vrijdag 25 februari 2011

DNA onderzoek wijst op onschuld veroordeelde in moordzaak reggie Koenders

In de tien jaar oude zaak van de moord op de Eindhovense crimineel Reginald 'Reggie' Koenders zijn aanwijzingen dat de toen 16-jarige veroordeelde Danny van den Hoogen (foto) hoogstwaarschijnlijk onschuldig is. Volgens Danny's advocaat Job Knoesters dwarsboomt het OM echter nader onderzoek dat Danny kan vrijpleiten. Van den Hoogen (nu 26), die acht jaar in de cel en in tbs-klinieken zat, heeft altijd ontkend de moordenaar te zijn.

Op de hulzen van de drie kogels waarmee drugscrimineel Reggie Koenders in 2000 dr. Cuyperslaan in Eindhoven op klaarlichte dag in zijn auto wordt geliquideerd is DNA gevonden. Maar dit is geen dna van de destijds veroordeelde Danny van den Hoogen, maar van een onbekende persoon.

De hulzen werden onlangs op verzoek van Van den Hoogen en zijn advocaat onderzocht door IFS in Nunspeet.

Van den Hoogen en zijn advocaat willen nader onderzoek voordat ze met de nieuwe feiten in een herzieningsverzoek naar de Hoge Raad stappen. “We willen zeker weten dat dit dna niet van NFI-medewerkers is die de hulzen destijds onderzochten. Maar het openbaar ministerie weigert al maanden dat te laten onderzoeken,” zegt advocaat Job Knoester.

Justitie en NFI dwarsboomden de zaak volgens Knoester van meet af aan. Het NFI wilde de hulzen in 2006 niet afstaan omdat er 'niets meer’ op was te vinden. Het NFI zei toen dat er schietproeven mee waren gedaan en dat ze daarna waren gewassen. Met hulzen zijn echter geen schietproeven uit te voeren. Uiteindelijk besliste de rechter dat Van den Hoogen wel recht had op de hulzen. En nu blijkt dat er ondanks het schoonwassen van het bewijsmateriaal, een forensische doodzonde, wel degelijk sporenmateriaal op zit.

IFS wil de hulzen eveneens kosteloos en met de nieuwste technieken op vingerafdrukken laten testen. Maar ook op dat aanbod laat het OM volgens Knoester niets horen. “Dit kan aantonen dat mijn cliënt onschuldig is. Maar het is alsof justitie bang is voor gezichtsverlies.”

Een woordvoerster van het ressortsparket Den Bosch zei gisteren dat het OM wel degelijk bezig is met de zaak: “We zijn nog volop overleg aan het voeren. Het is zeker niet opzijgeschoven.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook