worden enkel en alleen op elkaar tegensprekende getuigen, zonder enig technisch bewijs en met volledig terzijde schuiven van elk ontlastend feit. Het is voorts tekenend dater klaarblijkelijk zomaar bewijsmateriaal kan verdwijnen en dat een verdachte/veroordeelde, geen recht heeft op een dossier dat mogelijk zijn onschuld aan kan tonen.

Is Danny wel schuldig? Opnieuw grote blunders bij justitie?
Update 25 februari 2011: Het DNA op de hulzen blijkt van een ander dan Danny.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook