donderdag 5 juni 2008

Eikelenboom (IFS) slaat de plank mis

In het nieuwe misdaad tijdschrift 'Koud Bloed' staat een interview met Richard Eikelenboom. Eikelenboom is voormalig directeur van het NFI en oprichter van het IFS te Hulshorts. Het interview gaat hoofdzakelijk over Eikelenbooms rol in de DNA analyse in de Deventer Moordzaak. Eikelenboom zegt daarin dat er zoveel bewijs is tegen Ernst Louwes dat hij niet begrijpt dat er nog mensen aan zijn onschuld twijfelen.
Ook komt de Schiedammer Parkmoord kort ter sprake:

Toch was dit onderzoek niet het einde van de zaak. De Schiedammer parkmoord, waarbij een onschuldige is veroordeeld, leidde in 2005 ook in de Deventer moordzaak tot nieuwe twijfels én het wijzen naar een alternatieve dader: de klusjesman. "Die zaken kun je niet vergelijken, vind ik. In de Schiedammer moord werd Kees B. vrijgepleit, omdat er geen spat DNA van hem werd gevonden. In de Deventer moordzaak is er geen spat DNA gevonden van de klusjesman, maar wel van de veroordeelde Louwes." Eikelenboom wijst verder op een extra DNA-spoor van Louwes onder het nagelvuil van de vermoorde weduwe Wittenberg. "Ook dit DNA past volledig in het profiel van Louwes. Ik vind het daarom schandalig dat sommigen nog steeds de klusjesman als dader aanwijzen."


Eikelenboom slaat hierbij echter de plank kolossaal mis. Kees B. werd niet vrijgesproken omdat er geen DNA van hem gevonden was (hij werd, ondanks dat feit aanvankelijk veroordeeld), maar omdat er DNA gevonden was dat niét van hem was (namelijk van Wik H). Het NFI was al lang op de hoogte van dit niet kloppende DNA, maar hield gewoon haar mond toen Kees B aanvankelijk tóch veroordeeld werd.

Volgens goed Nederlands gebruik, werd de klokkenluider ontslagen, terwijl de schuldigen (o.a. Officier van justitie Bernadette Edelhauser) promoties kregen.
De reputatie van het NFI laat nogal te wensen over in Nederland. Naast de blunders in de reeds genoemde zaken, noem ik maar het hart van Denise Schouten, de zaak Bindi, de Wreker van Zuuk, de niet bestaande breuk bij Bebe Paña, en de zaak Gerrit Snoeren.

Zeldzaam veel bewijs tegen Ernst Louwes.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: