woensdag 1 april 2009

Openbaar Ministerie stopt vervolging JoMa Sison

Joma Sison en zijn vrouw Juliet worden gefeliciteerd door Louis Jalandoni
joma Sison en Juliet
Het openbaar ministerie heeft bekend gemaakt de vervolging van de Filipijnse communistenleiderJose Maria Sison te staken wegens gebrek aan bewijs.

De 70-jarige oprichter van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en haar gewapende tak de New People's Army (NPA) (Tagalog: Bagong Hukbong Bayan) werd op 28 augustus 2007 in zijn woonplaats Utrecht aangehouden, maar kort daarop weer vrijgelaten. Sison werd ervan verdacht vanuit Nederland opdracht te hebben gegeven voor het vermoorden van vroegere medestanders op de Filipijnen. Een aantal liquidaties is in 2003 en 2004 gepleegd. Het gaat om onder meer twee moorden op politieke tegenstanders Romulo Kintanar (2003) en Arturo Tabara (2004), gepleegd op de Filipijnen. Bij de moord in 2004 kwam ook Tabara's schoonzoon, Stephen Ong om het leven. Sison ontkent dat hij daarmee iets te maken heeft gehad.

NPA oprichter Sison had natuurlijk gelijk wat eisen:

1. The Dutch Public Prosecution Service should prosecute those involved in the assassination attempts against me in the years 1991-2001. In this regard, I have filed a court case against the prosecution for failing to prosecute those who tried to assassinate me in The Netherlands.

([Editor] Alsof 10 jaar van aanslagen niet eens een keer tot succes zou hebben geleid)

2. The Dutch government should respect my rights and should have my name removed from the “terrorist list” of the Council of the European Union in order to make amends for the injustices it has done to me in my asylum case, in the “terrorist” listing and in the false charge of murder by repeatedly using false charges supplied by the Philippine reactionary government.

([Editor] Het is niet aan Nederland om hem van een Europese lijst te halen, hij staat bovendien nog op de Internationale dan wel Amerikaanse lijst van terroristen)

Update 2 April 2009: Filipijnen wil uitlevering van Joma Sison

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoek ambtelijk machtsmisbruik in zaak de Roy van Zuidewijn

brenninkmeijer De Nationale Ombudsman prof.dr. A.F.M. Brenninkmeijer (foto) begint een onderzoek naar de manier waarop Edwin de Roy van Zuydewijn - de ex-man van prinses Margarita - is behandeld door de overheid. Aanleiding is een klacht van De Roy over ‘bemoeienis van de Rijksoverheid met zijn privéleven waarvan hij nadeel heeft ondervonden’.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de overheid zich ten onrechte met het leven van De Roy bemoeide, en op de eventuele nadelige effecten daarvan. De Roy heeft in eerste instantie twee concrete zaken aangedragen die nu onderzocht zullen worden.

De meest opvallende is de rol van het Kabinet van de Koningin bij het vertrek van De Roy bij de toenmalige ABN Amro-dochter Bouwfonds in 2002. De rijksrecherche is volgens hem in opdracht van het koningshuis zijn gangen bij het vastgoedbedrijf nagegaan. Ook zou er ongeoorloofde druk zijn uitgeoefend op Bouwfonds om De Roy, die er adviseur was, buiten te sluiten van verdere opdrachten.

Daarnaast zegt De Roy te zijn tegengewerkt door de Rijksvoorlichtingdienst, die zou hebben verhinderd dat hij in 2008 een rol kreeg in een Postbus-51 spotje over ‘de BOB’ – dat drinken in het verkeer wil tegengaan.

Edwin de Roy van Zuydewijn
De_Roy

De problemen voor de Roy van Zuydwijn begonnen pas goed met het huwelijk van Willem Alexander met Máxima. De Roy van Zuydewijn en zijn vrouw Margarita waren daarvoor niet uitgenodigd. Maartje van Weegen, commentator bij de verslaggeving van het huwelijk was door ‘hooggeplaatste personen’ te verstaan gegeven dat dit kwam omdat het paar ‘financiele problemen’ zou hebben. Van Weegen noemde dit op TV waarna klanten wegbleven bij het bedrijf van de Roy van Zuydewijn

Het onderzoek van de Ombudsman, waaraan meer dan een jaar overleg en gesprekken zijn vooraf gegaan, is opvallend. Een eerder verzoek naar de tegenwerking, dat hij samen met zijn toenmalige vrouw prinses Margerita deed, werd enkele jaren geleden afgewezen. De Roy werd jarenlang nergens geloofd als hij zei stelselmatig te zijn tegengewerkt door het koningshuis, dat tegen zijn (inmiddels verbroken) huwelijk met Margerita gekant was.

De Ombudsman kan niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren. ‘Het is een complex en uitgebreid dossier, waarbij we veel partijen zullen horen. Daarna wordt er wederhoor toegepast,’ aldus een woordvoerster.

Vast staat wel dat vertegenwoordigers van onder meer het Kabinet van de Koningin en van het Ministerie van Algemene Zaken van premier Balkenende openheid zullen moeten geven over hoe er met De Roy is omgegaan. De Roy laat weten ‘zeer blij’ te zijn dat zijn klachten eindelijk serieus worden onderzocht: ‘Mijn rehabilitatie is nabij’.

In 2006 wilde de politie de Roy van Zuydewijn nog verhoren wegens ‘schenden van Ambtsgeheim’, hoewel hij nooit een ‘ambt’ heeft vervuld.

 

Persbericht van de Nationale Ombudsman naar aanleiding van het onderzoek

De nationale Ombudsman wordt gewoonlijk voor 6 jaar benoemd. Als ze al te kritisch zijn worden ze gewoonlijk niet voor een tweede termijn benoemd.

Voorgangers van Alex Brenninkmeijer

  • mr. R. Fernhout, van 1 oktober 1999 tot 1 oktober 2005.

Fernhout liet zich bij herhaling zeer kritisch uit over de prestaties van de IND waardoor hij in aanvaring kwam met de Tweede Kamer. Hij is niet voor een tweede termijn benoemd. *

  • mr.dr. M. Oosting, van 1 oktober 1987 tot 1 oktober 1999.

Oosting is na een eerste termijn waarin hij weinig opvallend was voor een tweede termijn benoemd. *

  • dr. J.F. Rang, van 1 januari 1982 tot 1 april 1987

Rang had een scherp oordeel over het functioneren van de Departementen en de politie. Hij werd hierin niet door de Tweede Kamer gesteund. Rang heeft één termijn gediend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

8 jaar voor doodsteken buurman

John R. (43) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor het doodsteken van zijn 28 jarige buurman vorig jaar september. De fatale steekpartij vond plaats in Amsterdam Noord op de Pomonastraat in Tuindorp-Oostzaan. In die zaterdagnacht kregen de twee ruzie omdat de John R. vond dat zijn buurman voor geluidsoverlast zorgde.

Tijdens de steekpartij die volgde op de ruzie, stak R. enkele keren met een jachtmes in de buik van zijn 28 jarige buurman, waarna deze stierf voordat de ambulance arriveerde.

Voor de rechter zei R. dat hij handelde uit zelfverdediging, naar zijn zeggen kwam hij om een ruzie op straat te sussen, maar werd hij door het slachtoffer geschopt en geslagen waarna hij liggend op de grond er achter kwam dat hij een mes op zak had waarmee hij zijn buurman uiteindelijk neerstak. Volgens het OM was er echter helemaal geen sprake van een grote vechtpartij en eisde zij daarom 12 jaar cel wegens moord. Ook de rechtbank oordeelde dat er van zelfverdediging geen sprake was en acht R. schuldig aan doodslag.

LJN: BH9318

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Joanne Noordink omgebracht om camera?

Joanne Noordink (27) uit Aalten is waarschijnlijk omgebracht omdat ze had ontdekt dat Ehsan B. haar digitale camera had gestolen en doorverkocht en hem daarmee confronteerde. B. vreesde dat zo zijn verblijfsvergunning in gevaar zou komen.

Joanne Noordink werd vorige week opgegraven in de tuin van Iraniër (sommigen zeggen Irakees) Ehsan B. Ze werd al enkele maanden vermist. Ruim voor haar dood zijn spullen van Joanne doorverkocht aan de Iraniër Saeid Z. (49) uit Ooststellingwerf. Hij zegt niet geweten te hebben dat de zaken van diefstal afkomstig waren.

"In september kocht ik voor honderd euro bij Ehsan al een fotocamera die later van dat meisje bleek te zijn. Ik vermoed dat Joanne daar in december achter is gekomen en Ehsan ermee heeft geconfronteerd waarna hij haar uit schaamte en angst voor zijn asielprocedure iets heeft aangedaan..."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Weer taps vergeten te wissen in justitieel onderzoek

serge-lukovski2 Justitie in Den Bosch heeft een half jaar na sluiting van het onderzoek naar de heling van vijf gestolen oude meesters nog zeker zestig geheime tapgesprekken ontdekt die vernietigd hadden moeten zijn.

De fout kwam aan het licht toen officier van justitie Serge Lukowski (foto) in februari opdracht gaf voor een laatste controle, legde hij woensdag uit tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Den Bosch.

Twee weken geleden is gevraagd de gesprekken te wissen maar zover bekend is dat nog niet gebeurd.

Het gaat om gesprekken van de drie hoofdverdachten met zogenoemde geheimhouders, in dit geval ging het vooral, maar niet uitsluitend om artsen en notarissen.

Officier Lukowski sprak van een onherstelbaar verzuim maar bagatelliseerde het feit omdat het zou gaan om irrelevante gesprekken waarvan niet direct duidelijk was dat ze vertrouwelijk waren. 'Het belang van de verdachten is niet geschaad.' kraaide de OvJ. Tjonge jonge, zou een OvJ ooit toegeven dat het belang van de verdachten wél was geschaad.

Eerder maakte justitie dezelfde fout in grote zaken als tegen de Hells Angels en meest recent in het Amsterdamse liquidatieproces 'Passage'. Ook in veel kleine zaken komt het echter voor. Voor de Hells Angels betekende het dat justitie ze niet langer mocht vervolgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moord op Onno Kuut

onnokuut De man die vorige week woensdag 25 Maart vermoord is gevonden in de duinen bij Hoek van Holland, is Onno Kuut (30) (foto) uit Enschede. Hij zou voor zijn liquidatie zijn mishandeld. De politie kon aanvankelijk niet vaststellen of het slachtoffer een man of vrouw was.

Een wandelaar zag een been uit het zand steken. Een forensisch rechercheteam borg het lijk afgelopen donderdag. Gisteren werd de identiteit van de Enschedeër bekend.

De geadopteerde Koreaan was een bekende van politie en justitie, maar is nooit tot jarenlangdurige celstraffen veroordeeld.

De vermoorde Onno Kuut was een bijzondere verschijning, vooral door zijn (deels Aziatische) tattoo's. Bekenden weten niet wat hij de laatste maanden heeft gedaan.

Hij en zijn kameraad Michel B. (44) werkten een tijd als 'sterke arm' voor seksbazen in Enschede. Ook vertoefden ze vaak in Brazilië.

Justitie suggereerde dat B. en zijn groep de binnenstad terroriseerden, maar maakte dat nooit hard.
tatoeage-kuut Officier van justitie Geo Dam linkte de groep aan 'Beckum', de nooit opgeloste mishandeling van het echtpaar Meijerink in augustus 1997. De man overleed later. Bij de arrestatie van de verdachte Bennie Sopacua (destijds 42) werd Arrestatie Team-agente Allegonda Gremmer (28) doodgeschoten.
Kuut stoorde zich aan de suggesties van justitie. "Ik ben ervan overtuigd dat ik in het Beckumdossier geen enkele keer als verdachte naar voren kom", schreef hij 26 december 2004 vanuit De Grittenborgh in zijn dagboek over kerst in de Hoogeveense gevangenis.

Kuut is meerdere keren vervolgd, voor vooral geweldsdelicten. De geruchtmakendste was de mishandeling van een klant in de toenmalige seksclub Trocodero. Na trammelant over drankjes voor een verwendame, zou de klant met knuppels in elkaar zijn geslagen. Het OM wilde Kuut daar drie jaar voor laten zitten, de rechters hielden het bij acht maanden. Kuuts vaste advocaat Theo Hiddema noemde het 'een opgeblazen zaak'.
Update 20 oktober 2009

De tatouages betekenen "Wees daadkrachtig"
tatoeages-kuut-weesdaadkrachtig
De politie vermoedt dat Kuut vermoord is door dezelfde personen die Boneka Belserang en Yassin Chakor hebben vermoord in Leiderdorp. Klaarblijkelijk had Kuut eenzelfde soort tatouage als de drie opgepakte verdachten. Kuut was tevens een goede vriend van Chakor. Het is niet onmogelijk dat Kuut bij de moord op Belserang en Chakor was. De op de rug gevonden tattoo is een redelijk populaire Mulukse tattoo.

Op 10 augustus hebben deze drie verdachten geprobeerd de Surinamer Marlon Dalfour (34) in de Vierlinghstraat in Amsterdam dood te schieten met een automatisch geweer. Dat is – ondanks een complete kogelregen – mislukt en kennelijk wist Marlon in welke hoek hij het moest zoeken. In de loop van het onderzoek bleek een link met de moord op Chakor en Belserang. Een vierde verdachte Ephraim Christiaan Sijahailatua (28) – die eveneens deze tatouage zou hebben- wordt nog gezocht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook