maandag 17 november 2008

In de prostitutie via Hyves

De broers Murat en Mehmet O (22 resp 26 jaar)uit Den Haag hebben tientallen vrouwen via internet de prostitutie ingelokt. Dat meent althans de politie, die het duo vorige week arresteerde.

De arrestaties volgen op een onderzoek van een jaar, door de Haagse en Amsterdamse politie. De twee zouden hun slachtofffers op internet hebben geronseld, via populaire sociale netwerksites als Hyves, Chatnu, Netlog.com en Partyflock.nl. Op Netlog was het profiel van een van de broers 'misterr_diamond' maandagochtend nog actief, maar inmiddels is de pagina geblokkeerd.

Het duo zou via de sites contact hebben gelegd met honderden jonge vrouwen tussen de 18 en 25, die ze flink in de watten legden. Langzamerhand dreven ze hun slachtoffers zo in de prostitutie, waarna de twee hoge 'protectiegelden' eisten.

Volgens Harold Van Gelder, coördinator mensenhandel in Amsterdam, die nauw is betrokken bij het onderzoek naar de pooiers, zijn de gebroeders O. de laatste jaren uitgegroeid tot grote spelers in de Nederlandse prostitutiewereld.

De twee Turkse broers zouden handig gebruik hebben gemaakt van het vacuüm dat ontstond na het oprollen van de grootste mensenhandelbende in de Nederlandse geschiedenis.

murat-mehmetDeze Turkse mensenhandelbende, onder leiding van Saban B., perste in het hele land zeker tachtig prostituees af. De vrouwen mochten alleen werken in de raamstraten als ze geld afdroegen. Dit voorjaar werden de kopstukken van die bende tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
Die veroordelingen betekenden meer bewegingsvrijheid voor de geboren en getogen Hagenaars Mehmet en Murat, die een deel van hun tienerjaren doorbrachten op het Haagse Segbroek College.
Hun rijzende ster komt voor hen ook met een keerzijde: de politie krijgt ze in het oog. Van Gelder: „Ze waanden zich onaantastbaar. Dat werkte in ons voordeel.’’

Op de internetpagina's van de broers staan heel veel ‘internetvriendinnen’, en maar sporadisch een man. Een van de weinige manlijke contacten van Mehmet en Murat heeft zelf weer duizenden vrouwen in zijn vriendenlijst staan.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, en met ondersteuning van het prostitutieteam commerciële zeden van Politie Haaglanden, doet het korps Amsterdam Amstelland onderzoek naar de bewegingen van de broers. Een onderzoek dat een jaar duurt.

Uiteindelijk op dinsdag 11 november 2008 hebben er drie arrestaties plaats. Eén in Amsterdam, één in Nootdorp en één in Den Haag. Onder de drie arrestanten: Murat en Mehmet. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten. „Het onderzoek loopt nog,’’ legt Van Gelder uit. „We hebben meer mensen op het oog. Sterker nog: de kans is groot dat we met de verhoren in de komende tijd nieuwe informatie krijgen waarmee we verder komen.’’ Veel vrouwen zullen als zo vaak in mensenhandelzaken niets willen weten van het illegale karakter van wat de broers doen (de vrouwen de prostitutie in manoeuvreren en hen dan geld afhandig maken). Maar zelfs dan is er kans op veroordeling. Mensenhandelcoördinator Van Gelder: „Mensen denken onterecht dat we aangifte nodig hebben om te vervolgen. Dat is niet waar. We kunnen ambtshalve overgaan tot vervolging. Maar dan moeten we wel voldoende bewijs hebben.’’

Het onderzoek naar het prostitutienetwerk is nog in volle gang. De politie is op zoek naar meer slachtoffers.

Fokforum had ze al eerder in de smiezen.

Update 23 december 2009: Uiteindelijk kregen ze tot 6 jaar celstraf. Een beetje weinig

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM weer eens in de fout met taps

Het Openbaar Ministerie (OM) is onderuit gegaan in een grootschalige hypotheekfraudezaak in Rotterdam. Het OM heeft minimaal tweehonderd gesprekken tussen vier verdachten en hun advocaten niet vernietigd.

De rechtbank in Amsterdam tikte justitie maandag op de vingers. Er is sprake van grootschalige systematische inbreuk op het verschoningsrecht van geheimhouders, oordeelden de rechters.

Zij verklaarden het OM niet-ontvankelijk. Het mag daarom de zaak niet voortzetten. De verdachten gaan vrijuit.

Eerder gaf de toenmalige officier van justitie bij de rechtbank al toe dat ze, tegen alle regels in, opzettelijk gesprekken niet heeft vernietigd.

Ongelooflijk. Het OM dat gewoon de wet aan zijn laars lapt en daarmee een grootschalig (lees duur) onderzoek verpest. Wat denken die lui wel niet, dat ze boven de wet staan.

Met zo'n instelling zit er vast een promotie aan te komen.


Zie ook: Het tappen van geheimhouders (advocaten e.d.)
Staat Tappen Van Geheimhouders Volgens de Wet
Get your own at Scribd or explore others: Law

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijf jaar celstraf geëist tegen pyromaan 't Zandt

Tegen Johnny Brondijk, de vermeende pymaan van het dorp 't Zandt, is vandaag voor de rechtbank in Groningen 5 jaar geëist. Hij wordt verdacht van 9 brandstichtingen en het versturen van dreig- en poederbrieven. De branden werden gesticht middels een kaars in een fles met brandbare vloeistof.

Belangrijk bewijs tegen Johnny is DNA dat op 3 plaatsen gevonden is, o.a. op een kaars die gebruikt is bij een poging tot brandstichting in een kantine. Dit DNA komt overeen met dat van Johnny.
Tevens bleek bij observaties door de politie dat B. verschillende keren in de buurt was geweest van de woningen en schuurtjes, kort voordat de branden begonnen.
Na zijn aanhouding op 18 december vorig jaar werd papier in zijn werkbroek gevonden, waarvan de scheuren overeenkwamen met het bij pogingen tot brandstichting gebruikte papier.
Verder werd in een tuin waar B. werkte een tas gevonden met een kaars en flacons wasbenzine.

Johnny zelf heeft altijd ontkent, maar sinds zijn arrestatie zijn er geen branden meer geweest.

Hij werd 18 december 2007 vrijwel op heterdaad betrapt. Ook zijn 20-jarige vriendin Diana M. uit Uithuizen is opgepakt. Volgens de politie had men B. al langer op het oog als verdachte. Dat kwam omdat bleek dat met de klantenkaart van de moeder van de verdachte flessen afwasmiddel waren gekocht van hetzelfde type als bij de branden was gebruikt.
De politie hield hem aan toen hij uit een schuurtje in een buurdorpje tevoorschijn kwam waarin hij brand probeerde te stichten. In het schuurtje trof de politie een brandende kaars, omwikkeld met brandbaar materiaal aan.

Diana M. is niet langer een verdachte. Zij werd 20 december 2007 al weer vrijgelaten. Johnny werd 11 september 2008 jaar vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij had inmiddels ruim 9 maanden gezeten en de rechtbank verwachtte dat dit langer was dan de waarschijnlijke straf. Beroep door het OM ingesteld tegen zijn voorlopige vrijlating had geen succes. Johnny werd echter in de gevangenis van Ter Apel opnieuw gearresteerd op verdenking van het sturen van dreigbrieven. Zijn DNA werd op de enveloppen aangetroffen. Johnny mocht dus niet naar huis. Een krappe week later bepaalde de rechtbank alsnog dat hij naar huis mocht. Volgens zijn advocaat - Jan Boksem- kunnen deze brieven niet van Johnny B zijn omdat hij deze dan vanuit de gevangenis moet hebben geschreven. Volgens Boksem had hij dat nooit ongemerkt kunnen doen. Het OM spreekt dat tegen.
Volgens zijn advocaten zijn de DNA-onderzoeken onbetrouwbaar en experimenteel. Ook is er volgens hen geen direct bewijs dat aantoont dat B. verantwoordelijk is voor de branden. Zij pleiten daarom voor vrijspraak. Uitspraak 1 december.

Vijf jaar celstraf is een zeer forse straf voor in totaal drie brandstichtingen in lege gebouwtjes, vier pogingen daartoe, het bezit van een grote hoeveelheid vuurwerk en het versturen van dreigbrieven (envelop met poedersuiker of krijt).

Bij eisen van het OM alswel bij uitspraak van de rechter ga je onwillekeurig vergelijken met andere zaken en dan kom je soms tot onbegrijpelijke verschillen: Vijf jaar is veel vergeleken met de straf voor de zgn. 'brievenbuspyromaan' in Groningen.

Deze pyromaan trok gordijnen door de brievenbus van de voordeur om zo brand te veroorzaken of hij gooide brandende rommel door de brievenbus zonder zich te bekommeren om het feit Of er mensen thuis waren of niet.

Hij deed dat dan ook nog in de Oosterparkwijk een dichtbevolkte wijk met dicht bij elkaar staande huizen. Niet te vergelijken dus met het dorp 't Zandt, waar Johnny zich toelegde op vrijstaande schuurtjes.

In totaal heeft hij daar veertien branden gesticht waarbij er bij 5 maal levensgevaar optrad.

Het Openbaar Ministerie eiste toen een celstraf van drie jaar, waarvan ook nog een deel voorwaardelijk. De rechtbank legde uiteindelijk een celstraf op van veertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. Met behandeling.

Gezien de feiten is dat peanuts vergeleken met vijf jaar.

Het lijkt er op dat als het aan het OM ligt, Johnny B. niet moet worden gestraft voor hetgeen bewezen kan worden, maar voor het beeld dat is ontstaan in de loop der maanden. De twintig branden, de enorme aandacht van de politie, de inzet van het leger, het peilbaken onder zijn auto en feit dat het zo lang geduurd heeft. Een zorgelijke ontwikkeling.

Zie ook Lekte justitie in de zaak Johnny B?

Johnny heeft eerder in interviews commentaar gegeven op de branden.



Johnny B. geeft commentaar


Kort overzicht


Ouders Johnny reageren verheugd op zijn vrijlating.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook