vrijdag 2 januari 2009

'Keiharde aanpak' nieuwjaarsvandalen| Niet dus

De 'keiharde aanpak' en het 'supersnelrecht' tegen oudejaarsvandalen heeft in de meeste gevallen korte werkstraffen en in een geval tot vier maanden cel opgeleverd.

De zwaarste straf was voor Barry K. uit Nieuwveen die zich volgens het OM 'schandalig' had gedragen door zwaar vuurwerk naar agenten te gooien. Hij kreeg 9 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Volgende jaarwisseling mag Barry net als alle andere vandalen niet buiten komen.
Een flink aantal van de voorgeleide daders was al langer bekend bij justitie.
Werkloze Youri G. schopte een ME'er en kreeg een werkstraf van 30 uur, met aftrek van het voorarrest. Youri bleek 'erg onder de indruk' tijdens de zitting.
20-jarige bedrijfskundestudent Achmed el H. zette iemand zomaar een mes op zijn keel. Hij kreeg een week cel. Net als de rest kon hij zich 'niets meer herinneren' van de nieuwjaarsnacht. De rechter sprak hem nog vermanend toe. 'Dat maakt mensen heel erg bang op straat. Wij kunnen dit in Amsterdam, in dit land niet hebben'...

De politierechter in Utrecht heeft vrijdag drie mannen uit Zeist die in de Nieuwjaarsnacht de politie hebben lastig gevallen 'streng bestraft', zo meldt het ANP. Pascal G. en twee vrienden die de politie treiterden kregen zestig uur werkstraf.

De rechtbank in Amsterdam is niet helemaal tevreden over het supersnelrecht. Dat zei een woordvoerster vrijdag na afloop van een aantal enigszins chaotisch verlopen zittingen van personen die zich zouden hebben misdragen tijdens de jaarwisseling. ,,De vraag is of dit goed werkt. Haastige spoed is zelden goed.''

Advocaten hadden kritiek omdat het snelrecht tot rechtsongelijkheid lijdt: Rechters houden zich tijdens het snelrecht niet bezig met de persoonlijke omstandigheden terwijl ze dit voor op 2 januari gepleegde feiten wel doen.

Vijf verdachten waren vrijdag rond vijf uur voor de 'supersnelrechter' in Amsterdam verschenen. De rechtbank stelde een zaak uit. Omdat de verdachte een psychiatrisch patiënt is, vond zij de kwestie te gecompliceerd om zo snel af te handelen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook