maandag 16 augustus 2010

Uitspraak: 2 jaar en TBS voor poging tot moord op psychiater.

Een vrouw (29) is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 2 jaar en TBS wegens poging tot moord op haar psychiater in augustus 2009. De rechtbank achtte poging tot moord bewezen omdat de vrouw haar daad zorgvuldig had voorbereid: zo had zij 3 messen van 30 cm lang meegenomen. Met één daarvan stak zij op de psychiater in.

De vrouw krijgt een behoorlijk korte straf omdat de rechtbank haar behoorlijk verminderd toerekeningsvatbaar vind en de behandeling graag zo snel mogelijk ziet beginnen. De OvJ had 4 jaar geëist.

De vrouw was verliefd geraakt op de psychiater en wilde sex met hem. Toen hij dat weigerde, ging zij met de messen naar zijn huisadres en stak hem neer. Volgens de advocaat  was het haar bedoeling geweest om zich bij de psychiater zélf te verwonden. Zij had op het politiebureau ook een zelfmoordpoging gedaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 5,5 en 6,5 jaar voor ontvoering Boxtel

Een man (43) uit Geldrop en een man (50) uit Boxtel zijn door de rechtbank in ’s-Hertogenbosch  veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5,5 jaar en 6,5 jaar voor het ontvoeren van een jongen (destijds 14) uit Boxtel op 19 november 2009. Ook moeten ze schadevergoedingen betalen.

De twee broers en een derde man hebben de jongen enkele straten vanaf zijn ouderlijke woning opgewacht en van zijn fiets getrokken. Ook bedreigden ze hem met een voorwerp dat op een vuurwapen leek, bewerkten ze hem met een stroomstootwapen en dwongen hem in een auto te gaan zitten. Ze hebben de jongen geblinddoekt, vastgebonden en naar een afgelegen bosperceel gebracht.

Een van de mannen belde de vader van de jongen dat het 1,5 miljoen euro zou kosten hem weer vrij te krijgen. De volgende ochtend wist de jongen de bivakmuts van zijn hoofd te doen en weg te rennen.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat de mannen fors geweld hebben toegepast. Het slachtoffer blijkt nog na maanden de gevolgen van de ontvoering te ondervinden.

De verdachten hebben volgens de rechtbank gehandeld uit puur winstbejag en hebben zich niets aangetrokken van de belangen van het slachtoffer en zijn ouders. De mannen hebben de jongen ontvoerd na een lange periode van gezamenlijke voorbereiding en volgens een welbewust opgesteld plan.

De  man uit Boxtel vervulde volgens de rechtbank een leidende rol. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en zes maanden. Bij de man uit Geldrop heeft de rechtbank er strafverminderend rekening mee gehouden dat hij inmiddels de ernst van het door hem aangedane leed inziet en zijn volledige medewerking aan het onderzoek heeft verleend. De rechtbank legde hem een celstraf van 5,5 jaar op. Naast de opgelegde celstraffen heeft de rechtbank de mannen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 3000 euro aan de jongen en 1470 euro aan de vader.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook