donderdag 5 juni 2008

Joma Sison mag worden vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) mag doorgaan met de vervolging van de Filipijnse communistenleider José Maria Sison (alias 'Joema' of 'Joma'). Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag beslist.

Sison wordt er van verdacht van opdracht geven tot twee moorden op politieke tegenstanders Romulo Kintanar (2003) en Arturo Tabara (2004), gepleegd op de Filipijnen. Bij de moord in 2004 kwam ook Tabara's schoonzoon, Stephen Ong om het leven. Sison ontkent dat hij daarmee iets te maken heeft gehad.

De 69-jarige Sison is oprichter van de communistische partij op de Filipijnen (CCP) en haar gewapende tak, het New People's Army (NPA), dat al jaren gewapende strijd voert tegen de Filipijnse regering. Hij woont sinds 1987 in Nederland, nadat hij door Cory Aquino was vrijgelaten in ruil voor steun van de NPA bij haar verkiezing. Sison vroeg in 1987 politiek asiel aan in Nederland. Dat werd afgewezen, maar omdat hij in de Filippijnen gevaar zou lopen, kon hij niet worden uitgezet. Sindsdien woont hij in Nederland. In tegenstelling tot Louis Jalandoni en zijn vrouw (oprichters van het National Democratic Front), die zich ook in Nederland bevinden, heeft hij niet de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Sison vocht in januari het besluit van het OM aan om het onderzoek tegen hem voort te zetten. Hij vroeg aan de raadkamer van de rechtbank om hem buiten vervolging te laten stellen.

Eerder die maand had justitie gezegd nog een aantal maanden nodig te hebben om het onderzoek naar de Filipijn af te ronden.

De rechtbank en het gerechtshof bepaalden eind vorig jaar dat Sison vrij moest komen omdat er te weinig bewijs tegen hem was.

Nog altijd is er onvoldoende bewijs voor de stelling van het OM dat Sison strafrechtelijk aansprakelijk is voor de moorden, meldt de rechtbank in Den Haag.

Maar uit nader onderzoek van het OM kunnen nog "relevante gegevens'' naar voren komen, aldus de rechtbank.

"Daardoor is niet nu al te zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter later de feiten geheel of gedeeltelijk bewezen zal verklaren.''

De rechtbank geeft het OM de tijd zijn onderzoek af te ronden. Justitie hoort momenteel nog enkele getuigen tegen Sison en onderzoekt in beslag genomen computerbestanden, meldt de rechtbank.

De NPA en Joma Sison zijn door President Bush op de terreurlijst gezet. In september 2002 werden de tegoeden van Sison en zijn partij door Nederland bevroren op verzoek van de VS. Later besloot het Europees Hof van Justitie dat deze bevriezing moet worden opgeheven. Toch staat hij klaarblijkelijk nog steeds op de EU-terrorismelijst. De NPA is onder andere berucht voor zijn Kangaroo courts onder de lokale bevolking waarbij het vonnis gewoonlijk de doodstraf is en het afpersen van de lokale bevolking onder het mom van revolutionary tax. De aanslagen van de NPA op vooral de communicatie stations van mobiel netwerk provider 'Globe' en niet op die van 'Smart' hebben geleid tot speculaties dat ook Smart 'belasting' betaald aan het NPA, of dat NPA leden Smart gebruikers zijn.



Uitspraak van de NPA over Kintanar:
CPP spokesman Gregorio Rosal had said: "It was absolutely correct to put an end to Kintanar's rotten, criminal, counter-revolutionary and bloody record." Rosal said a "people’s court" sentenced Kintanar in 1993. Kintanar was accused of being an "intelligence agent of the [Manila] government's military and police since 1992." He was also tagged by the CPP of being a "project officer in an assassination plot against Prof. Jose Maria Sison in the Netherlands" in 2000.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: