donderdag 19 november 2009

Getuige is joker OM

Ook advocaat Nico Meijering denkt dat de nieuwe getuige die het Openbaar Ministerie (OM) wil inbrengen in het liquidatieproces Passage wel erg toevallig komt en kwalificeert hem als een „mogelijke joker”. Dit zei Meijering vandaag in een pleidooi dat was bedoeld om verdachte Ali A. op vrije voeten te krijgen. De rechtbank wees het verzoek daartoe af.

Maandag maakte het OM er melding van dat het bezig is met een procedure om de nieuwe getuige een anonieme, bedreigde status te geven. Dit houdt in dat de identiteit van de getuige verborgen blijft. De getuige, codenaam Q5, zou kunnen verklaren over de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook zou hij of zij iets kunnen zeggen over een bespreking tussen Willem Holleeder, Dino S. en Ali A. in de Rotterdamse Baja Beach Club. Tijdens die bespreking zou Jesse R. de opdrachten tot liquidatie van onder anderen Van der Bijl en Houtman in ontvangst hebben genomen. Andere getuigen hebben reeds over deze bespreking verklaard.

Willem Holleeder is geen verdachte in het proces-Passage. Dino S. is dat wel maar hij is al geruime tijd voortvluchtig. Kees Houtman en Thomas van der Bijl waren in de periode voorafgaand aan hun dood beiden in het geheim in gesprek met politie en justitie, waarbij Holleeder en S. over de tong gingen.

Volgens Meijering worstelt het OM met een steeds zwakker wordende zaak en zat het daarom verlegen om de 'joker' in de gedaante van de nieuwe anonieme getuige. Hij meent dat de rechtbank en hijzelf „al dan niet opzettelijk” worden misleid door het OM. Ook heeft hij betoogd dat kroongetuige Peter la S. is gevoed met daderkennis, waardoor diens verklaringen waardeloos zijn geworden. Bij monde van officier van justitie Betty Wind bestreed het OM donderdag de visie van de raadsman.

Volgens de rechtbank zijn de door Meijering opgeworpen bezwaren nog volop onderwerp van onderzoek. Daarom is het te vroeg om deze al te betrekken in een oordeel over de vraag of Meijerings cliënt A. terecht nog in voorarrest zit. De nieuwe getuige van het OM zal tot vertraging in het proces-Passage leiden. De rechtbank zou begin juli volgend jaar vonnis wijzen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gehaald worden.

Welkom in de rechtsstaat Nederland waar het OM kan liegen tot ze groen zien zonder dat dat gevolgen heeft en waar anonime getuigenissen -die dus niet controleerbaar zijn- gemeengoed lijken te worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw 4 jaar voor vuistverkrachter Manno K.

Veel plezier in de gevangenis Manno
Manno, raap jij mijn zeepje even op
Manno K.(40), de Friese ‘vuistverkrachter’ is in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar cel. Dat is even hoog als de straf die hij in eerste aanleg kreeg, maar een jaar minder dan de eis van het OM. In eerste aanleg had de officier van justitie slechts 2,5 jaar geëist. Ook moet hij haar 33.000 euro schadevergoeding betalen.

Op 8 december 2006 bond Manno K. zijn ex-vriendin aan het bed vast en verkrachtte haar vervolgens met zijn vuisten zowel vaginaal als anaal. Daar hield de vrouw ernstige verwondingen aan over en moest meermalen geopereerd worden. Zo moest er bijvoorbeeld een nieuwe kringspier worden gemaakt van een stuk spier dat uit haar dijbeen is gehaald.

Menno K is zelfs zo erg te keer gegaan dat de slaapkamer met bloed en ontlasting besmeurd was.

Manno K. beweerde dat er geen bewijzen tegen hem zijn. Hij claimt dat zijn telefoon is gehackt. Telecomexperts doen dit af als onzin, dit kan helemaal niet. De DNA-sporen zouden stammen uit de tijd dat de man nog een relatie met zijn slachtoffer had. Ook dat wordt door experts niet mogelijk geacht. Ook zijn alibi –een buurvrouw die hem op de bewuste avond thuis zou hebben zien zitten- vond het Hof weinig geloofwaardig daar gebleken was dat zij zich dit slechts herinnerde toen Manno haar om vroeg.

Manno K. heeft de verkrachting altijd ontkend. Of zijn advocaat nu cassatie gaat aantekenen, is nog niet bekend.

Nog een geluk dat-ie niet ten einde raad een ambtenaar in Arnhem heeft gegijzeld en zonder kleerscheuren heeft laten gaan, dan had-ie 9 jaar gekregen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zoon bekent moord op moeder

Een man van 23 uit Delft heeft bekend zijn moeder, kleuterleidster Viola Theijs (48), te hebben omgebracht. De zoon stak haar in haar woning aan de Delftse Van der Lelijstraat dood met een mes.

Hij meldde zich eergisteravond bij de politie in Rotterdam met de mededeling dat hij zijn moeder uit Delft om het leven had gebracht.

De zoon zal vandaag worden voorgeleid aan de rechtercommissaris. Hem wordt moord dan wel doodslag ten laste gelegd. De Indonesische Viola Theijs laat een dochterje, Naomi (6), achter.

Over de achtergrond van de dodelijke steekpartij wil de politie in het belang van het onderzoek niets kwijt. Wel is duidelijk dat de verdachte al enige tijd met psychische problemen kampt en regelmatig op straat stond te blowen. Ook zorgde hij in de buurt voor veel overlast. Het dochtertje van het slachtoffer is opgevangen door familieleden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook