vrijdag 3 december 2010

Uitspraak: 14 jaar voor moord op Wilco van Orsouw

Remy W. (22) uit Den Bosch is door de rechtbank in Den Bosch vrijdagmiddag veroordeeld tot veertien jaar cel voor de moord op Wilco van Orsouw (42) uit Uden op 1 maart op de parkeerplaats van de Praxis in Den Bosch-Noord. Omdat Wilco zich niet aan zijn afspraken had gehouden over een som geld schoot W. hem dood.

De officier van justitie had tien jaar geëist maar dat vond de rechtbank te weinig. „W. heeft op klaarlichte dag, bij een winkel, en in een woonwijk Wilco van Orsouw koelbloedig vermoord”, aldus het vonnis.

Remy W. werd die dag na een spectaculaire achtervolging door de politie aangehouden en Remy bekende vrij snel dat hij Wilco had doodgeschoten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: tbs voor moord tijdens inburgeringscursus

Tegen de Somalische asielzoeker Hasey T.H. (23) is tbs geëist voor het met een vleesmes doodsteken van zijn Irakese medecursist Karnik Sarkis (46), tijdens een inburgerinscursus in Goor op 13 april 2010.

Volgens gedragsdeskundigen handelde de Somaliër onder invloed van waandenkbeelden en lijdt hij aan schizofrenie van het paranoïde type. Door de ernstige stoornis acht het OM de man volledig ontoerekeningsvatbaar en vindt daarom een gevangenisstraf niet op zijn plaats.

Juridisch ligt de zaak echter complex. Hasey T.H. heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Bij een veroordeling voor een geweldsincident wordt zo'n vergunning gewoonlijk ingetrokken en volgt uitzetting. Nederland levert echter niet uit aan Somalië. Tbs met dwangverpleging is echter gericht op resocialisatie - terugkeer in de maatschappij - maar daar kan vanwege intrekking van de verblijfsvergunning in Nederland geen sprake van zijn. Mocht de rechtbank de eis van het OM volgen, dan zal het er in de praktijk waarschijnlijk op neerkomen dat de Somaliër de rest van zijn leven achter de deuren van een gesloten inrichting moet slijten.

De rechtbank doet op 17 december uitspraak. (Hasey krijgt dan TBS conform de eis)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man overleden na woningbrand bij overval

Ben P. (47) uit Swifterbant (Flevoland) die in de afgelopen nacht het slachtoffer werd van een overval en een woningbrand, is vanmiddag aan zijn verwondingen overleden.

Agenten gingen rond drie uur af op een melding van een woningoverval en zagen bij aankomst dat het betreffende huis in brand stond. De bewoner werd gered, maar verkeerde in kritieke toestand. Hij overleed in het ziekenhuis. Vier agenten werden uit voorzorg opgenomen, omdat ze rook hadden ingeademd tijdens hun reddingspoging. Zij zijn inmiddels weer thuis.

Ben P. heeft zelf eerder 4 jaar cel gekregen voor brandstichting in april 2006 bij glasverwerkingsbedrijf  'Hakbijl' in Lelystad, waar hij was ontslagen. Het bedrijf brandde tot de grond toe af. De politie sluit een wraakneming niet uit. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten in Haarlem

In de Schaepmanstraat in Haarlem is vanmiddag rondom 3 uur vrachtwagenchauffeur, tatoeerder en Hells Angel Rob Schilder (52) doodgeschoten. Volgens omstanders is er meerdere keren op hem geschoten en er zouden 4 mannen zijn weggerend.

Rob Schilder werd aanvankelijk nog gereanimeerd maar dat mocht niet baten.

Kort daarop kreeg de brandweer in Amsterdam een melding dat er een auto in brand stond ter hoogte van de Burgemeester Colijnweg in het Amsterdamse bos. De politie houdt rekening met een verband.

Ook wordt er rekening gehouden met een inciddent eerder deze week in Beverwijk dat verband zou kunnen houden. Bij wat leek een gewone overval te zijn werd een Brit door 2 werknemers van Harley Davidson shop Heavy Duty Bikes in Beverwijk in elkaar geslagen. Gesuggereerd wordt nu dat het geen overval was maar een mislukte drugsdeal. Voorlopig betreft dat echter speculatie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Duitse neurochirurg verdacht van aanval op meisje

Het Openbaar Ministerie in Middelburg verdenkt de Duitse neurochirurg Ryan N. (28) uit Essen ervan dat hij in de nacht van 26 augustus tijdens zijn verblijf in Renesse een meisje (17) heeft geprobeerd te wurgen, te verdrinken en aan te randen.
Ryan N. ontkent in alle toonaarden, maar zit nog steeds in voorarrest. De rechtbank heeft een verzoek tot schorsing van zijn gevangenhouding afgewezen.

Op de bewuste nacht zagen twee fietsende meisjes een man met een lichaam zeulen. Ze spoedden zich terug naar Renesse en waarschuwden de politie.

De politie reed met een van de meisjes terug naar de aangewezen plek, maar trof niets aan. Op de terugweg zagen ze plotseling N. uit de bosjes springen. Hij deed volgens de politie nogal paniekerig en vroeg de politiemannen om hulp omdat er een meisje bewusteloos in een sloot lag. De neurochirurg werd direct als verdachte aangemerkt en zit sindsdien in voorarrest.

“Een bizarre zaak en ook volkomen onlogisch dat mijn cliënt de dader zou zijn”, vindt Mark Dunsbergen, advocaat van de chirurg. Hij is teleurgesteld dat het verzoek tot schorsing - zonder duidelijke motivatie - is afgewezen. “De carrière van mijn cliënt is nu vrijwel geruïneerd en hij is hoe dan ook besmet.”

Volgens Dunsbergen zijn er zoveel aanwijzingen en andere mogelijkheden dat het eenvoudig niet kan dat de chirurg de dubbele poging tot moord en aanranding kan hebben gedaan. “Het bewijs is flinterdun en het is allemaal erg onlogisch”, vindt Dunsbergen. “Zo zou N. in de tijd die is verstreken tussen de ontdekking van de meisjes en het contact met de politie ruim een kwartier lang in de bosjes of in de sloot hebben gezeten. En wie gaat nu in vredesnaam eerst iemand proberen te wurgen en aan te randen, om dan te wachten tot de politie komt om te worden aangehouden? Bovendien heeft N . ervoor gekozen om levens te redden, niet om ze te nemen.”

Bij de fotoconfrontatie heeft het slachtoffer N. wel herkend, maar zou hem niet als dader hebben aangewezen. Ook klopt het signalement van haar aanrander niet met dat van N., aldus de advocaat. Er zou tussen de dader en het slachtoffer Engels zijn gesproken. De vermoedelijke dader zou ene David uit Keulen zijn. Op verzoek van het OM gaat de Keulse politie daarom helpen met het onderzoek.

De zaak wordt op 3 en 4 februari 2011 inhoudelijk behandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties na mishandelen inbrekers

De twee medewerkers (46 en 36) van Harley Davidsonshop Heavy Duty Bikes in IJmuiden, die gisteren een overvaller te grazen hebben genomen, zijn gearresteerd. De twee liepen gisterochtend de overvaller het lijf. De indringer werd op hardhandige wijze overmeesterd en liep daarbij forse verwondingen op. Een mobiel medisch team verleende eerste hulp. Aanvankelijk werden de twee medewerkers van de Harley-Davidsonshop alleen voor verhoor meegenomen naar het bureau. Gisteren aan het einde van de middag maakte de politie bekend dat de mannen zijn aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook