donderdag 2 april 2009

De Filipijnen wil uitlevering van Joma Sison

JoMa Sison met Filipijns congreslid en voormalig presidentskandidate Loren Legarda in Utrecht
joma-loren-legarda

De regering van de Filipijnen gaat Nederland vragen de Filipijnse communistenleider José Maria (‘Joma’) Sison uit te leveren.

Norberto Gonzalez, de Nationale Veiligheidsadviseur van de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo liet weten dat Sison nog steeds verantwoording dient af te leggen voor de moordaanklacht die is ingediend door familieleden van voormalig medestrijders die hij omgebracht zou laten hebben. Gonzalez bevestigt dat de Filipijnen geen uitleveringsverdrag met Nederland hebben en dat daarom naar een andere manier moet worden gezocht om Sison in Manila te krijgen.

Het Openbaar Ministerie in Nederland liet eerder deze week (31 maart) weten dat het de vervolging van Sison voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij moordaanslagen op de Filipijnen heeft stopgezet (check here for english text on ABC News). Tegen Sison was onvoldoende bewijs gevonden. Als reactie hierop vroeg Sison daarom gisteren of hij van de EU-terroristenlijst zou worden afgevoerd. Het OM is overigens niet overtuigd van zijn onschuld en gaf o.a. aan dat zij stuitte op ‘een muur van angst’ bij het horen van getuigen.

Romulo Kintanar, vermoord
romulo kintanar
De 70-jarige oprichter van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en haar gewapende tak de New People's Army (NPA) (Tagalog: Bagong Hukbong Bayan) werd op 28 augustus 2007 in zijn woonplaats Utrecht aangehouden, maar kort daarop weer vrijgelaten. Sison werd ervan verdacht vanuit Nederland opdracht te hebben gegeven voor het vermoorden van vroegere medestanders op de Filipijnen. Een aantal liquidaties is in 2003 en 2004 gepleegd. Het gaat om onder meer twee moorden op politieke tegenstanders Romulo Kintanar (2003) en Arturo Tabara (2004), gepleegd op de Filipijnen. Bij de moord in 2004 kwam ook Tabara's schoonzoon, Stephen Ong om het leven. Sison ontkent dat hij daarmee iets te maken heeft gehad.

Sison heeft geen verblijfsstatus als asielzoeker in tegenstelling tot bijvoorbeeld medestrijders (Leden van het NDF-National Democratic Front) Louis Jalandoni en zijn vrouw Coni Ledesma (ironisch genoeg een voormalig jezuietenpriester en een non, die getrouwd werden door Aartsbisschop Jaime ‘Cardinal Sin’ ). De laatste twee waren de eerste Filipino’s die politiek asyl kregen in Nederland (1976) en hebben ook het Nederlanderschap bemachtigt. Sison echter geniet een gedoogstatus en een uitkering van de Nederlandse Staat (welke echter werd stopgezet nadat hij op de terroristenlijst werd geplaatst).

Sison's naam op de EU terroristenlijst
sison-terroristenlijst
JoMa Sison staat op de USA lijst van gezochte terroristen (sinds 9 of 12 Augustus 2002). Net als zijn organisatie de NPA. Nederland had hem als gevolg daarvan op een Nederlandse terroristenlijst gezet (13 Augustus 2002) maar hem daar later weer vanaf gehaald. Wel staat hij nog steeds op de EU-terrorismelijst (sinds Oktober 2002).

Sison zat in de Filipijnen 9 jaar in de gevangenis tijdens het Marcos regime, maar werd vrijgelaten door zijn opvolgster Cory Aquino –naar verluidt als gevolg van een deal waarbij de communistische partij Aquino zou hebben geholpen de verkiezingen te winnen. Sison kreeg tijdens een bezoek aan Nederland in 1986 te horen dat zijn paspoort was ingetrokken en is toen in Nederland gebleven.

Demonstratie op de Dam voor vrijlating JoMa Sison 30 augustus 2007
30-aug-2007
De laatste jaren staat zijn rol danwel invloed in de Filipijnse communistische partij ter discussie. Volgens sommigen is hij verworden tot een saloncommunist die zich de aandacht van de Filipijnse gemeenschap in Nederland laat welgevallen en nog graag eens deelneemt aan de tot nog toe vruchteloze ‘vredesbesprekingen’ tussen de NDF en de Filipijnse regering. Volgens andere (voornamelijk Belgische communistische kringen) zou hij nog veel invloed hebben en geeft hij zijn bevelen aan de communistische partijin de vorm van ‘meningen’ en pamfletten om zo in Europa niet beschuldigd te kunnen worden van terrorisme. Volgens Joma zelf wil hij gewoon ‘rustig leven’. Dat laatste is overigens niet af te zien aan de hoeveelheid politieke pamfletten die hij op internet publiceert.

Wat betreft de uitlevering van Joma Sison bestaat veel weerstand in de Filipijnse gemeenschap in Nederland. Het is natuurlijk wel zo dat iedereen verantwoording hoort af te leggen voor de rechtbank voor daden waarvan hij beschuldigd wordt en dat Nederland ook zijn eigen onderdanen aan het buitenland uitlevert, zelfs als de aanklacht gammel of onwaarschijnlijk is. Sison heeft bovendien geen reguliere verblijfsstatus in Nederland.

In 2007 zijn zowel Joma Sison als ook Louis Jalandoni in de Filipijnen in staat van beschuldiging gesteld na de ontdekking van een massagraf met 67 lichamen in de barangay (dorp) Kaulisihan in de gemeente Inopacan in de provincie Leyte in de Filipijnen (The Philippine Star 03/26/2007). Satur Ocampo -een ander NPA-CPP-NDF kopstuk, en tevens politicus, lid van het huis van afgevaardigden- is eveneens in staat van beschuldiging gesteld. (Zie ook 'Purging case' vs Sison, Jalandoni, Ocampo moved to Manila).

Sison werkt op het NDF informatiekantoor in Utrecht aan de Amsterdamsestraatweg no. 50, Tel 030-2368722 en is beschikbaar voor interviews: Tel 030-2805781.

De NPA heeft overigens wél de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moor op Kintanar. Na de moord zei NPA woordvoerder Gregorio "Ka Roger" Rosal

It was absolutely correct to put an end to his rotten, criminal, counter-revolutionary and bloody record.

Volgens Joma Sison is Kintanar omgebracht door de NPA omdat het een ‘contra-revolutionair’ was die voor de regering werkte en zich verzette tijdens zijn ‘arrestatie’ door de NPA, volgens anderen was zijn enige fout dat hij het niet eens was met het leiderschap van Joma Sison en daarom de partij de rug toe had gekeerd.

Voor wie soms heimwee heeft naar de commie jaren 70 rethoriek even een quote van Marco Valbuena, media voorlichter van de CPP op de website van het NDF info kantoor, naar aanleiding van Sison's ontslag van rechtsvervolging:

There will be no letup, however, in Comrade Sison’s struggle against continued efforts of the imperialists and the Philippine puppet reactionaries to persecute and stifle him," said the CPP. It pointed out to "other fascist and ‘legal’ instruments, including the sinister US and European Union’s ‘terrorist’ tag on Comrade Sison as well as the CPP and the NPA.

Zie ook:


Zie ook de twijfelachtige rol van Andrée van Es in het geheel

Update September 2011: Volgens Wikileaks was de dans rondom Sison vooral bedoeld om het vredesproces met de NPA te beïnvloeden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook