maandag 12 oktober 2009

Verdachte Hyves loverboys blijven vast

Twee van de drie hoofdverdachten in een zaak tegen een bende loverboys, Mehmet Ordu (28) en Youssef O. (38), blijven in de cel tot het inhoudelijke proces tegen de bende begint. Dat heeft de rechter maandag in een pro-formazitting bepaald.

In juli werd de derde hoofdverdachte, Murat Ordu (22), voorlopig vrijgelaten. Het inhoudelijke proces tegen de drie vermeende loverboys en twee handlangers begint op 23 november.

De loverboys zouden een groot aantal vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Minstens een van de vrouwen was minderjarig. Aan een van de jonge vrouwen zou verdachte Youssef in totaal bijna 2,3 miljoen euro hebben verdiend. De loverboys worden ook verdacht van het witwassen van het geld dat de meisjes aan hen afstonden. Ze zouden het geld via een garagebedrijf hebben witgewassen.

De drie verdachten werden in november vorig jaar na een uitgebreid politieonderzoek aangehouden. De komende weken worden de laatste tien getuigen gehoord, veelal vrouwen die voor de verdachten zouden hebben gewerkt. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het horen van alle getuigen veel tijd in beslag genomen, omdat het moeilijk is de vrouwen bij de rechter-commissaris een verklaring te laten afleggen.

Politie en justitie meldden eerder dat de loverboys hun vrouwen zouden hebben geronseld via internet, op chatsites als Hyves en Partyflock. Advocaat Johan Keizer van Mehmet Ordu sprak dit tijdens de zitting tegen. „Mijn cliënt heeft geen van de vrouwen op de dagvaarding ontmoet op chatsites. Een groot aantal van de vrouwen was al in de prostitutie werkzaam voordat ze Ordu ontmoetten.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Problemen voor OM in Passage zaak

BettyWind2 Het Openbaar Ministerie moet zich nader verantwoorden over de vraag hoe Peter la Serpe, kroongetuige in het liquidatieproces-Passage, is voorzien van specifieke informatie over de moord op Kees Houtman. Officier van justitie Betty Wind (foto) legde daar eerder vandaag al een uitvoerige verklaring over af, maar die helderde de kwestie wat de Amsterdamse rechtbank betreft bepaald nog niet definitief op.

La Serpe heeft bekend dat hij de moord op Houtman samen met Jesse R. heeft gepleegd op 2 november 2005. De advocaten in het proces, Nico Meijering voorop, hebben eerder al grote vraagtekens geplaatst bij de betrouwbaarheid van de verklaringen van La Serpe over deze liquidatie.

Eerder deze maand betoogde Meijering dat La Serpe aantoonbaar is voorzien van daderinformatie door politie en justitie - La Serpe heeft dat in verhoren zelf te kennen gegeven. In het strafrecht wordt dit gezien als een 'doodzonde', omdat een getuige louter uit eigen wetenschap en waarneming dient te verklaren. De verklaringen van La Serpe zijn van cruciaal belang en mogelijk bepalend voor het lot van bijna alle verdachten in 'Passage'.

Vandaag zei officier van justitie Betty Wind dat zij het “zeer waarschijnlijk” zelf is geweest die La S. heeft geïnformeerd over bepaalde details, tijdens een informeel gesprek in mei 2007. Daarbij tekende zij aan dat zij geen concrete herinnering heeft aan deze informatieverstrekking. Deze gang van zaken riep bij de rechtbank grote vragen op.

“Het OM is niet bang en heeft niets te verbergen”, benadrukte Wind. Zij verklaarde zich bereid om nadere vragen over deze volgens rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars delicate kwestie “naar eer en geweten en beste kunnen” te beantwoorden. Op 9 november belegt de rechtbank een zitting die geheel aan dit thema gewijd zal zijn.

De rechtbank willigde een aantal verzoeken van advocaat Meijering in, waaronder het horen van een viertal politiemensen, die kroongetuige La S. in voorbereiding op het proces hebben ondervraagd. Volgens Meijering is officier Wind niet de enige geweest die La S. tegen de regels in heeft voorzien van informatie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang geëist tegen moordverdachte Marco de Kok

kelly balmaakers2 Tegen Marco de Kok (41) uit Baarle-Hertog is vandaag door het Openbaar Ministerie bij de rechtbank in Breda een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij heeft bekend dat hij Kelly Balmaakers (22) (foto) uit Made heeft doodgeschoten.

Dat gebeurde op 14 januari in een hotelkamer in Tilburg. De K. wordt ook verdacht van een schietpartij in Marseille (Frankrijk) en van een inbraak bij een casino in Breda, waarbij 50.000 euro verdween.

De rechtszaak begon later omdat de Kok zich opzettelijk had verwond met een mes. Later werd hij tegen zijn zin alsnog naar de rechtbank gebracht.

Eerder heeft hij verteld dat hij met zijn geheime geliefde Kelly Balmaakers, na het etentje, in hotelkamer 506 van het Mercure Hotel in Tilburg slaande ruzie had gekregen; zo hevig dat andere hotelgasten zich beklaagden over overlast. Hij smeet uit nijd een van haar laarzen het raam uit en gaf te kennen dat ze maar beter kon “oprotten”. Het liep volledig uit de hand. Weer werd over en weer geslagen, geschopt en gebeten. “Rot maar op naar je dikke wijf en je kutkinderen!” zou Kelly hem hebben toegesnauwd terwijl ze naar de badkamer liep, kennelijk om haar bloedneus te stelpen.

Marco pakte toen de Smith & Wesson die op het bureautje lag. Hij laadde het wapen door en stapte naar de badkamer.

Kelly zat daar volgens hem op haar knieën en hing voorover over de rand van de badkuip. Hij schoot onmiddellijk.

Voor de nabestaanden van Kelly die het proces bijwoonden, onder wie haar moeder, was het afschuwelijk te moeten aanhoren dat Marco de Kok heeft verklaard dat hij die dag met het pistool en ook nog een ingekort dubbelloops jachtgeweer naar het beoogd liefdesnestje was gekomen, “omdat ze met mij wilde meedoen aan een overval op een bank in Baarle Hertog”. Ze kenden elkaar zo’n twee jaar. Het vrolijke, als lief en aardig beschreven, meisje dat broodjes bracht vanuit de cafetaria die zij dreef met haar toenmalige vriend, was gevallen voor de in de wapenhandel afgegleden vader van drie dochters, die haar met verve het hof had gemaakt. Hij overlaadde haar met cadeaus maar was ook erg jaloers.

Waarom hij in die nacht van 14 januari tot moord was gekomen kan of wil hij niet uitleggen. “Dat wapen lag daar gewoon. Voor ik het wist, had ik het in mijn hand, dat rotding. Kelly lag vloekend over de rand van het bad. Ze begon wéér van: “Ga toch terug naar je vette wijf…” Verder kwam ze niet. Toen had ik het al gedaan.”

Onderzoekers schetsen De K. als iemand met een uitgesproken antisociale levensstijl, op zoek naar spanning, met nauwelijks functionerend geweten, en met kenmerken van psychopathie. Hij is volledig toerekeningsvatbaar. Voor tbs is hij niet geschikt. Uit een oogpunt van maximale beveiliging van de samenleving rest voor hem alleen levenslang, concludeerde de officier van justitie.

De Kok bleef stil in de rechtszaal. Tot hij uitbracht: “Ik hoop dat de straf zo hoog is dat haar familie ermee kan leven.” Officier van justitie mr. Koert van Dammebediende hem op zijn wenken.

“Onze Kellebel”, zo begon Kelly’s moeder haar slachtofferverklaring, waarin ze haar dochter omschreef als naïef en vol vertrouwen: “Ze wilde nooit kwaad in mensen zien, ook niet als ik waarschuwde.” De moeder vermeldde hoe ze die avond nog een telefoontje van Kelly had gehad: ‘Ma, maak je geen zorgen. Alles is goed, ik ben om half twee thuis’. “Hoe bang ben ik geworden, dat ik zó kan haten…” zei de moeder tenslotte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Medeplichtigen valkuilen gezocht

De zaak van de valkuilen in de bossen bij Helden komt dinsdagavond 13 Oktober opnieuw aan de orde in Opsporing Verzocht. De politie vermoedt namelijk dat er naast een hiervoor veroordeelde man uit Maasbracht mogelijk medeplichtigen zijn.

In 2008 zijn in de Heldense bossen drie valkuilen gevonden met op de bodem een betonblok met lange scherpe stalen pinnen. Een wandelaar trapte in zo'n kuil en raakte gewond. In augustus veroordeelde de rechtbank hiervoor een 25-jarige man uit Maasbracht tot 2,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Maar politie en justitie denken dat hij dit niet alleen heeft gedaan en zijn daarom nog steeds op zoek naar mensen die meer weten over de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Officier van Justitie gaf info aan Peter la Serpe

Het OM miskleunt er weer eens lekker op los. Officier van justitie Betty Wind (foto) heeft “zeer waarschijnlijk” zélf informatie verstrekt aan Peter la Serpe, de kroongetuige in het liquidatieproces-Passage. Die informatie betrof mededelingen over de postitie van een bestelauto en over kogelhulzen van het door La S. gehanteerde vuurwapen bij de liquidatie van Kees Houtman op 2 november 2005.

Dat zei Wind vandaag in reactie op een betoog van advocaat Nico Meijering, raadsman van een van de verdachten in het proces. Het verstrekken van informatie aan een getuige is 'not done', omdat het de bedoeling is dat deze onbevangen en louter uit eigen wetenschap verklaart.

Wind zei dat het „achteraf bezien” niet verstandig is geweest op dat moment (10 mei 2007), buiten enig verhoor om, informatie met La S. te delen. Over zowel de bestelauto als de kogelhulzen heeft La S. wisselend verklaard. Ook zei Wind dat zij proces-verbaal had moeten opmaken van het gesprek met La S. waarin een en ander is besproken. Dit verbaal heeft zij onlangs alsnog opgemaakt. Volgens advocaat Meijering is kroongetuige La S. ook door anderen van informatie voorzien en zijn zijn verklaringen 'gestuurd', wat wil zeggen dat aan die verklaring richting is gegeven door La S.'s verhoorders. Volgens Wind is van dat alles geen sprake geweest.

"Not done"? "Onverstandig"? "Geen richting gegeven". Hoe haalt Wind het in haar hoofd om dat te zeggen. Ze verstrekt een kroongetuige informatie over het misdrijf, waardoor achteraf nooit meer vastgesteld kan worden of hij die informatie zelf al had, m.a.w. of hij een betrouwbare kroongetuige was of niet.

Waarom verstrekte ze hem trouwens die informatie ‘buiten enig verhoor om’? Gewoon even gezellig zitten keuvelen en toen kwam het toevallig ter sprake?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook