dinsdag 9 juni 2009

Beschermde advocatentelefoons: niet afgeluisterd, eeh, misschien toch wel.

Vanavond werd in de Kamer een nieuw systeem besproken om te garanderen dat advocaten via de telefoon vrijelijk met hun clienten kunnen spreken zoals hun beroepsgeheim toelaat.: Hierbij kunnen advocaten maximaal vijf nummers kunnen opgeven die in principe niet worden afgeluisterd.

De regeringspartijen CDA en PvdA zijn echter bang voor misbruik en dringen er op aan dat advocaten die het systeem misbruiken, naast strafrechterlijke vervolging direct uit hun ambt worden gezet. ''Eén overtreding is direct rood'', zei PvdA-Kamerlid Ton Heerts.

Hoe wil men nu dat eventuele misbruik gaan controleren?? Juist, door de gesprekken van deze ‘beschermde telefoons’ op te gaan nemen.

Hirsch Ballin had aanvankelijk voorgesteld de gesprekken dertig dagen te bewaren, maar een Kamermeerderheid wilde een langere termijn. De minister stelt nu negentig dagen voor.

Met misbruik wordt bedoeld: criminelen of wat daar voor moet doorgaan gebruik laten maken van een advocatenlijn om (criminele) zaken buiten het zicht van justitie te regelen. Dat gaat te ver. Als advocaten zich daaraan schuldig maken, moeten ze zwaar worden gestraft. Maar voorop staat: de integriteit van het beroep. Als je dat in twijfel trekt, moet je daar wel hele goede redenen voor hebben. Die er niet zijn. Controle door de overheid staat voorop in dit wetsontwerp, tegelijkertijd de beroepsgroep in discrediet brengend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw DNA in Puttense moordzaak

Ruud van de Boom, de advocaat van Ron P, verdachte in de Puttense moordzaak, zegt dat niet zijn client, maar een ander –een boos ex-vriendje- de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius heeft gepleegd.

Dit heeft hij gezegd nadat dna-expert prof. dr. Peter de Knijff, had getuigd dat dna uit celmateriaal in een spermaspoor en in een haar, beide op het lichaam van de dode aangetroffen, afkomstig is van een bekende derde, en níét van de nu 34-jarige verdachte Ron P. Er wordt gesuggereerd dat het mogelijk zou gaan om Yohyon van Z. de ex-vriend van Christel die in 1994 al een keer als verdachte was aangemerkt. Overigens is ook Bas, de broer van Christel wel eens verdacht geweest, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dat de man is die van de Boom op het oog heeft.

Al met al wordt het zo wel een ingewikkelde zaak:

1995
Viets en Dubois worden veroordeeld voor de moord. Het gevonden sperma wordt toegewezen aan een ‘onbekend vriendje’. Justitie heeft allerlei verklaringen waarom deze zich niet gemeld zou hebben.

2002
Viets en Dubois worden formeel vrijgesproken. Justitie houdt vol dat zij toch ‘echt de daders zijn’.

2008
Het ‘onbekende vriendje’ (Ron P.) wordt dan uiteindelijk gevonden. In weerwil van haar eigen bedachte ‘sleeptheorie’ en de eerdere (bij de vrijspraak) bewering dat Viets en Dubois toch ‘echt de daders zijn’. Wordt Ron. P vervolgd. Zijn bewering dit ‘onbekende vriendje’ te zijn wordt door justitie –die dat toch zelf heeft bedacht- weggehoond. Justitie begrijpt bijvoorbeeld niet waarom Ron P. zich dan niet eerder gemeld heeft als ‘het onbekende vriendje’.

2009
Er wordt klaarblijkelijk meer DNA gevonden wat van weer een ander ‘ex vriendje’ zou zijn.

Overigens werd al eerder bepaald door dezelfde de Knijff dat het DNA van de haar van Wilco Viets ‘zou kunnen zijn’. Correct tekende de Knijff hierbij aan dat het hier ging om mitochondriaal DNA, waarmee niet voor de volle 100% is vast te stellen tot wie het behoort. Het lijkt natuurlijk toevallig dat het een perfecte match was met het mitochondriaal DNA van Viets, maar op zich is dat niet zo vreemd. Mitochondriaal DNA wordt namelijk onveranderd georven van je moeder. Het wordt daarmee vele generaties via de vrouwelijke lijn doorgegeven en er kunnen dus vele mensen zijn die hetzelfde mitochondriale DNA hebben. Me dunkt dat er op een geisoleerd veluwe dorp waar wellicht de genetische pool nooit echt veel vers bloed heeft gekregen, veel mensen rondlopen met hetzelfde mitochondriaal DNA. Het zegt dus alleen dat Viets en de eigenaar van de haar, vele generaties geleden waarschijnlijk dezelfde betoverachtergrootmoeder hadden.

Destijds bleek ook dat er bij de andere haren die zijn onderzocht, er twee bijzaten - aantoonbaar niet van Dubois en Viets - die exact hetzelfde mitochondriaal-dna hadden als dat van Christel Ambrosius zelf, terwijl vast staat dat de haren niet van Christel Ambrosius zijn, maar van een man, die niet haar broer was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook