maandag 14 februari 2011

Uitspraak: 12 jaar in hoger beroep voor kinderontvoerder Kaj M.

Kaj Mallo (30) uit Amersfoort is in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 12 jaar cel conform eis, voor het ontvoeren en verkrachten van Hannah Donkersteeg(7) uit Ede. De rechtbank had eerder tien jaar cel opgelegd, na een eis van zestien jaar. De rechtbank vond die eis toen te hoog vergeleken met andere van dergelijke zaken.

Kaj Mallo en Leo Smit (29) plukten het meisje 8 april 2009 van de straat en namen haar in de kofferbak van hun auto mee naar een camping in Brielle. Daar werd zij uitgekleed en lag zij tussen de naakte mannen op bed. Later probeerde Leo Smit haar lichaam binnen te dringen en daar deed Kaj Mallo niets tegen. Dat is medeplegen van een poging tot verkrachting, oordeelt ook het hof.

Smit kreeg voor zijn aandeel eerder zeven jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is niet in beroep gegaan tegen die veroordeling.

Kaj Mallo uit Amersfoort, die net als Smit eerder zedendelicten met kinderen pleegde, is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Omdat hij daar geen openheid van zaken gaf over wat hem beweegt, kon het PBC geen stoornis vaststellen die het plegen van de gruwelontvoering verklaart. Daarom werd het moeilijk hem TBS op te leggen.

De ouders van het ontvoerde meisje haalden 67.500 steunverklaringen op voor een voorstel om de wetgeving over tbs te veranderen. Of dat kan en op welke manier wordt nog onderzocht.

Het gerechtshof acht alle beschuldigingen jegens Kaj Mallo bewezen, maar stelt dat Kaj Mallo niet zelf heeft geprobeerd het meisje binnen te dringen. Maar toen hij haar hoorde zeggen 'dit wil ik niet' deed hij niets om zijn kameraad ervan te weerhouden. De manier waarop het kind willekeurig is gekozen en in een kofferbak vervoerd, noemt het hof mensonterend.

De mannen hadden pakjes drinken, chips en tie-raps (plastic boeien) gekocht en verschillende plekken bezocht waar zij een slachtoffer zouden kunnen oppikken. Het Edese meisje werd door de politie bevrijd op de camping. Het kenteken van de auto was genoteerd door een getuige, wat naar Mallo leidde. Aan de hand van zijn telefoon konden de mannen worden opgespoord.

Kaj Mallo had voor het hof beweerd dat de verkrachting niet bij het plan hoorde. Het zou een ontvoering om losgeld zijn geweest. Waarom de mannen al een graf hadden gegraven kon hij niet uitleggen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie blundert in zaak dode baby

Rechercheurs van de politie Maastricht zijn in januari na sluiting van het onderzoek in hoger beroep tegen Ralf K. (32) die terechtstaat voor de dood van zijn baby nog gaan wroeten in zijn huidige privésituatie. De verzamelde informatie die ook nog eens onjuist was, belandde bij het OM en het gerechtshof maar niet bij de advocaat, waardoor het proces mogelijk gevaar loopt en in ieder geval vertraging oploopt.

Mr. Marijn Zuketto, de advocaat van de moeder van het overleden kind, reageerde vandaag ontstemd. “Het strafproces is geschaad door deze pijnlijke beginnersfout. Ik ben ontstemd dat er daardoor nog geen eind is gekomen aan deze zaak maar ik vertrouw nog altijd op een goede afloop”.

Verdachte Ralf K. zou zijn zoontje op 24 januari 2009 -kort na de geboorte op 4 januari 2009- hard door elkaar hebben geschud waardoor het kind anderhalf jaar later overleed. Justitie eiste tegen K. drie jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk wegens poging tot doodslag. Het jongetje overleed nadat de rechter de man 10 juli 2009 voor poging tot doodslag tot 1,5 jaar (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) had veroordeeld (LJN: BJ2361). Daarom eist het OM in hoger beroep nu veroordeling wegens doodslag ipv poging tot doodslag.

K. verklaarde eind januari op zitting bij het hof in Den Bosch dat zijn nieuwe vriendin per ongeluk zwanger was geraakt en dat er twee dagen eerder een zoon was geboren. De rechercheurs zijn na de zitting gaan zoeken in het bevolkingsregister en ontdekten dat het jongetje niet de achternaam heeft van de verdachte. Ze concludeerden dat het kind niet van hem is en dat hij heeft gelogen tegen de rechter. De rechercheurs stuurden hun bevindingen door naar de aanklager bij het hof.

Een justitiemedewerker e-mailde de belastende informatie wél door naar het gerechtshof maar niet naar de advocate van de verdachte.

Advocaat Floor Oehlen van Ralf K. noemde de informatie eerder pertinent onjuist. Het pasgeboren zoontje van haar cliënt heeft de achternaam van de ex van zijn nieuwe vriendin omdat haar echtscheiding nog niet was afgehandeld, zo blijkt. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in op de nieuwe informatie en reageert niet op de handelwijze van de politiemensen.

Het hof heropende de zaak een week geleden om de advocate officieel te kunnen laten reageren op de nieuwe informatie. Advocate Oehlen maakt van de vergissingen van politie en justitie geen halszaak. „Er was geen opzet in het spel. Geen enkel verweer zou slagen”, oordeelt ze.

Op 21 februari moet duidelijk worden hoe de zaak verder gaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook