woensdag 20 mei 2015

Verlof voor levenslang veroordeelde

Loi Wah C., die in 1989 werd veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het plegen van een viervoudige moord, komt in aanmerking voor verlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming geoordeeld. C. vermoordde in 1987 het Chinese gezin Tang in Rotterdam: een  man (34), zijn vrouw (32) en hun twee kinderen, een meisje van 5 jaar en een baby van 6 maanden.

Het verlof werd vorig jaar afgewezen door het ministerie van Veiligheid & Justitie. C. ging in beroep bij de raad en heeft nu gelijk gekregen. De Haagse voorzieningenrechter had de Staat al bevolen om te beginnen met het resocialisatieprogramma van C., in voorbereiding op een nieuw gratieverzoek. Volgens de raad past verlof goed in dit programma. C. diende vier keer tevergeefs een gratieverzoek in.

De uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming is uniek. Nooit eerder mocht een levenslang gestrafte op verlof. Of C. daadwerkelijk tijdelijk de gevangenis mag verlaten, is nu aan het ministerie van Veiligheid & Justitie. Dat moet binnen twee maanden een besluit nemen over het verlof naar aanleiding van de uitspraak.

Hoewel de zaak uniek is, ging reeds eerder een tot levenslnag veroordeelde op verlof. Dat betrof de Turk Cevdet Yilmaz, die tot levenslang veroordeeld was wegens de  moorden in het cafe 't Koetsiertje in Delft. Cevdet Yilmaz werd echter  tijdens zijn levenslange gevangenisstraf in de TBS geplaatst, waardoor hij volgens de Raad recht had op verlof.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook