dinsdag 14 oktober 2008

Anderhalf jaar onterecht vast

Een 21-jarige inwoner van Almere is vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van de roofoverval op juwelier de Gouden Kroon in Haven, in september 2006. Hij was begin vorig jaar door de Lelystadse rechtbank veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf plus twee tenuitvoerleggingen van eerdere straffen. ,,Bij elkaar heeft hij zo'n anderhalf jaar voor niets gezeten", liet zijn advocaat mr. J.A.C. van den Brink weten.

Bij de overval, die plaatsvond tegen sluitingstijd, zijn een medewerker en zijn destijds dertien jaar oude zoon bedreigd met een stroomstootwapen en een vuurwapen. De in het zwart geklede daders gingen er zonder buit vandoor. Er waren twee verdachten, van wie de een bekend heeft en de ander als mededader aanwees. Deze tweede man heeft altijd ontkend.

Intussen heeft de bekennende verdachte een ander aangewezen. Het hof oordeelde direct na de behandeling in hoger beroep dat er te weinig bewijs is tegen de 21-jarige. En gaf volgens Van den Brink de politie in Almere een veeg uit de pan: ,,De politie heeft volgens het hof minimaal onderzoek gedaan en vele steken laten vallen. Het dossier bood veel aanknopingspunten waar niets mee is gedaan."

Daarmee wordt volgens de raadsman gedoeld op onderzoek naar de groep vrienden met wie de dader de avond voor de overval en op de dag zelf is opgetrokken. Daar zou de werkelijke mededader te vinden zijn. ,,Er is met een tunnelvisie gerechercheerd op mijn cliënt", meent Van den Brink. Hij bereidt een schadeclaim tegen de staat voor, die zo'n 45.000 euro zal bedragen.

Ach niets nieuws onder de zon. Stupide politieagenten die gewoon besluiten wie het gedaan heeft, alleen daarop rechercheren en een rechter die het allemaal best vindt en met de volgende zaak in zijn hoofd al van tevoren heeft besloten dat het "schuldig" wordt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vierde verdachte aangehouden in zaak Marlies

Lichaam Marlies gevonden

De politie op Bonaire heeft vanmiddag (lokale tijd) 14 okt 2008, een vierde verdachte aangehouden in de verdwijningszaak van de Nederlandse apothekersassistente Marlies van der Kouwe.

Het gaat om Jamie Richardson, stiefvader van Shanti, de vriendin van Ryan Pieters. Een andere verdachte -de broer van de eesrte verdachte Ryan Pieters- die afgelopen zondag werd aangehouden, is weer op vrije voeten gesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar en 10 maanden cel voor doodslag Louise Yngard

louise yngard2De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag Melvin L. (30) veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en tien maanden voor de doodslag op Louise Yngard (83) (foto).

In september vorig jaar bracht Melvin L. Louise Yngard in haar huis in de Harkstraat in de Amsterdamse wijk Betondorp om het leven door haar te wurgen.

Volgens de rechtbank heeft L. “een hoogbejaarde, weerloze en afhankelijke vrouw in haar eigen woning op gruwelijke wijze om het leven gebracht”. De rechtbank rekent dat L. bijzonder zwaar aan. Ook het feit dat L. een goede bekende was van het slachtoffer, liet de rechtbank meewegen. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van 14 jaar geëist.

Met zo'n straf vraag je je toch af hoe dat dan precies zit met dat 'zwaar aanrekenen'

Update 15 september 2010: In hoger beroep eist het OM opnieuw 14 jaar. Het was Melvin die in hoger beroep was gegaan

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook