maandag 23 maart 2009

10 jaar eis tegen Johan Stellingwerf in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie heeft bij het gerechtshof in Den Haag vandaag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen Johan Stellingwerf (28) (foto) uit Sassenheim. In 2007 eistte het OM nog 16 jaar (uitspraak 10 jaar). Een straf van tien jaar staat volgens het echter OM beter in verhouding met de misdrijven die Stellingwerf zou hebben gepleegd.

Het OM verdenkt Stellingwerf ervan drie vrouwen te hebben verkracht. Daarnaast zou hij een vrouw hebben aangerand. Voordat Stellingwerf zich aan zijn slachtoffers vergreep, bedwelmde hij hen. Dat deed hij veelal met valium volgens het OM. Stellingwerf heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

Aanvankelijk verdacht justitie de man ook nog van een vijfde aanranding. Wegens gebrek aan bewijs eiste het OM maandag echter vrijspraak voor dit feit. De rechtbank sprak Stellingwerf in 2007 ook al vrij op dit punt.

De zedenmisdrijven vonden plaats in 2006. Justitie verspreidde een opsporingsbericht waarin zij Stellingwerf met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde. Dat was destijds een uitzonderlijke manier van opsporen voor Nederland waardoor de zaak groot in het nieuws kwam. Omdat het vermoeden bestond dat Stellingwerf naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal opsporingsbevel. Twee maanden later werd hij in Brazilië opgepakt.

Brazilië leverde Stellingwerf in datzelfde jaar uit aan Nederland. Later bleek dat er nog drie vrouwen aangifte hadden gedaan tegen de Sassenheimer. Het OM moest toestemming vragen aan de Braziliaanse autoriteiten om de 'valiumverkrachter' ook op deze feiten te mogen vervolgen.

De persadvocaat-generaal zei maandag dat het OM deze toestemming inmiddels heeft gekregen, maar dat de zaken "nog open liggen''. Het OM beslist later of het deze drie zaken nog voor de rechter brengt.

Me dunkt dat de zaak tegen Stellingwerf erg is opgeklopt. Daadwerkelijk bewijs is er nooit gevonden en op de getuigenissen viel ook nogal wat af te dingen. Of Stellingwerf daadwerkelijk naar het buitenland was gevlucht valt nog te bezien. Stellingwerf zelf heeft altijd volgehouden dat hij gewoon ‘op vakantie’ was.

Op 23 april volgt het pleidooi van de advocaat van Stellingwerf. Naar verwachting doet het hof op 25 juni uitspraak.

Zie ook: Johan S: weer een justitieële blunder?

Update 18 januari 2010 De uitspraak is ruim 5 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook