donderdag 20 augustus 2009

DNA onderzoek kogelhulzen moordzaak Reginald Koenders

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft drie kogelhulzen uit een afgesloten Eindhovense moordzaak uit 2000 afgestaan voor nieuw DNA-onderzoek. Bovendien laat advocaat Job Knoester voor de in 2000 veroordeelde Danny H. (inmiddels 25) een nieuwe reconstructie maken van de schietpartij die destijds het leven kostte van drugscrimineel Reginald Koenders (35). Resultaten van nieuwe onderzoeken wil de raadsman gebruiken voor een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, zei hij vandaag bij de rechtbank in Den Haag. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Danny H. in 2002 tot vijf jaar celstraf en tbs voor moord op klaarlichte dag in Eindhoven. De Eindhovenaar ontkent stellig. Zijn veroordeling is vooral gebaseerd op getuigenverklaringen.

Advocaat Knoester wil via technisch bewijs rehabilitatie voor zijn cliënt die inmiddels voorwaardelijk op vrije voeten is en onder behandeling staat. De reconstructie moet bijvoorbeeld aantonen dat de toen 16-jarige Danny H. te klein was om Koenders vanachter door het hoofd en de rug te schieten op de wijze waarop dat is gebeurd.

Vandaag eiste de advocaat in een kort geding tegen de Staat daarom nog om beeldopnamen die zijn gemaakt door het tankstation vlakbij de schietpartij. Verder wil hij politiejournalen en aantekeningen van rechercheurs die het onderzoek hebben gedaan. Ook eiste hij het strafdossier op van de moord die enkele dagen later in het crematorium werd gepleegd waar Koenders lag opgebaard. Julien Koenders, de broer van het slachtoffer stak daar F. van der Sanden, de man dood die volgens hem schuldig was aan het misdrijf, dood. Ook een van de getuigen, Surinamer Guno Plescode werd begraven in een tuin in de Gerard Doustraat gevonden, terwijl zijn in ontbinding verkerende hoofd nog boven de grond uitstak.

Landsadvocaat André ten Broeke legde uit dat de videobeelden van het tankstation al jaren onvindbaar zijn. Het verzoek om achtergrondinformatie van de politie moet de advocaat richten aan het politiekorps in Eindhoven en recht op het strafdossier heeft hij niet.

De rechtbank bepaalde vandaag dat justitie nog een laatste poging moet doen om het videomateriaal in digitale bestanden te vinden (dan verklaren ze natuurlijk opnieuw dat het niet gevonden is en de hulzen zullen wel ‘schoongemaakt’ zijn). De rechter oordeelt vermoedelijk over twee weken over de verzoeken om bewijsmateriaal.

Het is tekenend voor justitie dat iemand veroordeeld kan worden enkel en alleen op elkaar tegensprekende getuigen, zonder enig technisch bewijs en met volledig terzijde schuiven van elk ontlastend feit. Het is voorts tekenend dater klaarblijkelijk zomaar bewijsmateriaal kan verdwijnen en dat een verdachte/veroordeelde, geen recht heeft op een dossier dat mogelijk zijn onschuld aan kan tonen.

Is Danny wel schuldig? Opnieuw grote blunders bij justitie?
Update 25 februari 2011: Het DNA op de hulzen blijkt van een ander dan Danny.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: