woensdag 8 april 2009

Weer een nieuw misdaadprogramma van John vd Heuvel

Misdaadverslaggever John van den Heuvel probeert het weer eens een keer. Hij gaat opnieuw een misdaadprogramma presenteren bij RTL.

Zijn vorige uitzendingen zijn allemaal geflopt. John begon bij RTL programma met het programma "Bureau misdaad". Daarna mocht John het proberen bij de TROS met "Bureau van den Heuvel". Voor SBS6 nam hij het programma "Das je goed recht" over van Alberto Stegeman die nu “Undercover” presenteert. Tussendoor maakte hij nog een internet uitzending, "Crime online".

Deze laatste uitzending was eigenlijk alleen om Mr. Moszkowicz een podium te bieden. Na 2 uitzendingen was dit ook alweer verleden tijd. Tussendoor hielp hij nog de moeder van alle misdaadshows, CrimeTime, om zeep. 

De eerste 2 uitzendingen van zijn nieuwe programma RTL EXCLUSIEF staan gepland op 15 & 23 april 2009. Niet vergeten te kijken want voor je het weet is dat programma ook al weer verleden tijd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wicher Wedzinga veroordeeld

Wicher Wedzinga, oud raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden, is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2500 euro. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan het schenden van zijn ambtsgeheim.

Het is voor het eerst dat een rechter in Nederland is veroordeeld voor dit vergrijp. De voormalig raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden had zich in maart 2007 in een brief aan de advocaat van een verdachte uitgelaten over de geheime beraadslagingen die hij en twee collega's voerden bij de vaststelling van een uitspraak.

Twee weken geleden was zes weken celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, tegen de oud-rechter geëist. De rechtbank vindt een celstraf echter niet passend. „We hebben overwogen om naast de schuldigverklaring geen straf op te leggen. Maar omdat het van belang is dat hij zich ook in de toekomst aan het ambtsgeheim houdt, leggen we toch een voorwaardelijke straf op”, aldus de rechter.

De kwestie heeft betrekking op een strafzaak tegen Amsterdammer Danny K., verdacht van een ramkraak op een Amsterdams Geldnet-filiaal in 1996. Het hof waar Wedzinga deel van uitmaakte, veroordeelde de man in 2003 tot twaalf jaar. Wedzinga schreef in 2007 aan de advocaat van K. dat hij werd geplaagd door twijfels over de zaak en tijdens de beraadslaging overstag ging. „Als de nieuwe verklaring van de kroongetuige destijds in mijn dossier had gezeten, zou dat tot vrijspraak hebben geleid”, aldus Wedzinga. De brief is door de advocaat gebruikt in een verzoek om de strafzaak tegen K. te heropenen.

De veroordeling is onbegrijpelijk. Wie leest wat Wedzinga heeft gezegd kan moeilijk van het breken van een ambtsgeheim spreken. Komt nog bij dat het onzin is dat er zoiets is als het ‘geheim van de raadskamer’, vooral als blijkt dat procedure klaarblijkelijk belangrijker is dan het mogelijk onschuldig vastzitten van een persoon.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

‘Achterbankgesprekken’ neergesabeld

De rechtspsychologen Hans Crombag (foto) en Willem Wagenaar hebben een vernietigend rapport geschreven over de bewijswaarde van de zogeheten achterbankgesprekken in de strafzaak tegen Willem Holleeder.

Zij stellen dat vastgoedtycoon Willem Endstra in die gesprekken de regie had dat zijn gesprekspartners, rechercheurs van de criminele inlichtingendiensten, „stuurloos meedobberen naar waar Endstra hen wil leiden”.

Volgens Crombag en Wagenaar voldoen de geheime gesprekken die Endstra in 2003 met de politie voerde, op vrijwel geen enkel punt aan de criteria die voor getuigenverhoren gelden. Ze komen er volgens de psychologen zelfs niet in de buurt. Holleeders advocate Chrisje Zuur bracht het rapport vandaag tegen de zin van het Openbaar Ministerie in het proces in hoger beroep.

De rechtbank heeft de achterbankgesprekken gebruikt als aanvullend bewijs om Holleeder te kunnen veroordelen. Holleeder kreeg negen jaar cel, onder meer voor de afpersing van de in 2004 geliquideerde Endstra.

Volgens Crombag en Wagenaar geven de gesprekken „slechts zicht op de wijze waarop Endstra hoopte zich van Holleeder te kunnen ontdoen.” De rechercheurs hebben verzuimd Endstra erop te wijzen dat hij maar beter de waarheid kon spreken. In plaats daarvan lieten zij zich „gewillig leiden” en kon Endstra zijn eigen rol minimaliseren en die van Holleeder maximaliseren.

De twee rechtspsychologen analyseerden ook verslagen van voor Holleeder belastende getuigenverklaringen van Thomas van der Bijl (geliquideerd in 2006). Die processen-verbaal zijn „zeer onvolledig” en geven een „misleidend beeld” van wat er tijdens de verhoren van Van der Bijl is besproken. Crombag en Wagenaar konden de processen-verbaal vergelijken met geluidsopnamen en letterlijk uitgewerkte verhoortranscripties. De rechtbank kon dat destijds niet, omdat de opnamen en transcripties destijds niet beschikbaar waren.

In de vorm van de processen-verbaal lijken de verhoren van Van der Bijl „superieur” aan de achterbankgesprekken met Endstra, concluderen Crombag en Wagenaar. Maar wie de letterlijke transcripties bekijkt, ziet dat zij zich nauwelijks onderscheiden van de achterbankgesprekken, menen zij.

Het proces in hoger beroep tegen Holleeder nadert zijn einde. Later deze maand zal het Openbaar Ministerie zijn visie op de zaak geven en de strafeisen formuleren.

Ja dan begrijp ik wel dat het inbrengen van het rapport tegen de zin van het OM was. Toch raar want de taak van het OM is niet mensen achter de tralies te krijgen maar om de waarheid te vinden. Klaarblijkelijk is de balans toch behoorlijk doorgeschoten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bange gevangene mag naar huis

De 20-jarige Schiedammer, die wordt verdacht van poging tot doodslag en een geduchte reputatie heeft, is voorlopig vrijgelaten omdat hij letterlijk en figuurlijk 'zit te trillen van de stress' tussen de andere gevangenen... De man wordt ervan verdacht bij de kerstbomenverbranding rond de jaarwisseling, samen met zijn 30-jarige broer, een dronken feestvierder (22) in elkaar te hebben geschopt, terwijl die al uitgeteld op de grond lag. De twee staan hiervoor terecht voor poging tot doodslag.

De verdachte moest zich deze week verantwoorden. Omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onverwacht het onderzoek naar de bloedsporen op de schoenen van de de Schiedammer niet op tijd klaar heeft, moest de rechtszaak worden aangehouden. De jongste verdachte mag van de rechtbank in vrijheid wachten tot de rechtszaak tegen hem wordt behandeld, omdat hij het te zwaar zou hebben achter de tralies.

Zo stoer als de Schiedammer zich voordeed, zo moeilijk heeft hij het in voorarrest in de cel tussen de echte zware jongens. ,,Een paar keer ben ik al langs geweest, omdat hij helemaal stuk zat. Hij zit daar tussen mensen, van wie hij had gedacht nooit mee in contact te zullen komen. Hij vindt het verschrikkelijk en ziet er geen gat meer in.’’ Aldus zijn raadsman in de rechtszaal.
Maar in de Schiedamse buurt Gorzen heeft de imposante Schiedammer een geduchte reputatie. Vele buurtbewoners gaan een straatje om als ze de klerenkast en zijn al even brede 30-jarige broer tegenkomen.

De Schiedammer moet zich ook bij de rechter verantwoorden voor het geven van een knietje. Ook zou hij een vrouw van haar scooter hebben gereden om daarna met zijn jeep over haar voet te rijden.

 

Voor een aardige weergave zie GeenStijl: Gevangenis niet gezellie? Dan naar huis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook