maandag 8 maart 2010

Eis : Zeven jaar cel en TBS voor Rawas A. voor doodschieten Basz Zwijsen

Tegen Rawas A.(23) uit Eindhoven is vandaag voor de rechtbank in Den Bosch zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doodschieten van huisbaas Basz Zwijsen (38) (foto) uit Uden in augustus 2009. Dat gebeurde in een pand dat Zwijsen verhuurde aan de Adolf van Cortenbachstraat in Eindhoven.

"Direct na de dodelijke schietpartij gonsde het op internet en de kranten van geruchten over de aanleiding", zei officier van justie Willem Bos. "Het zou gaan om een huurschuld of ruzie om de huur van de zolderkamer. Basz Zwijsen was echter door de bizarre leugens van Bella W. (16), een meisje, dat hij amper kende, naar de woning in de Cortenbachstraat gelokt en daar gedood."
Zwijsen had met Bella W. in het pand afgesproken, zogenaamd omdat zij een kamer van hem wilde huren. Eenmaal daar werd hij neergeschoten door Rawas A. Het meisje had na een affaire met een andere jongen tegen haar vriend, Rawas A., gezegd dat ze dat deed in opdracht van Zwijsen. Hij zou haar als kind al seksueel hebben misbruikt en in de prostitutie gedwongen. Volstrekte onzin, zo blijkt achteraf. Maar genoeg voor haar vriend om de confrontatie met Zwijsen te zoeken. Volgens Rawas A. was hierover ruzie zijn ontstaan maar daarbij per ongeluk het wapen zijn afgegaan, iets wat justitie niet geloofd.

Volgens Basz' familie werd Zwijsen doodgeschoten toen hij wilde bemiddelen in een ruzie in het huis tussen een van de bewoners en drie mensen die bij de bewoner op bezoek waren. Rawas A. en zijn vriendin Bella zouden Ghanezen zijn, iets wat door de politie echter wordt ontkend.

Het meisje stond vanmiddag achter gesloten deuren terecht.

Update 22 maart 2010: Het werd bij uitspraak ook 7 jaar en TBS.
Update 26 juli 2010: Bella W. (inmiddels 17) krijgt 1 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd tbs.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wesam al Delaema komt terug naar Nederland

De Iraaks-Nederlandse Wesam al Delaema komt op 6 april terug naar Nederland. Al Delaema is in april 2009 in de Verenigde Staten tot 25 jaar cel veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Iraakse plaats Fallujah. Hij mag hier het restant van zijn gevangenisstraf uitzitten.

Wesam al Delaema is in Nederland ook bekend door een optreden in 2003 in het programma Cash en Carlo van Carlo Boszhard

De terugkeer van Al Delaema naar Nederland na zijn veroordeling was één van de voorwaarden om hem uit te leveren aan de Amerikanen. Ook het omzetten van zijn straf naar Nederlandse maatstaven was vooraf bedongen.

Het gaat om een unieke zaak, omdat de Al Delaema de eerste en tot nu toe enige verdachte is van het leggen van bermbommen in Irak, die in de Verenigde Staten is berecht.

Update 30 maart 2010: Wesam al Delaema is vandaag -eerder dan verwacht-  teruggekeerd in Nederland.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 16 jaar voor ontvoering meisje

Tegen Kay M (29) uit Amersfoort is bij de rechtbank in Arnhem zestien jaar cel geëist en tegen Leo S. (28) uit Dordrecht tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens ontvoering en misbruik van een 7-jarig meisje uit Ede op 7 april 2009.

Het meisje werd na een koorrepetitie in Ede 's avonds van de stoep geplukt, in de kofferbak gestopt en mee naar een stacaravan genomen Brielle (ZH). Daar werd het meisje uitgekleed en betast door de mannen die naakt tegen haar aan waren gaan liggen. Kay M. zou later het bed hebben verlaten, waarna Leo S., destijds woonachtig in Nijkerk, probeerde gemeenschap met haar te hebben. Omdat Kay M. dat liet gebeuren, maakt dat hem medepleger aan de poging tot verkrachting, stelt de aanklager.

De mannen hadden de ontvoering voorbereid. Ze hadden pakjes drinken en chips gekocht en waren al langs diverse sportverenigingen gereden om geschikte slachtoffertjes te zoeken. Het meisje kreeg oxazepam toegediend om haar suf te maken. De politie vond haar de volgende dag terug omdat een getuige het kenteken had genoteerd. Gelukkig maat want de ontvoerders hadden al een gat gegraven.
Beide mannen liepen nog in een proeftijd na eerdere veroordelingen voor ontucht en diefstallen. Kaj M. was in 1997 veroordeeld voor ontucht met een meisje van zes, Leo had zich aan zijn stiefdochtertje van vijf vergrepen.

Tijdens de rechtzitting bleek voorts dat de reclassering de man uit Dordrecht uit het oog verloren heeft na een verhuizing. Daardoor is nooit begonnen met een behandeling, die  man uit Dordrecht moest ondergaan na een eerdere veroordeling wegens seksueel misbruik en vervaardiging van kinderporno.
Volgens de reclassering zijn er echter geen fouten gemaakt. De wijkagent hield een oogje in het zeil. Onderzoekers achten Leo S. verminderd toerekeningsvatbaar, en schatten het gevaar voor herhaling hoog, zo bleek vandaag. Zij adviseren tbs met dwangverpleging. De Dordtenaar is niet aanwezig uit schaamte en angst, vertelde zijn advocaat. Kaj M., de man uit Amersfoort, liet zich niet onderzoeken door psychologen en psychiaters. Daarom werd hij geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar dat heeft geen strafadvies opgeleverd. Deze verdachte was wel aanwezig, maar beriep zich op zijn zwijgrecht.

Update 22 maart 2010: Ze krijgen 10 jaar en 7 jaar met TBS

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook