dinsdag 2 december 2008

Hoofdverdachte Venrayse verdwijningszaak eist beëindiging vervolging

Lau Geraets hoofdverdachte in de Venrayse verdwijningszaak heeft vandaag in een speciale procedure bij de rechtbank in Roermond gevraagd om beëindiging van zijn vervolging in deze zaak. Het verzoek van zijn advocaat Marcel Heuvelmans werd tijdens een besloten raadkamerzitting behandeld.

Justitie verdenkt Lau, zijn zoon Roy en een handlanger van betrokkenheid bij de verdwijning van twee Marokkaanse mannen -Fouad Bendella (23) en Karim Foukour (19)- in 2006. Zij werden waarschijnlijk betrapt toen ze inbraken bij een hennepkwekerij in Venray. De politie denkt dat ze zijn vermoord. Hun lichamen zijn nooit gevonden.

Advocaat Heuvelmans diende zijn verzoek in oktober in. Volgens de raadsman zou het onderzoek al ruim een jaar stilliggen en kon het dossier van zijn cliënt worden gesloten. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde echter zondagavond aandacht aan de zaak in zijn televisieprogramma. Justitie loofde op televisie een beloning van 25.000 euro uit voor de tip die leidt naar een oplossing. De uitzending leverde meer dan 150 nieuwe reacties en tips op. Justitie kondigde zondagavond bovendien aan dat een getuige opnieuw verhoord zal worden.

Volgens Heuvelmans is het geen toeval dat het programma dat in samenwerking met justitie werd gemaakt juist twee dagen voor de raadkamerzitting op tv kwam. “Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat de datum van de uitzending is bepaald door Peter R. de Vries. Ik kan dat niet geloven. Het komt het OM bijzonder goed uit. Iedereen denkt nu dat de politie steeds met het onderzoek bezig is geweest. Daar heb ik grote twijfels over.”

De raadsman vindt het ongepast dat het OM zoveel materiaal aan Peter R. de Vries heeft gegeven voor zijn uitzending. “Ik heb onderzoeksresultaten op televisie gezien, die mij onbekend waren. Het kan toch niet zo zijn dat justitie die wel aan een journalist ter beschikking stelt en niet aan de advocaat van de verdachte?”.

De rechtbank beslist op 16 december over het verzoek.

Update: De rechtbank heeft de eis afgewezen. Lau Geraets blijft verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

12 jaar voor moord op Niels Kooistra wegens groet in het Fries

Vincent M.(18) uit Leeuwarden is vandaag door de Rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens moord. Hij stak begin augustus van dit jaar de 28-jarige Niels Kooistra meerdere malen met een priem.

Kooistra raakte door de steekpartij vanaf zijn nek verlamd en kon niet meer zelfstandig ademen.

Op Kooistra's eigen verzoek werd 15 Augustus zijn medische behandeling stopgezet, waardoor hij overleed.

De fatale steekpartij was het resultaat van een ruzie. De twee mannen raakten in de nacht van 1 op 2 augustus slaags. Niels begroette Vincent toen hij met zijn vriendin terug naar huis fietste van een feestje.

Hij zei "middei", wat 'middag' betekent in het Fries. Vincent M. zou echter 'mietje' hebben verstaan en zeer agressief hebben gereageerd. Een vriend van de verdachte haalde het duo uit elkaar, waarop Kooistra wegging.

Thuisgekomen voelde hij zich schuldig, omdat hij de jas met sleutels van M. had meegenomen. Toen hij en zijn vriendin deze teruggaven en excuses aanboden, stak M. hem volgens het OM neer.

De rechtbank veroordeelde Vincent M. voor moord, omdat de verdachte tijdens de confrontatie voldoende tijd had om zich te beraden over zijn handelen. Officier van Justitie Henk Mous meent dat de uitspraak recht doet aan de ernst van het misdrijf.

De verdachte kwam eerder in aanraking met de kinderrechter, eveneens wegens een steekincident. De advocaat van de verdachte wil niet reageren op de uitspraak.

De straf lijkt mij welverdiend, had nog wel wat meer mogen zijn.

Update 12-12-2008: Vincent M. Gaat in hoger beroep. In haar vonnis ging de rechtbank uit van willens en wetens steken van Niels Kooistra door de verdachte. Deze beweert juist zich te hebben verweerd.


Update 9 juni 2011: De expertise van Dr. Danny Spendlove, getuige deskundige in de zaak, wordt plots in twijfel getrokken omdat hij misbruik van de beschermde titel forensisch patholoog zou hebben gemaakt. Spendlove is ook verhoord over valsheid in geschrifte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook