vrijdag 5 december 2008

De Drontense Bosmoord

Hoofdpunten van de uitzending
Vanavond in NCRV Netwerk een reportage over de Drontense Bosmoord uit 2001. Het gaat hierbij om de 'moord' op Pim Overzier. Er is een man -Henk Haalboom- tot 20 jaar voor veroordeeld, maar er zijn grote twijfels aan zijn schuld, o.a. door gerechtspsychologen Van Koppen en Ton Derksen en thriller schrijver Jacob Vis.

Volgens Justitie is Pim door Henk vermoord uit jaloezie. Omdat er geen doodsoorzaak vastgesteld kon worden, suggereerde het immer incompetente NFI verstikking en maakte OM daar van dat hij wel levend begraven zou zijn.

Een ander scenario, gesteund door een groot aantal anonieme brieven schrijft dat Pim op de homo ontmoetingsplaats overleden is door vermoedelijk een hartaanval en dat hij vervolgens -respectvol- is begraven door daar aanwezige mede homo's. De politie heeft deze brieven nooit serieus genomen daar Pim Overzier -zoals de politie zelfs op TV liet weten- een hardwerkende man was (en dus geen homo?).

Schijnbaar heeft de advocaat van Henk Haalboom Geert-Jan Knoops, een brief van minister Hirsch Ballin ontvangen waarin deze toezegt dat Haalboom de kans zal krijgen zijn onschuld aan te tonen.

Bekijk hier de hele uitzending

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM niet ontvankelijk in proces tegen klokkenluider bouwfraude

Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie vandaag (5-12-2008) niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ad Bos. Hij was de klokkenluider die de bouwfraude aan het licht bracht. Volgens het hof heeft Bos geen eerlijk proces gehad. Het OM heeft hem namelijk eerst als getuige gehoord en heeft toen, volgens het hof doelbewust, niet gezegd dat hij ook nog verdachte in de zaak zou kunnen worden.

Het hof gaf justitie een ferme tik op de vingers, omdat het vindt dat een fundamentele inbreuk is gemaakt op de procesorde. “De justitiële autoriteiten wekten de schijn bij de verdachte dat hij niet vervolgd zou worden. Zo maakten ze inbreuk op het zwijgrecht”, aldus het hof. Elke verdachte heeft het recht te zwijgen, omdat niemand aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.

Bos werd verdacht van omkoping. Hij zou als technisch directeur van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem in de jaren negentig een ambtenaar van Rijkswaterstaat getrakteerd hebben op twee golfreisjes naar het buitenland en een bezoek aan nachtclub Yab Yum.

Het hof heeft in deze zaak ook de voormalige topmannen Fred V. en Henk K. van het wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem vrijgesproken. Volgens het hof is niet bewezen dat beide mannen als leidinggevende betrokken waren bij de omkoophandelingen. Een betrokken ambtenaar van Rijkswaterstaat is wel veroordeeld. Hij kreeg een werkstraf van 120 uur, voor het aannemen van één van de golfreisjes.

De behandeling van Bos is een grofschandaal. Hij is het die de fraude - waarbij het raijk voor honderden miljoenen het schip in ging- aan het licht bracht. Ondanks beloftes dat klokkeluiders beschermd zouden worden verloor hij zijn baan, zijn geld en zijn huis. Hij raakte alles kwijt en moest met zijn gezin geruime tijd in een caravan wonen en wordt dan nog vervolgd ook.

Een duidelijk signaal van de overheid: "Bek houden"

Gelukkig nam de rechter een goede beslissing: een Sinterklaas kadootje voor Ad Bos

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook