maandag 23 maart 2009

Politie vindt spoor van verdwenen Joanne Noordink

De politie heeft vanmiddag Saeid Z. (49) een Iraniër uit Ooststelllingerwerf aangehouden. Hij was in het bezit van goederen van Joanne Noordink uit Aalten die sinds 11 december j.l. is vermist. De woning van de man, die van heling wordt verdacht, is doorzocht. De verdachte is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Doetinchem en inmiddels in verzekering gesteld.

De aanhouding vond plaats nadat uit het onderzoek een ernstig vermoeden was ontstaan, dat de man in het bezit was van goederen van Joanne Noordink, het betrof o.a. haar laptop. Hij zou deze ter verkoop aangeboden hebben. In aanwezigheid van de rechter-commissaris vond een doorzoeking van de woning van de aangehouden verdachte plaats.

Update 24 maart

Vandaag werd een tweede verdachte aangehouden. Het zou gaan om de Irakees Ehsan B. (32) uit Aalten die wel eens wat klusjes deed bij Joanne. Hij zou in het bezit zijn van haar mobieltje.

Update 25 maart

Er is vandaag in de tuin bij de Ehsan B. uit Aalten een tent opgezet door de politie. Mogelijk wordt er in de tuin gegraven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Diamantair Waterman vermoord in Amsterdam

Vanmorgen is om 4 uur in Amsterdam diamantair Jack Waterman (54) om het leven gekomen bij een overval op zijn bedrijf in de Pekelharingstraat in Amsterdam-Oost. een aantal mannen drong 's nachts via de balkondeur de woning van Waterman binnen. Ze eisten sieraden. Daarbij bedreigden ze hem met een vuurwapen. Waterman werd daarbij geschopt, geslagen en gestoken met een schroevendraaier als gevol waarvan hij in de woning kwam te overlijden in bijzijn van zijn echtgenote. Zij werd met een riem vastgebonden en met een deken geblinddoekt. De overvallers maakten een onbekend bedrag aan geld en sieraden buit. Na de moord vluchtten de daders in een grijze Skoda. De politie die dan nog geen weet heeft van wat er is voorgevallen kreeg de overvallers in het vizier omdat zij te hard rijden. Bij de afslag A10-Oost stopt de auto en drie mannen stappen uit en springen over de vangrail. De agenten besluiten om zich te focussen op de Skoda en halen de auto even later naar de kant. De bestuurder wordt aangehouden en op de achterbank wordt een tas met gestolen sieraden aangetroffen.

De daders (afbeelding) hadden een licht getint uiterlijk. Eén van hen wordt omschreven als Marokkaan.

Waterman bestierde een éénmansbedrijf –JaWa- dat zich bezighield met transitohandel in juwelen, goud, diamanten, tin, koper, platina, bio-brandstoffen, diesel en zilver. Hij was vooral actief in landen in Oost-Europa.

Update 30 maart: Een 22 jarige Amsterdammer, bekende van de politie, is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord. De politie zoekt naar overige daders.

Update 6 mei: De politie is nog op zoek naar 3 mededaders.

Update 13 mei: Een 30 jarige Amsterdammer is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Update 25 juli: Inmiddels zijn in totaal 3 verdachten opgepakt.

Update 5 augustus: Een vierde verdachte is opgepakt

Update 15 januari 2010: Verdachte Winston P. is vrijgelaten.

Update 27 januari 2010 Uitspraak (5 jaar voor Khalid B., vrijspraak voor twee anderen)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar eis tegen Johan Stellingwerf in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie heeft bij het gerechtshof in Den Haag vandaag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen Johan Stellingwerf (28) (foto) uit Sassenheim. In 2007 eistte het OM nog 16 jaar (uitspraak 10 jaar). Een straf van tien jaar staat volgens het echter OM beter in verhouding met de misdrijven die Stellingwerf zou hebben gepleegd.

Het OM verdenkt Stellingwerf ervan drie vrouwen te hebben verkracht. Daarnaast zou hij een vrouw hebben aangerand. Voordat Stellingwerf zich aan zijn slachtoffers vergreep, bedwelmde hij hen. Dat deed hij veelal met valium volgens het OM. Stellingwerf heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

Aanvankelijk verdacht justitie de man ook nog van een vijfde aanranding. Wegens gebrek aan bewijs eiste het OM maandag echter vrijspraak voor dit feit. De rechtbank sprak Stellingwerf in 2007 ook al vrij op dit punt.

De zedenmisdrijven vonden plaats in 2006. Justitie verspreidde een opsporingsbericht waarin zij Stellingwerf met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde. Dat was destijds een uitzonderlijke manier van opsporen voor Nederland waardoor de zaak groot in het nieuws kwam. Omdat het vermoeden bestond dat Stellingwerf naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal opsporingsbevel. Twee maanden later werd hij in Brazilië opgepakt.

Brazilië leverde Stellingwerf in datzelfde jaar uit aan Nederland. Later bleek dat er nog drie vrouwen aangifte hadden gedaan tegen de Sassenheimer. Het OM moest toestemming vragen aan de Braziliaanse autoriteiten om de 'valiumverkrachter' ook op deze feiten te mogen vervolgen.

De persadvocaat-generaal zei maandag dat het OM deze toestemming inmiddels heeft gekregen, maar dat de zaken "nog open liggen''. Het OM beslist later of het deze drie zaken nog voor de rechter brengt.

Me dunkt dat de zaak tegen Stellingwerf erg is opgeklopt. Daadwerkelijk bewijs is er nooit gevonden en op de getuigenissen viel ook nogal wat af te dingen. Of Stellingwerf daadwerkelijk naar het buitenland was gevlucht valt nog te bezien. Stellingwerf zelf heeft altijd volgehouden dat hij gewoon ‘op vakantie’ was.

Op 23 april volgt het pleidooi van de advocaat van Stellingwerf. Naar verwachting doet het hof op 25 juni uitspraak.

Zie ook: Johan S: weer een justitieële blunder?

Update 18 januari 2010 De uitspraak is ruim 5 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Teeven moet getuigen in de ‘Bunker’

Vandaag moet tweede Kamerlid en voormalig Officier van Justitie Fred Teeven opdraven in ‘de Bunker’ om te getuigen in het proces tegen Holleeder.

Het gaat onder meer om een proces-verbaal van een getuigen verhoor van getuige Thomas van der Bijl door toenmalig officier van justitie Fred Teeven.

Het heeft lang geduurt voordat de verdediging de bandopname van dat gesprek kreeg en bij het afluisteren blijkt wel waarom:

Van der Bijl beschuldigt iemand ervan dat hij optreedt als 'de boekhouder van Holleeder'. Een man op de Wallen. Hij kent hem van een aantal jaren geleden toen hij daar als schoonmaker werkte. Hij kan niet op zijn naam komen: 'Ja, die ene jongen, hoe heet die nou?'

Teeven: 'Die Schipper?'

Van der Bijl: 'Nee, die is het niet.'

Teeven: 'Marcel? Marcel Kaatee?'

Van der Bijl: 'Ja, Marcel Katee, ja.'

Teeven: 'Maar die Marcel die weet wel hoe het zit?'

Van der Bijl: 'Nee. niet criminele...[ onverstaanbaar] dat weet ie niet.'

Maar wat noteren de verbalisanten uit dit verhoor in hun proces-verbaal? "Thomas van der Bijl: "Marcel Katee weet van al zijn (Holleeders) zaken."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wim Beckmann in Antwerpen vrijgelaten

wim beckmann Wim Beckmann (foto), die in België in de cel zat op verdenking van brandstichting en de moord op zijn vriendin de Algerijnse Samira Bekkar (27) uit Anderlecht is door het gerecht in Antwerpen vrijgelaten. Beckmann en zijn vriendin werden op 27 juli 2008 gevonden in Beckmann’s brandende villa in Merksplas. De vrouw was dood en Beckmann lag naast haar met een schotwond door zijn oog.

Aanvankelijk zag het parket in Turnhout Beckmann als slachtoffer, maar nadat een deskundige had vestgesteld dat alleen Beckmann toegang had tot de villa, werd hij als dader gezien. Volgens advocaat Herwig Declerck heeft de kamer van inbeschuldigingstelling nu vastgesteld dat er geen enkele reden bestaat om Beckmann vast te houden.

“Dat probeerden we de voorbije maanden tevergeefs duidelijk te maken aan het parket in Turnhout. De kamer van inbeschuldigingstelling volgt ons over de hele lijn.” Declerck is niet tevreden met de vrijlating alleen. “Bij een volgende gelegenheid gaan we aandringen om de betichting brandstichting en moord te laten vallen”, meldt de advocaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook